måndag 12 juli 2010

Undrar hur man tänkte?

Precis som jag tyckte för ett tag sen så klarar vi oss utan Sverige i krig.

När jag läser Johanne Hildebrandts analys av de dödade svenska soldaterna så etsar sig den åsikten fast ännu hårdare i mitt sinne. Läs här:
– Händelsen var ett hårt och förlamande slag för F18 som var de som var där. De har förmodligen blivit mycket mer försiktiga i sitt agerande efter den här händelsen. Men det var även ett förlamande slag försvarsmakten.
Johanne Hildebrandt berättar att hon i sitt arbete som krigskorrespondent befunnit sig på den plats där dödsskjutningen inträffade. Hon beskriver platsen som mycket trång och att hon förstår att panik måste ha utbrutit när soldaterna blev attackerade.
– I en sån situation, när någon skjuter mot din kollega, då är det inte konstigt att du får panik och vänder dig om och försöker försvara dig genom att skjuta tillbaka. Precis som åklagaren sa så hamnade ju de här soldaterna i ett kaos som de inte var beredda på och sång händer i krig, det dör ju ett antal soldater varje månad, säger hon.
Är det klokt att skicka levande människor till ställen och händelser de inte är förberedda för att hantera? Att få sin kollega skjuten, om än oväntat, måste vara något man är beredd på, för precis som hon säger så  händer sånt i krig och är man i ett krig så borde man vara förberedd på det...

Uppdaterat Jag noterar att risken är stor för att det blir fler liknande händelser i och med att försvaret tvingar personal utomlands i fortsättningen. Det kan mycket väl bli, som en skribent från Aftonbladet säger, ett nytt Vietnamn och fler döda svenskar som förändrar opinionen ännu mer.

Kanske borde man lägga satsningar på mer modern krigföring på internet, som i vart fall inte så direkt och tydligt riskerar svenskars liv.

Mer media svd dn hd gp sds smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

20 kommentarer:

  1. jo, men det är lätt att snacka om det eller att öva öva öva. Så fort det händer på riktigt däremot så flyger all rationalitet ut genom örat.
    Det märks att bloggförfattaren inte har erfarenhet av mer stressande situationer än att springa till bussen.
    //KS02

    SvaraRadera
  2. Soldaternas förberedelse är det nog inget större fel på. Däremot det svenska samhällets förberedelse på dylika händelser.

    SvaraRadera
  3. Båda kan mycket väl ha en poäng i vad de säger (utöver att jag har varit med om betydligt mer stressande situationer och aldrig har sprungit efter en buss).

    Däremot uttrycker artikelskribenten det som om de inte var vana vid kaos och krig, men hamnade i det. Så det är snarast det jag reagerar på att just att det kan hända borde de varit medvetna och beredda på, om än inte just den sekunden det hände.

    SvaraRadera
  4. Nu har ju ÖB beslutat att alla försvarsanställda måste vara beredda att åka utomlands vare sig de vill eller j. Detta tillsammans med avskaffandet av värnplikten gör ju att arbetsförmedlingen nu i princip kommer att skicka arbetslösa till Afghanistan.

    SvaraRadera
  5. Finns inget mer stressande än strid i allmänhet och eldöverfall i synnerhet, oavsett om man är en stridshärdad veteran eller inte. Ingen skugga faller över de svenska krigarna.

    SvaraRadera
  6. När man som soldat går vakt är man beredd på just sådana händelser. När man besöker ett antal poliser räknar man inte lika mycket med att en av dem skall resa sitt vapen.

    SvaraRadera
  7. Vadå åka utomlands? Det händer tyvärr lika otrevliga saker inom Sveriges gränser. Soldater som skjuts av vådaskot,t flygplanshaverier
    eller sprängolyckor.
    Man kan aldrig öva för känslorna som kommer vid tragedier men däremot träna på att bearbeta dem

    SvaraRadera
  8. Lek med tanken att någon som var på plats vet exakt vad som hände. Skulle denne person då berätta för sverige och hela världen hur allt verkligen gick till eller skulle personen vara tyst och låta sprulationer och utredningar tystna bort.......

    SvaraRadera
  9. Det är många anonyma röster nu som jag uppskattar om de väljer ett namn :)

    Självfallet händer alltid olyckor och självfallet kan man inte förbereda sig på exakt allt alltid men är det verkligen så oväntat att fienden kan vara där man inte förväntar sig att de finns? Att fienden kan vara iklädd andra kläder än de brukar ha kan inte vara så ovanligt väl?

