torsdag 6 maj 2010

Vad Bäckström inte berättar om

Jag läser Svensk Näringslivs Urban Bäckströms debattartikel De svenska politikerna saknar strategi för jobben och undrar om han alls bryr sig om kommunernas och landstingens politik eller invånarnas skattenivåer, när han talar för att privatisera mer av det tidigare offentligt ägda?

Han är inte det minsta intresserad av att nämna något av riskerna med privatiseringar, som gör att det blir svårt vid nästa ekonomiska kris att parera genom nedskärningar i den offentliga budgeten via att ta lite pengar från alla skolor och sjukvårdsinrättningar.

Nu får man istället sprida det på färre enheter och ta ut resten via skatten eftersom du inte kan dra tillbaka redan lovade medel till privatiserade inrättningar.

Och med tanke på debatten om hur mycket sålts för billigt så blir det knappast en bättre investering...

Sen behöver jag inte ens nämna nackdelarna med att man inte längre har insyn i det hela från demokratiskt håll och att många företag inte alls skattar i Sverige, utan i skatteparadis vilket gör att många pengar aldrig kommer tillbaka i den svenska ekonomin, utan hamnar i privata riskkapitalisters fickor.

Det blir med andra ord en utarmning som är svår att tycka om.

Mer media svd svd hd dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

 1. Hmm nu vred du till det va ?
  "ta lite pengar från alla skolor och sjukvårdsinrättningar."

  Det är ju så att hela den privata sektorn betalar för den offentliga sektorn !

  Så det man då kan göra om privata företag misslyckas är att betala lite mindre.

  /K

  SvaraRadera
 2. Med den skillnaden att vi alla i ett samhället, dvs tusentals, bidrar till den. Många bäckar små...

  När det gäller neddragningar så kan skillnaden mellan att göra det på tio enheter eller bara fyra vara mycket stor skillnad och lasta över orimligt mycket på några få enheter.

  SvaraRadera