söndag 2 maj 2010

Nya bra förslag och desperata påståenden från högerkanten

Detta inlägget blir en liten fortsättning på inlägget 1 maj i Älmhult från igår...

Det är skönt att se att oppositionen på allvar kommit igång med att ge reella förslag på hur fler arbeten ska skapas genom att inte bara sänka arbetsgivaravgiften, utan att helt ta bort den för företag som anställer helt arbetslösa människor. Självfallet en utmärkt satsning på att få in fler arbetslösa på arbetsmarknaden igen.

Samtidigt så märks det att högerns tidningar på allvar börjar bli nervösa, när de kommer med artiklar och rubriker som ökat förtroende för alliansen och stödet från facket är historiskt lågt, som Hamilton från folkpartiet försöker lyfta fram:

En av de hårdaste kritikerna av LO:s stöd till S, Folkpartiets ekonomiska talesman Carl B Hamilton, menar att LO i själva verket bidrar med hundratals miljoner kronor i valrörelsen genom att låta sina medlemmar jobba för S.
–Den stora vinsten för Socialdemokraterna är att de får gratis arbetskraft. I förra valrörelsen hade 200000 fackligt förtroendevalda rätt till ledighet utan löneavdrag för att jobba för Socialdemokraterna som en del i det fackliga arbetet, säger han.
Nu är jag fackligt aktiv för Kommunal och kan konstatera att vi aldrig tagit ledigt utan löneavdrag för att jobba politiskt, trots att jag är fackligt-politiskt ansvarig i min sektion. De gångerna jag gjort det så har jag alltid gjort det på fackets bekostnad.

Istället borde Hamilton fundera på hur mycket pengar hans kamrater i alliansen, moderaterna och kristdemokraterna, får eftersom de varken vill redovisa siffror eller vilka som skänker pengar. Det är självfallet en mycket värre sak att inte ens våga stå upp för det.

Men S och LO gör det lätt för Hamilton, som i vart fall vågar redovisa stödets omfattning och bakgrund...

Ett annat exempel är ledarskribenten hos SvD som skriver om ett 1 maj med föraningar om en stark extremvänster, vilket naturligtvis är en horribel slutsats.

Alla vet att miljöpartiet, som dessutom säger sig stå till höger om S, är de som lyfter de rödgröna, och den extremvänster han hänvisar till må ha varit högljudda i 1 maj demonstrationerna. Men politiskt sett så är de ytterst marginella och når aldrig upp till siffror som påverkar det faktiska valresultatet.

Ytterligare ett exempel är DN-debattartikeln om Inställd förnyelse hos S, som inte kommer att locka nya väljare, utan möjligen behålla de gamla.

Mer media gp gp svd svd svd hd hd hd dn dag dag dag dag dag kb kb kb ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. von Spektakel2 maj 2010 10:47

  Hmm, varför är det OK att sänka arbetsgivaravgiften så företaget får behålla MER av pengarna som den anställde jobbar ihop ? Obegripligt. Hur länge skall denna "subvention" gälla ? Tror man på fullt allvar att den arbetslöse inte kommer sägas upp när denne blir "dyr" igen och en ny "subventionerad" kan anställas ? Näe, tyvärr sådana här lapptäcken har aldrig fungerat och kommer inte göra det nu heller. Generella sänkningar behövs. Kolla vilken effekt som både ROT och RUT avdraget fick.

  SvaraRadera
 2. En skillnad är ju att rot- och rut bara påverkar några få områden. Att sänka arbetsgivaravgiften påverkar flera områden.

  SvaraRadera
 3. Gunnar Johansson3 maj 2010 06:06

  Tydligen räknas inte förtidspensionärerna alls i den rödgröna överenskommelsen om skattesänkningen för pensionärerna. Så här lyder en mening från helgens TT-telegram:

  "Förtidspensionärer omfattas varken av de sänkta skatterna för pensionärer eller får del av miljarden."

  Kan du, Jerker, förklara den här orättvisan och diskrimineringen av förtidspensionärer (och även arbetslösa)? En stor del av förtidspensionärerna har ingen hjälp i form av kollektivavtal, utan tvingas klara sig på ynkliga 64 procent av den gamla lönen. Är det verkligen rättvisa? Om inte - kan du förklara för mig hur Vänsterpartiet kan rättfärdiga den här diskrimineringen?

  Ålderspensionärerna har en stark opinionsbildande röst i samhället. De orkar driva sina krav och önskemål via PRO; SPF eller andra pensionärsorganisationer. Av naturliga skäl har troligen de flesta förtidspensionärerna inte den orken och gnistan att engagera sig i debatten och demonstrera för sin sak.

  En redan svag och utsatt grupp i samhället blir nu ytterligare satt på undantag. Förtidspensionärernas tidigare förhoppningar om att de rödgröna partierna ville hjälpa bägge pensionärsgrupperna till en rättvisare och drägligare ekonomisk situation har nu kommit rejält på skam.

  Kanske inbillar sig S och V att alla förtidspensionärer är medlemmar i fackförbund som fyller ut sjukersättningen på 64 procent till A-kassenivån? Verkligheten är att bara vissa fackliga organisationer har den förmånen i avtalsen, bland annat Kommunal.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också det är konstigt och dåligt. Den enda förklaringen jag kan komma på är att förtidspensionärer normalt sett får bättre ersättning än ålderspensionärer.

  SvaraRadera