    SvaraRadera
  10. Det är ingen som tvingar oss utomlands! Det är frivilligt att åka! Fick brevet från ÖB för någon dag sedan och kommer att skriva på. Frivilligheten kommer att vara om man vill vara anställd i FM eller ej. Jerker, du får utveckla hur man utvecklar till mera modern krighöring./Tom

    SvaraRadera
  11. "Att fienden kan vara iklädd andra kläder än de brukar ha kan inte vara så ovanligt väl?" Det är just det som är skillnaden mellan ett krig och ett krig. Kombatanter skall vara tydligt utmärkta enligt krigetslagar. Lagarna tillkom före 9/11 och huvuddelen av "frihetskämparna" vet inte ens om att det finns koder för hur väpnad konflikt skall föras. "Frihetskämparna" ställer allt på ända vilket kommer att medföra att flera civila offer kommer att krävas i konflikten. Vem ansvar är det då? Något att tänka på! /Tom

    SvaraRadera
  12. Tom - Som jag fattar det så ska det bli tvingande att åka utomlands om man ska kunna vara anställd. Läs gärna artikeln jag länkade till som berättar om cyberkrig och att Sverige borde utveckla sig på området.

    Att krigförande länder inte följer krigets lagar, i synnerhet i ett land som Afghanistan där det inte är ett land du krigar mot måste man förvänta sig att de inte följer regler som att vara utmärkta på ett visst sätt.

    SvaraRadera
  13. Då kan man också ändra namnet på "Försvarsministeriet" till "Krigsministerium" därför att det är vad de kommer att syssla med! Inte med landets försvar utan med krigsföring utomlands! Därför blir "Krigsministeriet" mer träffande. Likaså ändra titeln försvarsminister till krigsminister eller försvarsmakten till krigsmakten så att folk i allmänhet förstår vad de gör egentligen!?

    SvaraRadera
  14. Ja, FM vill sända iväg oss som är anställda. Men det är väl också i anställningens natur, eller? Arbetsplikt! Vad skulle hända om en sjuksköterska bara vill jobba men en sorts skador te x benbrott eller en polis bara vill ta hand om cykelstölder? Jag har inte sagt att jag gillar att åka men ser det som en del av yrkesrollen. Det är så att vi (FM) är ett politiskt instrument, vill jag vara en del i det så får jag ta det. Annars kan jag ju alltid byta till lärarere eller något annat.
    Krigetslagar, som du skriver så kanske man får förvänta sig att möta icke normala händelser. Det medför också att det kommer att ske civila dödsoffer för att de gömmer sig bakom kvinnor och barn. Jag hoppas att du ställer dig bakom de svenska soldater som besvarar eldgivning och träffar någon oskyldig ch inte faller in i förnekelse/fördömmande kören utan ser på situationen som den faktiskt var. "Cyberwar", ja om det är konflikt mellan länder motsv. Hur för man cyberwar mot te x LRA ( Lord's Resistance Army )som opererar i N. Uganda och S. Sudan? Eller skyddar befolkningen som sökte skydd i GOMA, DRC? Det ena utesluter inte det andra men det är som så att det är soldaten på plats som kan göra skillnaden. "Peacekeeping is not a job for soldiers, but only soldiers can do it." Dag Hammarskjöld / Tom

    SvaraRadera
  15. Skicka denna bloggare till Afghanistan!
    Han verkar vara en ypperlig expert på försvarsfrågor.
    Kan allt...

    /Danne

    SvaraRadera
  16. Nja, det händer ju att jag har fel :) Men i Afghanistan tycker jag fortfarande inte vi har att göra.

    SvaraRadera
  17. Sverige är ett rikt land, med möjlighet att skicka trupper för att bidra till att stabilisera krishärdar och faktiskt hjälpa många människor. Varför är du emot det? Är det enbart för att USA leder koalitionen? Som vanligt hamnar vänstern hat framför medmänsklighet och solidaritet. Tycker du inte att människorna i Afghanistan förtjänar ett bättre öde än det talibanerna kan erbjuda?

    SvaraRadera
  18. Det är väl självklart att vi svenskar, som tycker vi lever i ett så förträffligt land även ska hjälpa till att skapa fred ute i världen. Det är naivt att tro att vi ska kunna sitta här i en liten bubbla och tro att världen kommer bli en bättre plats bara någon annan gör det åt oss. Att soldaterna dog var olyckligt, men en konsekvens av att vara placerade i en konflikt. De var medvetna om riskerna och valde att åka. För övrigt håller jag med om att försvarsmakten borde byta namn, vi har snart nämligen inget försvar kvar i det här landet, så som regering efter regering lagt ner det. I vår naiva tro på vår neutralitet och alliansfrihet kommer vi stå med brallorna nere den dag Ryssland bemödar sig att skicka lite folk hitåt. Vem tror att något större land skulle lyfta ett finger för att hjälpa oss innan vi redan blivit ockuperat?

    SvaraRadera
  19. Jag tycker att krig är fel väg att gå och det känns inte som om det gett särskilt mkt framgång så här långt.

    SvaraRadera
  20. Jon - Eu-länderna har väl, om jag inte minns fel, skrivit på att de ska hjälpa varandra vid en krigssituation?

    SvaraRadera