söndag 11 juli 2010

"Horbockspolitik"?

Jag skrev tidigare om den dåliga hanteringen av affären Littorin, både från den moderata ledningen och från Reinfeldt i synnerhet.

Men ärligt talat så tycker jag inte de på lägre nivå inom moderaterna klarar det så bra heller, som Thomas Böhlmark som drar upp Geijeraffären från 70-talets början och mitt, det vill säga innan Böhlmark själv var född, och undrar om vi kommer ihåg den? (Själv nämner han inget alls om alla de moderata skandalerna från den senaste mandatperioden...)

Jo då jag minns den, även om till och med jag var i minsta laget för att minnas mycket av den från den tidens media.

Jämförelsen haltar på åtskilliga sätt. En var att, som Wikipedia säger i sin artikel om Doris Hopp, prostitutionen och bordellerna var vanliga, till skillnad från idag.

Den viktigaste skillnaden är dock att det inte ens var olagligt och att samhället i stort hade en sämre syn på prostitution än vad den har idag. Jämför t ex med Cornelis Vreeswijks text om Sportiga Marie som knappast fungerat idag, utan att textförfattaren fått mängder av kritik.

Själv använde sig Böhlmark av tobleronepolitik så frågan är vad vi ska kalla moderaternas politik nu? "Horbockspolitik", för de rika kan alltid köpa allt det vanligt folk får kämpa för?

Uppdaterat Sahlin säger sig vara besviken på Littorin och frågan är då vad alla moderater borde vara? Utom de som förbehållslöst försvarar dumheterna...

Sahlin är självfallet inte dummare än att hon inser att det är en god möjlighet att ställa moderaterna i sämre dager. Det är visserligen inte riktigt renhårigt ärligt talat, men å andra sidan så med tanke på att det konstant dras upp vad hon gjorde för över 15 år sen så är frågan varför hon ska vara snäll?

Det är ju egentligen värre, som hon säger, att det tycks handla om en medveten mörkläggning, i stil med vad som brukar vara vanligt i de här sammanhangen...

Vi som tillhör den skara av män som inte köper sex tycker naturligtvis det är illa nog med sexköpet i sig, men mörkläggningen tjänar ingen på.

Några bra inlägg till kommer från Jan Helin i Sex, lögner och Littorin, där Aftonbladets chefredaktör gör en lång och vettig utläggning om hela historien från deras sida.
En statsvetare påstår att hon inte känner till något liknande fall, där en minister avgår innan det kommit fram varför han avgår, men Guero konstaterar att likheter finns med många fall, eftersom det börjar med halvsanningar istället för ärlighet.

Som Guero på ett mycket bra sätt visar så tycks statsministern varit medveten om bakgrunden och det gör att det finns mängder av anledningar att kritisera honom också.

Mer media: ab ab ab ab ab ab dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp skd dag hd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

15 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg!
    Läste själv Böhlmarks inlägg och reagerade!

    SvaraRadera
  2. Jag gick in här och hoppades på att du INTE skulle driva på det här. Jag fick känslan av att du inte tyckte det här med Littorin var rätt att publicera om. Mannen har gjort fel, inget snack om saken, men han har avgått, är inte en offentlig person längre och hans barn lider svårt av det här. Men du är väl inte bättre än kvällsblaskan och framförallt känner du en politisk frustration att VPK kan eventuellt försvinna ur riksdan vid valet. Givetvis går du då över lik för att försöka dra ditt strå till stacken med syfte att försöka förhindra VPK:s valförlust. Du är inte bättre än kvällsblaskan och det är inte en komplimang. Det är inte en slump att denna "Anna" går ut med det här nu innan valet, jag undrar hur mycket pengar hon har fått för att gå ut med detta nu innan valet så rödgröna röran inte ska behöva diskutera sakfrågor och därmed förlora valet. Baylan själv vidhöll vid en debatt att han ville diskutera sakfrågor, tydligen ville inte Sahlin det osm fortsätter driva på. Inte helt oförståeligt, diskutera sakfrågor förlorar hon enbart på. Vanligt folk börjar se igenom hennes rosa dimridåer. Då är det bättre att driva på en smutskampanj för att försöka vinna missnöjesröster. Det är inte demokrati att hålla på såhär eftersom allt viktigt, jag menar verkligt viktigt, hamnar i skymundan eftersom media nappar på sånt här.

    SvaraRadera
  3. Det är möjligt att jag inte skrivit just detta inlägget om det inte varit för Böhlmarks inlägg, som jag tyckte var fantastiskt lustigt, konstigt och felaktigt genom att dra upp SÅ gamla händelser.

    Tidigare tyckte jag det kändes tveksamt, men ju mer saker som kryper fram ur garderoben desto större anledning finns det att publicera det hela.

    Tror du på allvar själv att högerpartierna varit tyst om det gällt en sosse? Smutskampanjen mot Sahlin slår nu tillbaka på moderaterna själva och de har själva bäddat för det som nu händer och media har förstärkt det genom att man oftare hör om Sahlins misstag för 15 år sen än vad man hör om alla misstag och avhopp under denna mandatperioden.

