fredag 7 maj 2010

Obehagliga associationer

Jag har inga som helst problem med att människor inte delar Jonas Gardells åsikter, oavsett vilket ämne det gäller, eller att man tycker illa om honom som person. Det samma gäller självfallet de som har åsikter om mig också. Vem kan leva och bli älskad av alla, utan att ha levt oerhört oärligt?

Men när man läser om hur Predikant vill bränna Gardells böcker så finns det bara en enda association att göra, och vem vill göra något som ger den kopplingen?

Motiveringen att vi är för flata i Sverige är självfallet horribel.

Pastorn ifråga borde läsa igenom Politikernas guide till religionsfrihet och fundera över varför inte det samma borde gälla även Gardell som gäller pastorn och hans anhängare?

Uppdaterat Det är f ö skönt att se att politiker från motsatt håll från mig tar ställning för homosexuellas rättigheter. För jag har svårt att se att det handlar om något annat än det i detta fallet, för vem hade kommit på idén om att bränna böcker på bål om det bara varit någon "vanlig heterosexuell" som valt att tolka den kristna tron på det sättet som Gardell har gjort?

Jag tror inte ens att det blivit ett bokbålsförslag om det så vore en kriminell person det handlat om...

Skönt att se några dagar senare att Allianskyrkan i Vetlanda tar avstånd!

Mer media dag dag dag exp exp dn dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

14 kommentarer:

 1. Ja, det är väldigt skrämmande... Jag är själv kristen (och homosexuell, tänka sig), men långt ifrån trångsynt och konservativ. Jag skäms över den här sortens uttalanden. Det gör mig så förbannad!

  SvaraRadera
 2. Jag tror det är många som blir det och jag har svårt att se att man kan vinna sympati av andra än de närmast sörjande...

  SvaraRadera
 3. Jag tror nog inte att Holger Nilsson menade att man skulle gå ut och boklstavligen bränna böcker, utan va en association till en text i Apostlagärningarna. Tror få känner sympati med med bokbål, inte ens Holger f ö som ångrar sin formulering.
  Sedan kan man fundera över reaktionen - men visst är det mumma för ateister och andra kristendomsfientliga. Sedan är kopplingen som du och Bimbo Boy gör till homosexualitet en medeveten förvrängning av vad Holger och många kristna känner mot budskapet. Att kalla sig kristen och sedan förkasta eller göra om grundvalarna för den kristna tron. Som om någon skriver en bok om socialdemokratin, men byter ut väsentliga delar mot moderaternas partiprogram. Vad skulle Jerker Nilsson skriva då?

  SvaraRadera
 4. Även om det är vad han syftar på så är det obehagligt nog och han borde som alla vuxna människor i Sverige känna till kopplingen till nazismen.

  Kristendomens problem enligt mig är bland annat att det finns för många tolkningar av hur bibelns ska uppfattas och på så sätt kan man säkert hävda att det finns många tolkningar av partiernas partiprogram och vad som är faktisk socialdemokrati också.

  SvaraRadera
 5. Utan att för den skull stödja bokbränningar så måste det gå att kritisera Gardell utan att få epitetet homofob kastat i ansiktet. Det är liksom inte första gången jag möter sådana resonemang.

  Saken är den att Gardell är den person som kanske får störst uppmärksamhet för sina bibelutläggningar och då är det väl inte konstigt att han kritiseras, i synnerhet som han inte direkt står i huvudfåran när det gäller tolkning av kristendomen och Bibeln.

  Mattias

  SvaraRadera
 6. Självfallet ska det gå att kritisera hans åsikter precis som du kan kritisera mina eller jag dina.

  Men jag tycker det är rätt lång väg att gå till att bränna böcker eller kritisera på något annat sätt än med att föra fram vad man tycker är fakta till den bibeltolkning man själv har.

  SvaraRadera
 7. Gunnar Johansson10 maj 2010 01:38

  I motsats till Jerker Nilsson på den här bloggen är jag säker på att den sexuella identiteten hos Jonas Gardell är helt irrelevant för kritiken mot hans uppenbara villoläror i sina alster. Pastorns kritik vore minst lika välgrundad i den händelse att Gardell hade varit heterosexuell.

  För de allra flesta kristna i vårt land torde det numera vara välkänt att Gardell har gjort sig skyldig till vedervärdiga kränkningar av kristen tro och hädelser mot Gud. I Smålandsnytt den 7 maj konstaterade Holger Nilsson så träffsäkert att Gardells teologi strider mot alla grunder i vedertagen kristen tro.

