söndag 31 oktober 2010

Det är dags för sprutbyten

Jag skrev i februari om att Sprutbyte behövs och för en gångs skull så tycker jag inte ens om att bli bevisad om att jag hade rätt, eftersom det inneburit ett antal dödsfall på vägen...

Så många som 30-40 personer smittades av HIV på bara några veckor i Stockholm, vilket visar tydligt att det behövs ett sprutbytesprogram.

Argumenten om att det riskerar att få fler missbrukare betvivlar jag verkligen...

Det är samma argument som jag hade då, som gäller idag:

Sprutbyte stoppar inte missbruket, säger några moderata debattörer.

Det är självfallet sant. Men det förhindrar smittspridningen av sjukdomar som de olika typerna av hepatit och hiv, vilket i sig drar med sig fler och dyrare sjukvårdskostnader.

Och framförallt så skapar det en kontakt till sjukvården den dagen missbrukarna känner att de inte orkar med sina missbruksliv längre, utan vill sluta och överleva. Vad bra att ha en direkt kontakt med någon som kan hjälpa en.

Ja om det då finns några resurser som moderaterna i skattesänkningssyften valt att plocka bort... Men som jag sa nyss så tycks skattesänkningar vara den enda lösningen på alla problem, även om det behövs pengar inom exempelvis sjukvården till den här typen av verksamheter.

Och då har jag ändå inte nämnt något om hur man via att öka tillgängligheten för alkoholen sannolikt ökar risken för att få än mer fullfjädrade missbrukare med behov av sprutbyten i slutändan...

Mer media svd dag dag hd dn gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Varför inte göra som många andra länder; tillåt fri försäljning. Sprutlagen kom till för att begränsa spridningen av intravenöst drogbruk. Att den lagen är ett misslyckande och skapar mer problem än den stävjar har varit uppenbart länge.

  Ska man sen ha ett sprutbytesprogram (vilket jag är för sålänge srutlagen finns) är sprutlagen meningslös. Det innebär att de som lagen är till för kan byta sprutor på skattebetalares bekostnad medan de som kan ha bruk för sprutor (jo, finns många andra användningsområden) inte kan handla sprutor för att... ja ni inser väl själva att resonemanget blir snurrigt och meningslöst.

  SvaraRadera
 2. Skriv gärna ett namn nästa gång du kommenterar. Normalt sett släpper jag inte igenom anonyma kommentarer men gör ett undantag eftersom du skriver väl argumenterat. Sen är det en annan sak att jag inte håller med dig :)

  Vilka andra användningsområde finns det för sprutor? Jag anser att fri försäljning inte går att försvara som Sverige ser ut och fungerar idag.

  SvaraRadera
 3. Det är ju svårt att tänka sej att nån resonerar "okej, jag har inte tänkt party-knarka tidigare utan hållit mej till alkohol... men nu kan man ju få byta sprutor, ifall partyknarkandet skulle leda vidare in i missbruk, så NU kör jag!".

  SvaraRadera
 4. Det har jag också svårt att tänka mig!

  SvaraRadera