fredag 26 februari 2010

Regeringen väljer lösningar från Östtyskland på arbetslösheten

Det är direkt häpnadsväckande att läsa om hur vår högerregering väljer samma typ av lösningar som Östtyskland när de väljer att "dumpa praktikanter på myndigheterna".

65 000 praktikplatser gynnar inte bara de offentliga siffrorna för arbetslösa i sig. Det kommer dessutom dra med sig att myndigheterna får anställa mer, utgår jag ifrån, eftersom de flesta myndigheter, precis som de flesta företag överhuvudtaget, har så nedbantat sett till antalet anställda, att de kommer att få anställa fler personer bara för att ta hand om praktikanterna.

För att förstå hur absurt det här kommer att bli så finns det de som räknat ut att praktikanterna kommer att utgöra 36% av de som är på skattemyndigheterna, när personalen där utökats från drygt 10 000 till drygt 16 000. Förhoppningsvis innebär det att skattemyndigheterna jagar rätt på betydligt fler skattesmitare bland höginkomsttagarna, så att det hela kanske kan gå ihop sig i slutändan ändå...

Sen kan man ju tycka det är synd att högern både på regerings-, landstings- och kommunalnivå valt att sälja ut så mycket skattefinansiserad verksamhet som de har gjort.  Tänk så bra tågen fungerat i snökaoset om det funnits mängder av arbetslösa skottare och inga rabatter hade behövts ges till resenärerna och hur lite hala vägarna varit om vi haft beredskapsjobbare som hackade bort is, istället för byggde dem som på 30-talet.

Om det inte gjorts så hade det även där gått att klämma in mängder av arbetslösa, så att det i praktiken gått att få mycket billigt arbete gjort för nästan inga pengar alls och en arbetslöshet som varit nära noll procent, samtidigt som man fått hoppats på att ingen kom ihåg den kritik moderaterna riktade mot sossarna under förra mandatperioden för att inte redovisa antalet procent i faktiskt arbete, istället för officiellt arbetslösa, vilket inte inkluderar de i praktik eller liknande.

När hörde ni sist högern berätta siffran för procent i faktiskt arbete?

Så kära högerdebattörer och politiker, sluta komma dragandes med tjat om gamla diktaturländer från öst och vänsterpartiet. Inte nog med att ni glatt klubbat genom övervakningslagar från de länderna. Nu kommer ni och era partier dessutom dragandes med deras arbetsmarknadspolitik. Inte undrar på att de inte vill tala om varifrån partiernas pengar kommer.

Om det är lösningen på alla våra problem så är det en revolution av större magnitud än självaste oktoberrevolutionen i Ryssland och som får mitt gnäll över att liberalerna inte alls är liberal att vara en droppe i havet.

Någonstans är det märkligt men så läser jag om de nya reglerna för studier och intagningspoäng, som självfallet missgynnar fattiga. I högerns Sverige ska allt skattebetalt som inte kan säljas ut bli så billigt att det kan drivas med mängder av arbetslösa för att hålla skatterna nere ännu mer. Ja helst ska du jobba dig igenom din studietid och ve dig om du har så svårt för studierna att du behöver låna pengar och inte jobba bort ditt läsande...

(Sen är det f ö märkligt att man låter försvaret gå med flera miljarder i vinst. Är inte det att stjäla skattepengar?)

Uppdaterat Självfallet ser oppositonen till att slå in den öppna dörren som det här tilltaget ger och kritiserar den sönder och samman. Inte ens arbetsförmedlingen tror på den och någonstans kanske konkurrensverket borde syna även detta...

Uppdaterat 2 Notabelt är att absolut ingen tycker om förslaget, utom de bakom förslaget. Inte ens moderaternas stödtrupper från högerledarsidorna tycker om det, utan konstaterar krasst att det bara fungerar i teorin och att Littorin är desperat.

Mer media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn  dn sds sds ab ab hd hd hd hd hd hd hd smp kb ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Det kommer nog också att skickas ut arbetslösa för att både skotta snö och plocka hundbajs. De kommer att stå i långa led iklädda orangea overaller, med fotbojor runt fötterna.

  SvaraRadera
 2. Hur skulle det vara om man började inse att ungdomar som skolkat och haschat sig igenom skolan och därför slutat utan avgångsbetyg inte får anställning till de ingångslöner som facket kräver? Självklart hjälper då inte praktik på statliga kontor där man förväntas kunna läsa och skriva.
  Tjelvar

  SvaraRadera
 3. No offence men det är lågkonjunktur om du missat det och det finns bra många fler än den typen av unga som är utan jobb.

  SvaraRadera