måndag 12 juli 2010

En diskussion som gör mig kluven

Det är inte utan man undrar om när historien om Littorins eventuella sexköp ska rinna ut i sanden? Till skillnad från de andra moderata skandalerna så tycks den här inte tystna riktigt lika snabbt. Inte ens de moderata ledarsidorna tycker det är lätt att försvara, trots att enskilda moderater gör så gott de kan...

Till stora delar beror det naturligtvis på det dåliga hanterandet från moderaternas sida och den stora sannolikheten för att Reinfeldt ljugit, istället för att vara ärlig med vad han visste.

Det gör mig lite kluven, eftersom det är svårt att tycka annat än att det i princip enbart skulle handla om politik när man diskuterar politik, men det är naturligtvis omöjligt att bortse helt från hur de enskilda statsråden uppför sig.

Det vore viktigare att lyfta fram hur regeringens politik fungerar i praktiken, oavsett om det gäller påstått positiva saker som företag inom vården eller att sjuka människor nekas att få livsviktig medicin på apoteken på grund av CSN-skulder och hur viktigt det är att föra en fackföreningsvänlig politik, eftersom det tycks bli vanligare med att unga jobbar gratis. Det behövs när företagen inte alls tycks intresserade av att ta något socialt ansvar för sina arbetare, vilket kan ses som en konsekvens för den höga ungdomsarbetslösheten.

På andra sidan om arbetslösa ungdomar som är desperata nog att jobba gratis i hopp om jobb så finns det bonusstinna toppchefer, vars bonusar och höga löner försvaras med att de måste ha dem för att inte försvinna till utländska anställningar...

När det väl görs en undersökning om hur det står till så visar det sig att toppcheferna ser brister med bonussystemen och att få tycks anse att bonusarna varit en anledning till att de tackat ja till sina anställningar.

Således tycks det finnas en anledning att se över bonussystemen, oavsett om man anser att pengarna som blir över ska plöjas ner i verksamheten, ge mer pengar till aktieägarna eller varför inte satsa mer på att anställa yngre människor lägre ner i hierakin... Men mer långsiktighet borde vara självklart än vad som är fallet idag.

I slutändan så påverkas även sjukfrånvaron av hur långsiktigt man väljer att tänka för företagets bästa, eftersom det på kort sikt självfallet kan vara mycket lönande att låta de man har anställda jobba mycket, istället för att anställa fler personer att utföra arbetsuppgifterna.

Problemet med att försöka lyfta fram politiken, och inte alls nämna skandalerna, är den att människor tycks helt förblindade av exempelvis diskussionen kring RUT-avdraget och inte inse att de skattepengarna som satsas där hade kunnat satsas på de äldre och sjuka som behövt hjälp, istället för att ges bort till de som är för snåla för att betala samma typ av kostnader som all annan verksamhet har.

Det är och förblir ologiskt att belöna skattesmitning med lägre skatter, istället för att satsa på skattemyndigheternas kontrollverksamhet i betydligt högre grad än idag.

Mer media skd skd hd hd hd nsk nsk gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

  1. På tal om att belöna skattesmitning. Är det inte just det som Aftonbaldet gör när de skyddar Anna. Hon har knappast betalt någon skatt för sin tydligen rätt omfattande prostitutionsverksamhet. Varför ska hon slippa betala skatt?

    SvaraRadera
  2. Det är inte ofta jag släpper igenom en anonym kommentar så välj ett namn är du snäll!

    Så vitt jag vet så hade hon inte ens kunnat betala skatt om så velat göra det.

    SvaraRadera
  3. Intressant inlägg!
    Med andra ord ska unga jobba gratis och sjuka ska jobba trots att de håller på att dö, enligt nutidens politik. Detta låter som det "moderna" samhällets slaveri! Allt medan folk i höga positioner får så feta bonusar att de kan vara på semester resten av livet. Det är skevt!

    Ilskan över Littorins sexköp handlar väl egentligen inte så mycket om själva sexköpet utan om politikernas förljugenhet och deras dubbelmoral! Hederligt folk får jobba gratis eller släpa sina halvdöa kroppar till Arbetsförmedlingen, medan kriminella sitter i toppen och ger sig själv bonusar.

    För det är väl ingen som på allvar tror att Littorins feta bidrag blir indraget nu när han inte är på Arbetsförmedlingen? Kanske han både är lögnare och kriminell och ändå är det han som belönas med fallskärm! Vilken typ av samhälle skapar en sådan politik?

    SvaraRadera
  4. Kul att du tycker det! :)

    Dubbelmoralen är slående i synnerhet eftersom han tillhör ett parti som drivit på om frågor han själv inte tycks ha följt och sen gör det värre genom att ta in barnen, när det egentligen handlar om hans egna misstag.

    Självfallet borde han få leva efter samma kriterier som alla andra som slutar sina jobb självmant. Att leva utan ens A-kassa i tre månader...

    SvaraRadera
  5. RUT handlar inte om att belöna skattesmitning, snarare handlar det om att försöka omforma ett typiskt beteende i de svenska hushållen idag. Svartjobb inom städning och dylika hushållsnära tjänster är en utbredd företeelse, det kan vi kanske åtminstone vara överens om. Att dessa tjänster utförs svart är ett icke önskvärt beteende, det står helt klart. Men som ofta uppstår motsättningarna mellan partier/block när en lösning på problemet ska finnas, snarare än vid definitionen av problemet i sig.
    Det är väl bättre att stimulera en sektor som uppenbarligen fyller en efterfrågan bland hushållen än att införa kontroller som fördyrar och försvårar att dessa arbeten utförs?

    Det vore klart osolidariskt med de människor som fått jobb inom denna sektor att rycka undan mattan under deras fötter.

    SvaraRadera
  6. Sören - Nej det är möjligt, men det är ändå vad den gör. Bete dig olagligt så kan du bli belönad sen. Det är trots allt olagligt att fuska med skatten i de här fallen.

    Jag tycker fortfarande det är bättre med mer kontroller. Vi som är ärliga är ju inget att frukta i alla fall. I slutändan borde det innebära att fler har jobb ändå och att det kommer in mer skattepengar.

    SvaraRadera
  7. Alla som vet något om städbranschen vet att det är en smutsig bransch (ursäkta vitsen) med mycket svart arbetskraft. Att en städfirma tar betalt vitt betyder inte vit arbetskraft och i sådana fall blir det dyrt för skattebetalarna. Antalet nya RUTjobb är bara några tusen med tiotusentals jobb försvunnit från offentlig sektor.

    SvaraRadera