torsdag 25 februari 2010

Tjänar du över 46 000 i månaden? Då tjänar du på RUT-avdraget

Jag noterar att Mp vacklar om förslaget att göra sig av med avdragsmöjligheterna för hushållsnära tjänster och hur suspekta högerpolitiker applåderar förslaget.

Men som betydligt bättre politiker konstaterar så är pigavdraget en omfördelning av skattepengar till de rika eftersom enbart de som tjänar över 46 000 kronor tjänar på avdraget. Vi andra hade tjänat mer på att gå ner i arbetstid så mycket att vi hunnit städa, och kanske umgås mer med våra barn, familjer och andra nära och kära.

Bortsett från det så  har vi högerpolitiker som normalt sett inte tycker om kvotering i några andra sammanhang men här lyckas man både kvotera så att rika få mer pengar, mer fritid (eller mer arbetstid om man väljer den vägen) och någonstans kvotera så att vissa grupper av företag får tydliga framgångar.

Om man tycker det här är en bra väg att gå så borde det väl gälla alla branscher där folk anställs?

Uppdaterat Även Sahlin uttalar sig positivt för rut-avdraget, om än inte utan förbehåll. Även om jag hellre såg att det försvann så görs det med hennes förslag, att göra det konjunkturanpassat och riktat mot äldre, mer sympatiskt och vettigt.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Din uträkning stämmer inte. Själv tjänar jag 26100 i månaden och får behålla 20200 ungefär vilekt delat på 172 timmar i månaden blir 117 kronor i timmen. Vilket förvisso är 12 kronor mindre än vad städerskan kostar mig i timmen men mig hade det tagit 5 timmar att göra det hon gör på 3. En professionell städerska arbetar effektivare än en amatör och därför tjänar även jag på att anlita en städerska trots att jag inte är någon höginkomsttagare.
  Hade jag istället gått ned i arbetstid som du förordar så hade min pension blivit lägre såväl som min sjukpenninggrundande inkomst.

  SvaraRadera
 2. En professionell städerska kan också hitta mer arbete än vad du gör och hitta mer timmars arbete eftersom hon är petigare än du, vilket gör det dyrare men inte nödvändigtvis märkbart snyggare.

  SvaraRadera
 3. Tjänar under 200000 kr/år. Behövde snöskottning på taket och ville inte gå upp själv och riskera livet. Ringde och dagen efter var det två killar som gjorde det för mig, snabbt och effektivt och inte så dyrt tack vare avdraget. Men du verkar vilja att folk tvingas även göra saker i hemmet som dom inte är lämpliga för i stället för att anlita proffs. Du har en negativ syn på människor som tror att folk hittar på "extra jobb" att göra. Som beställare skulle jag genomskåda det snart och nästa gång anlita en annan, man har den valfriheten i Sverige, än så länge.

  SvaraRadera
 4. Hur många är olämpliga för städning menar du?

  SvaraRadera
 5. I övrigt är det jag vänder mig emot att det ska skattefinansieras, inte att det finns folk som utför den här typen av tjänster.

  SvaraRadera