lördag 8 maj 2010

Om inte upplysning fungerar...

Om det är så att alkoholupplysning inte fungerar som motåtgärd mot att få ner hur mycket alkohol man dricker så torde det enda kvar att göra vara att minska möjligheterna till köp. 

För att göra det så behöver man göra inköpen mer otillgängliga och priserna högre, samt tilldela polis och tull mer resurser så att de har mer möjligheter för att göra tillslag mot den olagliga alkohol som förtärs, samt att vi behöver en införselkvot i paritet med vad vi hade innan eu-inträdet.

Längre öppettider på krogen  lär knappast göra något bättre, i synnerhet inte kriminalitetens statistik...

EU-inträdet har flera nackdelar och inte bara risken för emu istället för kronor...

Mer media dn skd hd svd dag kvp ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

15 kommentarer:

 1. Tack, äntligen en vettig inställning. Kom hit genom länk på skånskan men stannar nog kvar och läser din blogg. :)

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du tycker det! Annars får man oftast skäll här :) Hoppas du stannar kvar och tycker jag har vettig inställning i flera saker.

  SvaraRadera
 3. Hade inte kunnat säga det bättre själv! /Robban, Malmö

  SvaraRadera
 4. Ingen alkoholupplysning i världen kan göra att dumma och empatilösa elever INTE vill driva med en handikappad medmänniska.
  Men det är väl förstås samhällets fel eller hur Jerker.........

  SvaraRadera
 5. Olle - Det finns självfallet många saker som påverkar att en sån händelse händer. Men lek med tanken att alkohol var betydligt mer svåråtkomlig, hade risken varit lika stor att den hänt då?

  SvaraRadera
 6. Du tror alltså att om ölen inte fick säljas i butiker skulle detta inte hända.
  Därför ska alltså vi som tycker om en lättöl eller folköl inte få köpa för att det finns dumma och empatilösa elever.
  Hur mycken anpassning ska ske för att dumhet och elakhet inte ska ske?
  Varför fördömer du inte beteendet? Låt ungdomen hållas är det du vill? Mjäkigt är mitt betyg.

  SvaraRadera
 7. Olle - Just detta hade kanske inte hänt men det finns självfallet mer saker att göra för att ställa till skit med.
  Jag tyckte att de sysslade med dumheter i sig var så självklart att jag utgick från att alla insåg det utan att jag påpekade det.

  SvaraRadera
 8. "Om det är så att alkoholupplysning inte fungerar som motåtgärd mot att få ner hur mycket alkohol man dricker så torde det enda kvar att göra vara att minska möjligheterna till köp. "

  Varför måste man absolut minska mängden alkohol som dricks? För att folk drabbas av alkoholrelaterade skador och en för tidig död pga sitt drickande? Det har enligt mig ingen som helst betydelse, man ska kunna utsätta sin kropp för det om man så vill. Och om man *inte* vill det, men inte kan stå emot alkoholen så finns hjälp att få, och det är i så fall *där* samhället ska göra sina insatser, inte mha förbud och ökade skatter.

  SvaraRadera
 9. Du glömmer att det drabbar många andra också som inte dricker och att vi alla får betala för alkoholens skador via skattsedeln för dyr sjukvård.

  SvaraRadera
 10. "Du glömmer att det drabbar många andra också som inte dricker och att vi alla får betala för alkoholens skador via skattsedeln för dyr sjukvård."

  Sant. Oskyldiga som drabbas. Det råkar faktiskt vara det *enda* argumentet som håller måttet, enligt mig. Men ett starkt sådant är det helt klart.

  Fast saken är den att jag följde din uppmaning och "lek[te] med tanken att alkohol var betydligt mer svåråtkomlig[t]", och enligt mig så handlar det då om en väldig kontrollapparat som krävs för att se till att alkohol är så extremt svåråtkomligt. För jag menar, inte ens under förbudstiden kunde myndigheterna hindra folk från att få tag på alkohol, så då krävs rimligen ett storebrorssamhälle med avlyssning, spioner ute i samhället, angivare m.m.
  Ett sånt samhälle skulle enligt mig betyda betydligt mer lidande än vad alkoholen orsakar idag.

  Eller hur menar du att man i praktiken skulle kunna göra alkoholen "betydligt mer svåråtkomlig"?

  SvaraRadera
 11. Nu är jag, trots att jag är nykterist, inte för ett totalförbud.

  Mer svåråtkomlig kan till att börja med innebära att se till att Systembolaget är de enda som får sälja alkohol, ha hårdare utskänkningsregler, hårdare införselregler, mer resurser till polis och tull för att rikta insatser mot de brott som har med alkohol att göra.

  I övrigt så har jag svårt att se det som ett lidande att slippa alkoholen, om det vore möjligt, eftersom det ger så mycket mindre lidande för de som inte råkar ut för de negativa konsekvenserna av alkohol.

  SvaraRadera
 12. För det första så är svenska killar tråkiga de behöver sprit för att släppa ut sin ilska kärlek m.m...De kan inte hantera spriten..Helt plötsligt efter ett par drinkar är dom hjältar..Vi har en annan kultur och mentalitet i Sverige..Desutom finns de inte mycket att göra i Sverige, rankad nr 1 som tråkigaste landet i världen och 1 ta på att ta självmord, varför??!! Istället för att sitta bakom en skärm o skriva om hur dålig alkoholen är så borde politikerna ändra lite på lagar och sprida mer budskap om hur dåligt spriten är eller lära sig dricka..Själv attraheras jag inte av svenska killar och män de är inte snygga och super som svin och är inte lika matcho/gentelman! Svenska pojkar och pojkar borde skaffa sig lite mer matcho attityd och vara mer gentelman och inte så tråkiga..Om man ändrar på de så blir man attraherad som man blir på utlänska killar och män..Hejdå!

  SvaraRadera
 13. Jenny - Jag vet inte hur mkt jag håller med om egentligen men jag vet att Sverige först är på plats 33 av hur många som tar livet av sig: http://www.faktoider.nu/swedicides.html

  SvaraRadera
 14. "Desutom finns de inte mycket att göra i Sverige, rankad nr 1 som tråkigaste landet i världen"

  Källa? Jag gissar att den uppgiften är ungefär lika korrekt som din uppgift om självmordsrankningen.. Dvs inte alls..

  "Svenska pojkar och pojkar borde skaffa sig lite mer matcho attityd och vara mer gentelman och inte så tråkiga."

  Nu kanske vi har helt olika syn på vad ordet macho betyder, men för mig är det ett relativt negativt och stereotypt begrepp som syftar på att män ska vara tuffa, starka och malliga. De ska ha makt, en makt som de ska ta för given. De präglas av ett flockbeteende (enbart män då, givetvis), och de ser ner på typiskt omanligt beteende och utseende hos andra män. Hellre lite grottmänniskobeteende än feminina handrörelser, t.ex.

  När jag tänker på en typisk "macho" man, eller någon som iallafall *själv* ser sig som macho, man så tänker jag på en lättretlig bodybuilder som spenderar dagarna på gymmet och kvällarna som dörrvakt på nån klubb där han inte drar sig för att vara lite hårdhänt med en gäst som inte lyder honom.

  Men visst... om du ska dissa svenska killar... då kanske jag ska dissa svenska tjejer lite också... Dom borde vara lite mindre gnälliga och sura! ... ja, nu var jag lite väl kategorisk, men det är något jag tycker till viss del utmärker svenska tjejer (eller kanske t.om västerländska tjejer) lite mer än tjejer från andra länder.

  SvaraRadera