fredag 19 mars 2010

Underbar recension av Dagen-recensent!

Jag har funderat på under de senaste dagarna på att skriva ett lätt gnälligt inlägg om tidningen Dagen, som normalt sett alltid skriver om när någon med minsta lilla kristen anknytning gör något, som inte skrivit om ett dugg om den pingstvän som var med i Fuskbyggarna, och som dessutom påstods tala om etik och moral i den kristna närradion.

Men efter den underbara totalsågande recensionen av ett par Livets Ordares äktenskapsbok så är deras heder så ordentligt upprättade att jag glömmer den tidigare fadäsen :)Det här är en problematisk bok på många sätt, och därmed också viktig att skriva om. Utgångspunkten, att kärnfamiljen "attackeras" i dag, kanske många delar. Men hur dessa attacker ser ut kan man ha delade meningar om. Man kan, som här, se "feminister", "socialister" och "samhället" som de som attackerar och förstör, som skapar skilsmässor och får barn att må dåligt.
Man kan också i en alternativ version se att stress och statushets förstör och tar tid främst från barnen, och att de flesta skilsmässor sker i farvattnen runt ont om tid - ont om pengar.
...
Att jag skriver Robert Ekh - och inte Åsa Ekh - beror på att vi i baksidestexten får veta att han har skrivit det mesta av boken, trots att de båda står som författare. De två sista kapitlen har skrivits av Åsa, vilket, enligt förlaget "tillför boken ett befriande kvinnoperspektiv". Redan dessa rader säger mycket om den ideologiska agendan. Åsas kapitel handlar dels om vad det innebär att som kvinna underordna sig, men också om vikten av att träna och äta rätt och vara vacker för sin make (ingenting står om att maken ska göra sig vacker för sin hustru).Den agenda som Ekh själv har, säger att allt var bättre förr, att mannen ska vara "huvudet" i äktenskapet, att kvinnan ska underordna sig och att detta är inte bara naturens ordning utan även Guds.

Men redan här finns ett grundproblem. De texter han citerar av Paulus för att stödja sina teser kan naturligtvis motsägas av andra bibeltexter, som han inte tar upp. 
Och till sist kanske det viktigaste av allt:Den här typen av skrytsamhet tror jag har en anti-evangeliserande effekt. Alla de av mina vänner som kallar sig sökare och som djupt och ärligt söker en Gud som är till för en sårad värld, får vatten på sina kvarnar när de säger att kristna är präktiga och skrytsamma över sina lyckade liv.
Jag hoppas att de inte får tag på den här boken.
 Själv minns jag inte när jag sist blev så här mörkrädd som jag blev när jag läste om den här boken.

En sak som författarna borde tagit upp i den här boken är den realitet som många barn lever i, att de inte får kontakt med sina mor- eller farföräldrar efter en skilsmässa, i synnerhet inte där den ena föräldern försvinner bokstavligt talat.

Förhoppningsvis är det något som man kan komma tillrätta med nu när en dom i Malmö ger farföräldrar rätt till umgänge med barn, efter att pappan dött. Det är självfallet viktigt med barn att få relationer till sina föräldrars föräldrar också, i synnerhet när den ena föräldern är bort.

Uppdaterat Efter ett tips i kommentarerna så rekommenderar jag John Nilssons blogginlägg och Per-Axel Sverkers text om man och kvinna som Guds avbild.

Mer media dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Jag tyckte också Alestigs recension var kanon. Äntligen får man höra lite sting emot det reaktionära hos vissa av ledarna på Livets Ord, som min farbror för övrigt leder. Själv bloggade jag om saken, i alla hast och hafs, men ändå. http://bit.ly/dtU7JP

  Du skulle läsa den hemska boken om äktenskap som en av deras andra ledare skrivit - Johnny Foglander. Där slås det fast på sammanlagt en halv A4 hur män respektive kvinnor ÄR och vad de BEHÖVER ;) Leendet fastnar när man tänker på att det är stackars 18-åringar som just ska gifta sig som läser eländet. Det talas t.ex om att det är naturligt att kvinnan blöder under första samlaget och att detta är ett blodsförbund med Gud. Foglander var inte med på lektionen då de förklarade om hur det som förut kallades mödomshinnan beskrevs...

  För övrigt håller jag även med dig om prostitutionslagstiftningen. Trots att jag är gammal folkpartist.

  SvaraRadera
 2. Det låter än mer sektvarning över livets ord än vad jag anat förut. Tack för dina tips och blogginlägg.

  SvaraRadera
 3. Tack :)

  Jovars...det blir lite spänt i släkten ibland. Fast jag trivs som får med svart ull.

  SvaraRadera
 4. Även jag läste totalsågningen av Robert Ekhs bok, jag har inte läst boken, men jag kan tänka mej hur den är, en typiskt bok i typ
  "framgångsteologin från amerikanska högerkristna "
  Bra resension jag kommer inte köpa boken.

  SvaraRadera
 5. John - Haha det kan jag tänka mig :)

  SvaraRadera
 6. Dessa mina - Jag skulle vilja läsa den men eftersom jag inte vill stödja livets ord eller författarna så är det bara stjäla som finns kvar och det vill jag inte heller göra :)

  SvaraRadera
 7. Carina Jarlsbonde21 mars 2010 18:02

  Vill bara understryka tacket till Inger Alestig för en ärlig recension av Robert Eks bok om famlijen. Så fort man börjat hoppas att det kanske ändå blivit litet bättre med Livets Ord får man en råsop i magen. Samma gamla nattståndna tugg. Hur kan man behandla Bibelord så ytligt? Bara klippa ut meningar och klistra ihop utan en djupgående brottning med Bibeln som helhet! Jag oroar mig för stackars unga par som ska försöka tillämpa det här - precis som vi tvingades göra i den karismatiska rörelsen en gång i tiden. Stackars människor!
  Och jag oroar mig också för icke kyrkfolk som råkar få nys om boken. Hoppas de förstår att det här är långt ifrån representativt för kristen tro.
  Så undrar jag varför vissa oroar sig för att Krister Sturmark skulle kunna skapa fientliga stämningar mot kristen tro. Här finns större anledning till oro...

  SvaraRadera
 8. Instämmer verkligen med det märkliga att bara lyfta ut några få saker ur bibeln.

  SvaraRadera