måndag 12 juli 2010

Politiker och medias bevakning


Smålandspostens debattredaktör ställer en intressant fråga idag, om De lokala politikerna är utan skuld, apropå att Littorin och många andra genom åren åkt ut för att de gjort något fel och vad det beror på?
Hon nämner bland annat vad som skulle hända om lokala politiker köpt toblerone eller begått grövre brott och varför det sällan uppdagas?
Lokala politiker, bland annat det centerpartistiska kommunalrådet i Älmhult, klarar sig undan trots att hon blandat ihop sitt privata kontokort med kommunens.
Undrar om det inte handlar om flera olika saker? Dels de sakerna Elisabeth Anderberg nämner, men även om rent siffermässiga saker. Antalet politiker i exempelvis Älmhult som ens har ett kort de kan missbruka är antagligen väldigt litet jämfört med antalet i riksdag och regering.
Sen undrar jag om det inte också är så att media som bevakar Älmhult är färre och snällare. Jag tror Peltola fått det mycket svårare om hon varit i riksdagen och gjort samma sak.
I princip så bör naturligtvis alla bedömas, oavsett om det är lokala politiker eller rikspolitiker. Men en viss skillnad finns det. Oddsen att göra fel som fritidspolitiker, i synnerhet om man är ny, borde vara större på grund av ovana och okunnighet, än som någon som har politiken som yrke.
Sen vet jag inte hur mycket resurser lokala media har att följa upp hur politikerna jobbar och om de bevakar dem i lika hög utsträckning som rikspolitikerna bevakas? Det kan utan att tveka också påverka vad och hur mycket fel man hittar.
Själv minns jag något som kunnat bli en skandal, som utspelade sig på 80-talet, eller möjligen 70-talet. Själv fick jag höra den i mitten på 90-talet och har glömt en del detaljer.
Vilken kommun det handlar om spelar mindre roll, men man hade haft långa överläggningar och diskussioner, långt in på kvällstid under lång tid över budgeten, och hade till sist kommit överens.
Som alla som jobbat hårt och länge, och försakat familjen, så känner man ett behov av att bli belönad och så även i detta fallet.
Man planerade att åka iväg till Tyskland med sina respektive för kommunens pengar. Jag minns inte om det var i flera dagar eller bara en vändande tur med TT-line, men någon sade stopp och konstaterade att det knappast kunde vara rätt eftersom den typen av ersättning eller belöning inte var möjlig och att det inte hade varit roligt för någon av dem den dagen media fick nys om det hela.

Risken både med händelsen ovan och den senaste tidens problem med moderaterna är bara att de ökar politikerföraktet när de som gör bort sig dessutom får betalt i efterhand...
Själv har jag skrivit om liknande saker som ovan, och/eller om Littorin i några blogginlägg:Mer media abInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar