fredag 16 juli 2010

Jag blev full i skratt...

Jag blev full i skratt när jag läste folkpartisten Birgitta Ohlssons debattinlägg i Aftonbladet om att Fler européer tror på hokus pokus och att många tycker att vi förlitar oss för mycket på vetenskap.

Moderaten Anna Tenje skriver i Smålandsposten om flumskolan har ersatts med kunskapsskolan.

Själv undrar jag bara om ni pratar mot bättre vetande och vetenskap eller om ni menar allvar?

Birgitta Ohlsson företräder ett parti som leds av Jan Björklund, en man som mer än andra totalt har missat det viktiga med att följa vad vetenskapen anser vara viktigt, tillsammans med de flesta andra inom alliansen.

Så vitt jag vet finns det bara en enda undersökning som visar att betyg vid tidig ålder är bra. Alla andra visar att det, vetenskapligt sett, inte finns fördelar med tidiga betyg i skolan.

Istället är det som Kaj Raving skrev om tidigare, andra saker som påverkar att betygen förändrats genom åren, som exempelvis alla de nedskärningar som gjorts under årtionden inom skolverksamheten.

Dessutom är det märkligt att se hur Björklund försöker jämföra skola och arbetslivet, men sen när fick vuxna skriftliga betyg för sina arbetsprestationer?

Däremot tycker jag att en gemensam föräldramånad för nyblivna föräldrar är ett bra förslag och ännu bättre blir det med att ett fördubblat vårdnadsbidrag läggs på is helt och hållet.

Även förslaget som ska styra mot schystare skilsmässor låter helt okej i mina öron.

Fast jag vet väldigt väl hur de förslagen tagits emot om de kommit från rödgrönt håll...

Uppdaterat Däremot så är jag lite frågande till att ha mer tvingande samtal mellan par som ska skiljas. Gäller det bara gifta par eller gäller det även de ca 50% av par som "bara" bor ihop också? Personligen har jag inte träffat ett enda par som ändrat sig efter de månader som måste dröja innan skilsmässan går igenom som inte redan försökt allt de trodde sig kunnat göra.

Mer media smp smp dn dn svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

  1. Jag tror också det är negativt att ha för mycket självständigt arbete tidigt i åldrarna. Det är helt enkelt så att man inte är mogen att "forska" (obs stora citations-tecken) på egen hand förrän man blivit ganska stor. Även på universitets-nivå, när man har åldern inne, så läggs ju ämnena upp så att man läser det som står i kursplanen, läser och diskuterar detta, och när man KAN och FÖRSTÅTT det GRUNDLÄGGANDE (vilket givetvis inte betyder att man ska förhålla sej okritisk till det), ja då går man vidare och skriver så småningom egna uppsatser.
    När jag gick i grundskolan däremot så skulle man hela tiden ut i biblioteket och hitta information själv, ungefär som om man blev smartare och självständigare av att göra på det viset.
    Jag tror det skulle vara bättre att gå tillbaka till att lärarna lär ut mera. Man kan ju göra detta på ett mycket mer pedagogiskt sätt än man gjorde på typ sextio-talet, det behöver inte innebära okritisk korvstoppning. Men att typ nio-åringar ska kunna ta värsta ansvaret för sin egen inlärning är så orealistiskt.
    Jag har läst några artiklar om att man på en del skolor ska börja med "japanska metoden" i matematik-undervisning, just för att den visat sej ge mycket bättre resultat. Och vad går den ut på då? Jo, att lärarna faktiskt (via elevernas frågor) FÖRKLARAR hur man BÄR SEJ ÅT för att lösa matematiska problem, och VARFÖR man ska göra si istället för så, snarare än att alla elever får sitta med varsin matte-bok och klara sej bäst dom kan...

    SvaraRadera
  2. Tomas Andersson16 juli 2010 kl. 21:57

    "men sen när fick vuxna skriftliga betyg för sina arbetsprestationer?"

    Jag får det.....jag får till och med en "rating".

    SvaraRadera
  3. Dvärghunden - Du säger mkt kloka ord! Det är svårt att inte hålla med om det. Det japanska sättet låter oerhört bra!

    Tomas - Ett undantag från regeln.

    SvaraRadera
  4. Jag får också skriftliga utvärderingar. De hamnar på min lönespec. Utvärderingssamtal kallas det för.

    SvaraRadera
  5. Fast skriftiga utvärderingar är något betydligt längre än bara ett betyg och något jag tror funkar mkt bättre som motivation i exempelvis skolan.

    SvaraRadera