tisdag 6 juli 2010

Två överflödiga partier

Jag skrev i morse om att jag inte vet vad som är värst av uppeldade pengar eller ökade orättvisor.

Jag var inte riktigt säker på att Schyman och F! verkligen skulle elda upp så mycket som 100 000 kronor, men det visade sig att hon faktiskt gjorde det till sist ändå.

Anledningen var för att visa symboliskt hur mycket kvinnor förlorar varje minut i lön jämfört med männen, även om Aftonbladet hävdar att det borde varit betydligt mer pengar, till skillnad från svenskan. Hon berättar själv med egna ord hos Newsmill

Jag tycker i grund och botten att det fortfarande är idioti att elda upp pengar som hade kunnat göra bättre nytta, på kort sikt, nästan oavsett var man hade satsat pengarna i.

Men nästan oavsett vad de gjort med pengarna så hade det fått mycket mindre uppmärksamhet, nu även utomlands och reklamvärdet är omöjligt att veta eftersom hon plötsligt får mycket mer rubriker än exempelvis vänsterpartiet igår eller folkpartiet idag.

Oavsett vad man tycker om det hela så hade det inte gått att köpa bättre reklam, oavsett summan pengar och 100 000 kronor tror jag inte ens räcker till en helsida i enbart Dagens Nyheter.

Så på längre sikt så kan det, i teorin, vara det smartaste draget under hela valkampanjen och kanske kan påverka jämställdheten mot större steg än den tar idag.

Sen går det självfallet att diskutera om det lockar väljare eller om de biter sig själv i svansen? Jag har uppriktigt sagt lite svårt att se att det kommer att locka några nya väljare.

Men kanske får man vara glad för att hon gjorde så att fokus till stora delar försvann från Fp?

Fp försöker lansera att äldre ska få bo ihop och få ut och gå. Naturligtvis är ingen emot det och det är en skandal att de inte får det redan.

Men är det inte lite så dags att komma med det nu, när folkpartiet, tillsammans med kd som driver den här frågan också, när man haft nästan fyra år på sig att genomföra det?

Roligast av allt är att väljarna inte bara tycker illa om Björklund, vilket i sig inte förvånar mig. Det mest märkliga av allt är att väljarna inte tycker bra om flera av partiets kärnfrågor. Att enbart skolfrågorna upplevs som positivt förvånar mig inte. Någonstans har Fp känts som ett enfrågeparti de senaste åren, trots att de driver frågorna om skolan på fel sätt.

Men det är de kanske på väg att förändra nu genom att stjäla kd:s frågor?

Själv undrar jag hur de ska finansiera det hela, efter alla kommunala nedskärningar, för att få igenom de här frågorna i verkligheten också? Höjda skatter?

Konstigt nog så frågar inte många just folkpartiet den frågan, trots att man tjatar på vänsterpartiet så fort de lovar minsta lilla förbättring... (lägg till det att folkpartiet vill öka det dyra försvarets kostnader), trots att det kommer hotfulla varningar mot de som vill satsa på välfärden.

Och naturligtvis så säger ingen att alliansen har svårt att samarbeta, trots att folkpartiet och moderaterna har olika syn på A-kassan. Hur många tror ni hade sagt det om det gällt de rödgröna?

Konstigt nog så blir känslan av att ha läst om Fp och F! bara en enda: De är två partier som är överflödiga och inte behövs. Vad de än säger sig vilja göra, både idag och de vanliga politiska dagarna, finns det flera partier som gör betydligt bättre.

Folkpartiet och framtidens idéer är två saker som aldrig kommer att mötas.

Det som saknas i Sverige är ett på allvar liberalt parti. Nog för att jag tycker att kvoterad föräldrarledighet är bra. Men att kalla det liberalt, det hade aldrig ett verkligt liberalt parti gjort...

Läs även inlägget jag skrev efter det här, som går in lite i vartannat, i och med att det tar upp de rödgrönas betygsförslag: Viss besvikelse över betyg från sjuan

Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn nsk nsk nsk nsk nsk exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp skd skd skd skd skd hd hd sds sds dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Att elda upp 100 000 var ett genidrag. Det visar hur fullkomligt sjukt det kapitalistiska samhället faktiskt är.

  SvaraRadera
 2. Kan du förtydliga varför det visar hur sjukt det är?

  SvaraRadera
 3. Kvoterad föäldraförsäkring är ett vansinne. Att ta makten ifrån vanliga människor och ge den till översittar politiker som av någon anledning tycks veta bättre än vanliga människor är odemokratiskt.
  Kul att se hur vänstern anammar mönster från den facism dem hatar så mycket, eller vad annat ska man kalla det när en grupp ideologiska avantgardister styr samhället emot en utopi bara de kan se tydligt.
  Jag förstår att det kliar i baken på de rödgröna att de förlorar röster till "onödiga" partier som SD och Fi.
  /Marre från Orten

  SvaraRadera
 4. Kvoterad, eller snarare inviduell föräldraförsäkring, är helt förenligt med liberalism. Nuvarande föräldraförsäkring är däremot allt annan än liberal eftersom skattemedel används på ett sätt som bidrar till att förstärka ojämställda föräldraskap.

  Jens B

  SvaraRadera
 5. Är det inte skattemedel bakom alla typer av föräldrarförsäkringar som diskuteras nu? Jag har svårt att se att det är liberalt att kvotera öht. Vill du förklara?

  SvaraRadera