  Se gärna hans egen kommentar via den här länken:

  http://svtplay.se/v/1994008/smalandsnytt/_det_ar_inte_nodvandigt_att_branna_bockerna_

  Både Jesus och apolstliarna uppmanar oss kristna att avslöja och varna för villolärare och falska profeter. Det är helt enkelt vår skyldighet. Enligt min mening följer Holger Nilsson Bibelns uppmaningar och varningar på det området. Och han gör det med profetisk skärpa och stringens.

  Guds varnande budskap om falska läror är förpliktande och allvarligt för alla kristna som vill ta Gud och sin tro på allvar. Han har inget överseende med andligt flummeri och villfarelser. Orsaken är enkel. De riskerar att bidra till att människor går miste om både sanningen och därmed även evigheten hos Gud.

  Därför är kommentaren här ovan från ”Bimbo Boy” en allvarlig tankeställare om hur långt det här gått inom delar av kristenheten i Sverige. Att ställa sig på murarna och förkunna evangeliet om räddning och avslöja lögnen borde givetvis inte göra en enda kristen upprörd, utan bara tacksam och glad.

  Ytterst sett har motståndet mot Holger Nilsson och andra avslöjare av lögnen andliga rötter. Den som inte har Jesus som Herre i sitt liv och inte har blivit andligt pånyttfödd kan själv inte skilja sanningen från lögnen och riskerar därför allvarligt att hamna utanför Guds nåd.

  SvaraRadera
 8. Hur man än vänder och vrider på det så är det lagligt att tala emot bibelns innehåll, vilket det givetvis ska vara i en demokrati. Inte ens hans egen församling håller med honom i lämpligheten i att bränna böcker, vilket säger en del om hans och din åsikt...

  SvaraRadera
 9. Gunnar Johansson11 maj 2010 01:02

  @Jerker Nilsson:

  Den länkade intervjun med Holger Nilsson från Smålandsnytt förklarar ganska tydligt att han bad om ursäkt för att han i den omstridda närradiosändningen använde ett ordval som gav så dåliga associationer. Ingen är fullkomlig här på Jorden, inte ens den här pastorn. Har inte du själv råkat använda ett felaktigt ordval någon gång i livet?

  Säkert är de allra flesta överens om olämpligheten i att bränna böcker. Den åsikten gäller säkert även Holgers egen församling, som du påpekar. Däremot vore det fel att låta det här förlupna ordet ”bokbränning” skymma själva sakfrågan: Jonas Gardells uppenbara villoläror som strider mot allt i klassisk, kristen tro.

  För både dig och andra läsare vill jag här gärna citera ett sammandrag av ett par kommentarer av metodistpastor Berndt Isaksson på Håkan Arenius ledarblogg i Dagen (http://www.dagen.se/blogg/ledarblogg/2010/05/man-kan-inte-elda-upp-asikter) i helgen. Så här klokt formulerade Berndt saken:

  ”Med anledning av uppgifter i media så vill jag förtydliga att jag INTE har uttalat mig till förmån för något bokbål av Gardells böcker. Det vore kontraproduktivt.

  Däremot har jag uttalat mig i Vetlanda-Posten till stöd för Holger Nilsson i sakfrågan om att vi som kristenhet ska kunna/våga stå upp och hävda att vi anser att Gardell har fel och att hans läror strider mot Guds ord, den apostoliska trosbekännelsen och hur den kristna kyrkan bekänt den kristna tron i 2000 år.

  Gardell förnekar ALLT som är absolut grundläggande i den kristna tron, t.o.m. att Jesus dog för våra synder. Jag har som pastor vid min ordination lovat att "försvara kyrkan mot varje lära som strider mot Guds ord". Att tiga inför Gardells angrepp vore som jag ser det ett brott mina ordinationslöften och ett svek mot min Frälsare.

  Holger Nilsson har under eftermiddagen tydligt tagit tillbaka och beklagat att han i upprördhet under ett närradioprogram oplanerat sa att Gardells böcker borde brännas. Och vi kan ju alla, särskilt om man är upprörd eller sårad, säga sånt som inte är genomtänkt. Endast fullkomliga människor klarar av att aldrig säga som alltid är väl genomtänkt. Men som sagt Holger Nilsson har på Smålandnsnytt bett om ursäkt.