    SvaraRadera
  4. Jämförelsen med Geijeraffären är relevant. Särskilt med tanke på tidsskillnaden. För trots att Geijer gick till prostituerade på 70-talet och trots att det inte var olagligt och trots att det enligt dig var ”vanligt” så ville han inte erkänna det. Ingen annan riksdagsman heller för den delen.
    Littorins eventuella brott är preskriberad. Ändå avgick han. Han lika lite som Geijer vill tydligen skylta med sina handlingar. Trots att han inte riskerar åtal eller straff.
    Vad gäller Mona Sahlin så handlade det inte om Toblerone. Även om att Mona och sossarna gärna vill kalla det så. Istället handlade det om bristande etik och moral. PRECIS som med fallet Geijer och Littorin. Och till råga på allt ville inte hon heller stå för det hon hade gjort utan hon skyllde ifrån sig.
    Alla tre har enligt mig agerat ryggradslöst och ansvarslöst. Det minsta man kan begära av en politiker att han/hon står för sina handlingar och tar konsekvenserna för dem. Inte skyller ifrån och ursäkter hit och dit. "Jag är bannemej ingen fifflare" låter illa av en person som trots höga inkomster hela tiden låter bli att betala sina räkningar. Sånt sysslar bara fifflare med..

    SvaraRadera
  5. Geijeraffären var självfallet en mycket värre skandal. De prostituerade var underåriga, Palme ljög och stora delar av statsapparaten var med i mörkläggningen. Men jag har svårt att se hur denna sedan länge överspelade skandal skulle vara relevant idag - förutom som uppenbar kuriosa i sammanhanget - och hur den på något sätt skulle ursäkta Reinfeldts uska krishantering.

    För övrigt: http://stardustsblogg.blogspot.com/2010/07/littorinaffaren-om-aftonbladets.html

    SvaraRadera
  6. Anonym - Det är inte ofta jag släpper genom anonyma så välj ett namn till nästa gång.
    Jag förstår mkt väl att man inte vill erkänna något som är fel och det var det naturligtvis ur flera aspekter när det gäller Geijerskandalen.
    I övrigt håller jag med om att man inte ska skylla ifrån sig de gånger man är skyldig.

    Stardust - Jag håller med om vad du säger. Dock spelar synen på prostitution under den tiden in och går inte helt att jämföra med dagens reaktioner och fördömande när det gäller ett parti som på många sätt velat skärpa bestraffningarna kring prostitutionen.

    SvaraRadera
  7. Haha, Horbockpolitik... Hrm, kasta sten i glashus eller?? 2st politiker som köpte sex i en LO-bostad!
    Socialismen/kommunismen håller på att dö ut världen över!!! Retorik som höll på 1800-talet, helt obegripligt att ni inte kan höra och förstå hur korkade ni är!?

    SvaraRadera
  8. Inte för att vara sån men liberalismens retorik skapades då också och används än. Med den skillnaden att vänsterpartister knappast är kommunister i dag och att socialismen inte är på utdöende.

    SvaraRadera
  9. Kul att du svarade :)
    Liberalismens retorik är idag förnyad och anpassad till moderna tider, till skillnad från S. Lars Ohly samt flera andra höga partimedlemmar inom VP hyllar Castros politik samt andra kommunistiska stater! OCH JO, socialismen ÄR på väg att försvinna..."Socialism är en ekonomisk doktrin som syftar till att skapa det klasslösa samhället, där folket har makten över företagen och arbetsplatserna..." Fungerade bättre för 200år sedan.

    SvaraRadera
  10. Jag är alltid kul och svarar alltid alla som kan uppföra sig i vad de säger :)

    Vilka för en liberal politik i Sverige idag då? Folkpartiet?

    Du verkar inte hängt med, det är ju idag alliansen framför V som hyllar diktaturer...

    SvaraRadera
  11. Nej, nu hänger jag inte med. Om du syftar på Kina, så är det INGEN som vågar/vill kritisera den diktaturen pga sin ekonomiska maktställning i världen. Varken S,V eller Alliansen vill säga något om Kina. Som jag sa innan, alla de högsta hönsen inom V har öppet erkänt att dom hyllat Kuba, Kommunist Ryssland och Öst-Tyskland! I ert partiprogram så hyllas Marxismen och planekonomin samt att marknadsekonomi är dåligt... Precis som i Nordkorea!! Var du och såg utställningen om kommunismens brott genom historien? När skall ni lära er?

    SvaraRadera
  12. När Maud Olofsson kallar Kina för vänner så har det lämnat "att inte våga kritisera" till hylla med för bred marginal för att vara bra.

    I övrigt så är det dags att du verkligen läser partiprogrammet för inte finns där ngn hyllning av planekonomi och det finns inga hyllningar av Kuba m fl idag.

    Läs gärna det här inlägget: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2010/03/mangder-av-ar-sen-jag-skrev-en.html

    Det du pratar om börjar bli rätt många år sen. Vad alliansen hyllat är i år och det är ett tag sen V tog avstånd från exempelvis Kuba: http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1484:chans-till-demokrati-puba&catid=22:nyhet&Itemid=799

    SvaraRadera
  13. Jag läste ert partiprogram igår!
     "Den ekonomiska tillväxten måste under­ 
    ställas en utveckling som är ekologiskt hållbar, vilket inte kan ske i en kapitalistisk ekonomi."
    ..."De gemensamt ägda företagens andel av ekonomin ska öka. Arbetarägande och
    konsumentkooperation ska stimuleras genom lagstiftning och skattepolitik. "..."Politiska beslut kan underlätta för en lönebildning som minskar ojämlikheten mellan klasser..." Hur mycket skall jag ta upp där ni HYLLAR de gamla Marxistiska staternas ideal???

    SvaraRadera
  14. Inte för att vara sån, men nog kan man ha de åsikterna utan att hylla de staterna? På vilket sätt tycker du utvecklingen går snabbt mot något som är ekologiskt hållbart?

    SvaraRadera