tisdag 6 juli 2010

Jag vet inte vilket som är värst...

Jag vet inte vilket som är värst, ett parti som eldar upp 100 000 kronor eller en allians som stillatigande ser på när orättvisorna ökar, här i form av fortsatt mer ojämlikhet i skolans värld, där det fortsätter att göra skillnad på barn och barn.

SCB:s undersökning sträcker sig från 1990 till 2008. Under början av denna period blev ungdomsskolan till stor del en kommunal angelägenhet och senare genomgick friskolan en explosiv ökning. Det är också här de främsta förklaringarna till betygsklyftan ska sökas, anser Lärarfacket. 
Att det finns stora kommunala skillnader på skolområdet är ingen hemlighet. Skolverket har också slagit larm om sprickor i likvärdigheten. Tydligast kan nog ändå senare tids utveckling ses i spåren av friskolevurmen. Splittringen av det svenska skolsystemet i en allt mer utarmad kommunal skola och AB friskola, har ändrat utbildningsförutsättningarna på ett dramatiskt sätt. Här har forskare kunnat konstatera tilltagande segregation och klasskillnader. Ett slags bekräftelse av forskning som tidigare till exempel funnit att elever från välbärgade miljöer får högre betyg än elever från arbetarhem, även när deras begåvning gett anledning att vänta ett annat utfall.
Regeringen påstår att de ska satsa miljarder på skolan nästa år, men frågan är om det i huvudsak kommer att handla om en satsning på att få fler företag inom skolbranschen att kunna tjäna pengar, eller om det handlar om att se till att det i slutändan faktiskt blir en bra skola som ger alla samma möjligheter att lära sig och gå vidare med sina kunskaper mot högre mål?

Den enda trösten är att Borg säger sig vilja ha en bred politisk lösning och jag hoppas verkligen att han, eller vem som än styr finanserna i landet efter valet, står fast vid det. Det ger antagligen mer långsiktighet än andra lösningar.

Missförstå mig rätt, jag vill självfallet har rödgröna lösningar på allt. Men å andra sidan så ser man tydligt hur snabbt mycket kan rivas upp vid ett regeringsskifte...

Vad det gäller F! pengareldande så går det att konstatera att de pengarna, så länge vi inte talar om monopolpengar, naturligtvis gjort mer nytta på många andra ställen än som förkolnade rester.

Mer media sds dag exp gp gp dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. nu tror jag ju inte de kommer att faktiskt elda upp 100.000 kr. vänta och se.

    SvaraRadera
  2. Undrar vem som blir först att anmäla henne.

    SvaraRadera
  3. Henrik C - Är det olagligt fortfarande att förstöra pengar?

    SvaraRadera