torsdag 8 juli 2010

De rödgrönas vård är mänsklig

För några dagar sen så skrev jag om en viss besvikelse över de rödgrönas betygsförslag.

Igår, trots centerpartiets dag, som egentligen togs över av Littorins tårar, så sipprade det ut lite saker från det rödgröna hållet också.

De rödgröna är överens om vårdfrågorna och Maria Wetterstrand tar upp en ytterligt viktig sak:


-I dag finns en möjlighet att öppna särskilda spår för människor med privata försäkringar, inrätta särskilda avdelningar för det. Vi vill stoppa det innan det etablerats. Det finns en stor risk för att man tar små, små steg genom att börja sälja extratjänster, få köpa sig lite bättre mat eller bättre rum. I slutändan leder det till en vård där inte behoven styr utan plånboken, säger hon.
S-ledaren Mona Sahlin slår fast att försäkringspatienter inte ska inte kunna ta sig in på offentligt finansierade sjukhus.

Risken är i slutändan att det blir som med bland annat sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, att de som har jobb och pengar kan försäkra upp sig till en vettig nivå, men att de som inte har råd, trots att de också betalat skatt, inte har möjligheten, vilket skapar ett ojämlikt samhälle.

Att driva samma tes vidare med att låta sjukvårdsföretagen på plats sälja extra tjänster, vilket dessutom kan vara svårt att säga nej till när man väl är där i ett utsatt läge, låter i mina öron som om man driver det hela ännu längre.

Alla ska få den bästa sjukvården som går att få, utan att behöva diskutera penningfrågor. I slutändan finns risken att det blir som i andra länder, man tittar i plånboken på patienten först, och väljer sätt att behandla den sjuka på sen.

I övrigt så hoppas jag på att Wallström ger rejält med draghjälp åt det sargade S och att alla inser att det är hos de rödgröna möjligheten för mer jämställdhet finns!

Mer media ab dn Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar