fredag 7 maj 2010

Lång väg att gå

Allt står på spel säger flera ledarskribenter, och hänvisar till att det blir en smutsigare kampanj än någonsin, med Odells utspel i åtanke...

Att dra för långtgående slutsatser om den senaste undersökningen hävdar dock flera statsvetare att man ska akta sig för att göra och det är svårt att tro på att en så snabb förändring alls har skett, även om många av ledarskribenterna försöker få oss att tro det.

Som jag var inne på i Alliansen på helt fel spår så ökar snarast de borgerliga ledarskribenterna på den smutsiga kampanjens styrka och ökar knappast förståelsen för politik generellt.

Naturligtvis gäller det hela tiden för de Rödgröna att lyfta fram varför och till vad de ökade skatterna går. Det är sen länge fastslaget att den svenska befolkningen i stort gärna har höga skatter, om man vet att man får bland annat bra sjukvård för pengarna.

Men ibland kan det definitivt kännas som att ett antal människor har svårt att göra kopplingen mellan den storlek på skatter som man betalar in och på den sjukvård, skolor och äldreboende man får ut i andra änden. Att det förs allianspolitik som gör att orättvisorna ökar är ett lätt konstaterande när man läser om stora skillnader i den svenska skolan

Ibland känns det som om de som hävdar att de med vänsterpolitik för en politik som ska få andra att betala. Men jag undrar vem som ska betala för att det inte går att få en god skattefinansierad sjukvård och skola? De sjuka som inte kan jobba och skolbarnen?

Den senaste undersökningen ger dessutom resultatet att sd bara får ca 2% av väljarnas röster. Hur gärna jag än vill att det ska vara sant så är det svårt att på allvar tro att de tappat mer än hälften av sina röster på några dagar...

Mer media svd svd svd svd svd svd dn smp smp gp gp skd skd ab ab hd hd nsk nsk

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


8 kommentarer:

 1. Herr Nilsson7 maj 2010 07:47

  Om det varit tvärtom, de borgerliga i ledning och oppositionen efter så hade du nog sagt att "vi är på gång" eller något sådant. Vad undersökningen visar är att MP är navet i politiken. Tappar de ett par tre procent så tappar oppositionen sin ledning. Så egentligen rör sig allt runt MP och den attraktionskraft Maria Wetterstrand står för.

  Om det är bra eller om man ska sucka åt det får var och en göra som han eller hon finner bäst.

  SvaraRadera
 2. Varför vill du bara att höginkomstagare ska ha råd att vara hemma med barn och alla låginkomstagare måste sätta dem på dagis från 1,5 års ålder för att få ekonomin att gå ihop? Varför vill du styra våra liv? Varför kan du inte bara acceptera att det finns familjer och individer som vill göra andra val än vad du gör (t ex vara hemma med barn tills dom är tre eller sex om man vill). Nu råkar jag vara höginkomstagare så det är inget problem för oss men att ni i vänstern hela tiden vill slå på dom fattiga och fatta beslut åt dem stöter mig.

  SvaraRadera
 3. Lite tankar om denna opinionsundersökning och att vissa media vill få det till att resultatet av undersökningen kan hänvisas till oppositionens presentation av sin skuggbudget!

  Den påbörjades den 28/4, den 3/5 presenterade oppositionen sin budget.
  1006 personer tillfrågades. Undersökningen gjordes under tot. 8 dagar. Det blir ca. 126 personer/dag. Det betyder att mellan den 28/4 tom den 2/5 (det är tot. 5 dagar) tillfrågades ca. 628 personer! Då skulle det återstå ca. 377 st. mellan den 3/5 och den 5/5, tre dagar. Är det i så fall rimligt att dessa 377 personer skulle ha reagerat så starkt på oppositionens budget att de vänt hela resultatet till att Alliansen tagit ledningen med 1,8%, om man då har i åtanke att de legat rejält under i alla undersökningar de senaste månaderna?

  Om man vore lite konspiratorisk lagd kunde man nästan tro att den här undersökningen gjordes med "rätt" urval av personer, då den går totalt stick i stäv mot de undersökningar som presenterats de senaste månaderna!

  SvaraRadera
 4. Herr Nilsson - Jag hade inte sagt så efter en enda illa utförd undersökning. I så fall borde jag jublat nu över Sd:s låga siffror, vilket jag inte gjorde som du ser :)

  SvaraRadera
 5. Petter - Du kan lika gärna fråga varför jag vill att höginkomsttagare ska ha råd att leva på en lön eller har råd med att köpa hus för 10 miljoner. De har alltid råd att göra val vi med mer modesta löner inte kan göra.

  SvaraRadera
 6. Kent K - Tack för den infon! Om det är så att bara 377 personer ska ha avgjort det hela så är det naturligtvis ett mycket litet urval.

  SvaraRadera
 7. Jag anses vara höginkomstagare (tjänar drygt 40.000kr) men har precis råd med ett radhus i utkanten av storstockholm, ingen 10 miljonersvilla... Detta eftersom jag har en familj att försörja. Det är inte synd om mig men försök vara lite seriös...

  SvaraRadera
 8. Petter - När det gäller de som tjänar halva din lön, eller tom mindre än så, så brukar rådet vara att byta till en bostad de har råd med. Eller hur tycker du att de ska göra som är i din sits men har så mkt mindre än dig att röra sig med?

  SvaraRadera