torsdag 25 februari 2010

Den mest självklara domen av dem alla

Vuxen slår barn. Vad tycker ni om det? Om jag inte minns fel så har det under många år varit en tydlig opinion mot att vuxna, oavsett om det är föräldrar eller andra, och att de får ta till fysiskt våld mot barn.

När det gällde debatten om pensionären som örfilade en 12-åring så tycks det som om väldigt många applåderat det hela, vilket är milt sagt inkonsekvent och korkat.

Hade ni sagt samma sak om det varit en till mannen jämnårig kvinna som han burit sig illa åt mot och valt att slå?

Så vitt jag vet är det bara polisen som har våldsmonopol i det här landet och det är skönt att domstolarna tycks vara väldigt ense om att det så ska förbli.

Uppdaterat Jag noterar så här några dagar efter att den misshandlande äldre männen ska överklaga till HD  vad det gäller böterna på 6 500 kr eftersom att han tycker att det är "otroligt att man ska behöva betala så här mycket för en skitsak".

Hur mycket samhället och domstolen kostar för den där "skitsaken" tycks karln dock inte ha en tanke på, trots att han har fått böterna betalda av insamlingar...

Mer media ab dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

12 kommentarer:

 1. Om den jämnåriga kvinnan under lång tid skräpat ner, ägnat sig åt skadegörelse, och cyklat på minigolfbanan trots oräkneliga tillsägelser tror jag att "folk" skulle reagera precis likadant.

  Ingen ifrågasätter egentligen att våld är fel. Problemet är att hela våldssituationen har uppstått på grund av ungdomarnas trakasserier, och därmed är trakasserierna det verkliga problemet. Försvaret av våldet måste förstås i kontexten av att ingen till synes gör något åt eller ens bryr sig om dessa trakasserier.

  SvaraRadera
 2. Jag tror ärligt talat inte att folk reagerat likadant.

  Då är frågan snarast var polisen och/eller socialtjänsten höll till.

  SvaraRadera
 3. Esteban; om den jamnariga kvinnan gjort allt detta sa ar ju en polisanmalan det normala beteendet for den som kanner sig utsatt for nedskrapning.

  SvaraRadera
 4. Som socionom kan inte annat än instämma med bloggaren. Våld mot barn är bland det fegaste, och absolut värsta en människa kan göra. Barnaga är olagligt i Sverige tack och lov!

  Föreställ er om alla gick runt och örfilade varandra så fort någon sagt något olämpligt? Varför verkar det som det är accepterat att slå barn men inte vuxna? Vad är skillnaden? Är barn inte människor? Har barn inga rättigheter?

  SvaraRadera
 5. Skönt med människor som håller med mig!

  SvaraRadera
 6. Jag har ganska låga tankar beträffande vad polisen själva har för inställning till att lösa problem med antisocialt beteende - häromdagen ringde jag till polisen angående en ägare som inte orkat skotta uppfarten och under flera dagar parkerat mitt i körfältet på en huvudled i Malmö, solklart trafikbrott (och riktigt farligt just där, vilket förstås var anledningen till att jag ringde). Polisen sade att "det enda de kunde göra" var att ge mig namn och adress till bilens ägare. Underförstått: jag fick minsann reda ut det hela själv.

  SvaraRadera
 7. Frågan är väl snarare var i h-e föräldrarna hållit hus. Jag antar att Alltid Rött m.fl. håller till i vänsterkanten av det politiska spektrumet där det snarast ses som en dygd att inte uppfostra sina barn så att de ska revoltera mot vuxensamhället som goda små socialister. Problemet är att ett land fullt av anarkistiska socialister är ett ställe där ingen vill bo, därav den fullt förståeliga reaktionen av den stackars trakasserade pensionären. Jag tycker väl att rätten kunde ha givit honom samma "aja baja, gör inte om det där"-bemötande som våra ungdomar får när de sparkar ihjäl någon på öppen gata eller slår sönder en tunnelbanevagn...

  SvaraRadera
 8. Samhället blir så mycket bättre av att döma den stygga farbrorn. Stackars lilla tolvåringens liv är förstört nu, när någon verkligen vågade säga ifrån och visa att en gnutta moral inte är en dödssynd.

  SvaraRadera
 9. Vad hade hänt om pojkens pappa bestämde sig att lära pensionären hur man uppför enligt samma metod? Tänk om han får stöd i rätten av en busslast pappor som inte vill se sina barn spöade?
  Skulle inte de kallas för barbarer? Jag har en pojke själv och det sista jag vill är att han ska vara otrevlig mot äldre på något vis men jag är osäker på hur jag hade reagerat om han kom hem och sa att en pensionär har örfilat honom!

  SvaraRadera
 10. Till socionom: Att som du dra upp en ovidkommande jämförelse är skadligt för en saklig debatt. Detta är inte en fråga enbart om barns rättigheter. Detta är ytterligare ett exempel bland andra, med folk av alla åldrar i båda rollerna, där alltför många polisanmälningar har ignorerats. Därav så många upprörda röster som egentligen har fel. Estebans inlägg säger allt.

  Till ARAR: som princip kommenterar jag hellre anonymt än att hyckla med ett intetsägande alias. Jag respekterar ifall du ändå inte vill publicera anonyma inlägg, men hoppas att du i alla fall själv läser dem.

  SvaraRadera
 11. Jag gör ett undantag för att kunna förklara varför en gång för alla: Jag vill inte ha anonyma inlägg för att kunna särskilja de olika personerna som kommenterar. Kalla sig många för anonym så blandar man ihop dem. Alias är f ö lika intetsägande som de flesta faktiska namn är.

  SvaraRadera