  Sen kan man ju då också undra varför kristenheten i stort inte visar något större indignation eller upprördhet när Jonas Gardell raljerar med och förkastar den kristna trons absoluta grundfundament, och då även den stora frälsningssanningen att Jesus dog för våra synder. För dessa Gardells "dogmer" tilldelas han i stället en hedershatt i teologi."

  SvaraRadera
 10. Jag hoppas du noterat att hans egen hemförsamling tagit avstånd från uttalandena och plockat bort honom från närradiosändningarna? Det tycker jag säger allt.

  Varför ska kristenheten bli så mycket mer upprörd över honom än över exempelvis allt missbruk, misshandel och dödande som finns i samhället? Det borde alla, inte minst de som anser sig bry sig om sina medmänniskor, se som ett mycket större problem.

  Bibeln och kristenheten lär överleva både Jonas Gardell och andra som på ett eller annat sätt anses kritisera sånt som vissa tycker att man inte får kritisera.

  SvaraRadera
 11. Gunnar Johansson12 maj 2010 04:43

  @Jerker Nilsson:

  Den här frågan handlar faktiskt inte om vad man får kritisera eller inte. Jonas Gardell har som alla andra medborgar en demokratisk rättighet att framföra åsikter eller hemmasnickrade läror. Men den här frågan gäller mycket mer än så.

  Den samlade kristenheten kritiserar på starka grunder Gardells icke-kristna teologi. Och vi gör det för att både Jesus och apostlarna har varnat skarpt för villolärare och falska profeter. Det ingår i det det kristna ansvaret inför Gud att säga ifrån och peka på Gud och sanningen.

  Och varför är det så viktigt? Jo, det är en fråga om liv och död i slutänden. Jonas Gardell predikar en totalfalsk lära som leder bort från Jesus och hans löften om evigt liv för den som tror på honom och att han har gett sitt liv för människans skuld inför Gud.

  Jonas Gardell tror inte på Gud och förnekar att Jesus är Guds son och att han har dött och uppstått för våra synders skull. Gardell förnekar alltså grundbultarna i kristen tro. Ändå försöker han framstå som ”kristen”.

  Visst lär såväl Bibeln som kristenheten ”överleva” Jonas Gardells villolära. Där delar jag naturligtvis din åsikt. Men varje kristen har ett ansvar inför Gud att avslöja villfarelser och falska profeter. Och det ansvaret syftar i slutänden till att rädda människor från att gå evigt förlorade. Det är själva poängen med vår kritik.

  Frågan om bokbränningen är, som jag skrev tidigare, ett passerat kapitel sedan flera dagar. Holger Nilsson har ju förklarat sig och även bett om ursäkt. Därför tycker jag att det är ganska onödigt att upprepa att hans hemförsamling har stängt av honom från närradiosändningar.

  SvaraRadera
 12. Jo det handlar verkligen om det och det finns så många andra som kritiserar som man inte hör ett ord om att bränna böcker, som exempelvis föreningen Humanisterna, som tycks få ha sina böcker ifred... Deras lära torde vara totalfalsk den också, väl?

  SvaraRadera
 13. Gunnar Johansson15 maj 2010 23:57

  @Jerker Nilsson:

  Du har missat en del poängen i mitt föregående inlägg. Din jämförelse med ateistförbundet ”Humanisterna” haltar betänkligt. I motsats till Jonas Gardell gör de - av naturliga skäl - inga anspråk på att företräda en kristen lära. De är tvärtom helt öppna och ärliga med att representera en ateistisk agenda.

  Jonas Gardell ställer sig däremot i rollen som en slags uttolkare av Bibeln och den kristna tron. I den egenskapen gör han sig också till en representant för kristen tro. Och i och med att hans egen ”lära” strider mot alla grunder i kristendomen så är hans förkunnelse så bedräglig och vilseledande.

  ”Humanisterna” och andra ateistiska predikanter har en stor fördel i förhållande till Gardell och hans falska teologi: Både troende och icke-troende vet var vi har dem och vilken icke-kristen tro som de står för. Villolärare och falska profeter är betydligt mer försåtliga att ha att göra med.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker i och för sig att Gardell är, efter att ha läst "Om Jesus", ärlig med att han gör sin egen tolkning och drar sina egna slutsatser av bibeln och tron och världsbilden i stort.

  Jag har svårt att se Gardell som något annat än ytterligare en tolkare, bland många många andra, av bibeln och den kristna tron.

  SvaraRadera