söndag 1 augusti 2010

Stryp alkoholtillförseln

Det är lätt att få tag på alkohol i Göteborg och GP ger i en annan artikel en del av orsaken till varför det är det. Tullen låter många busslaster vara när de tar med sig spritsmugglare in.

Anledningen till att de inte agerar är den svenska lagstiftningen som bakbinder tull och polis, så att de inte tycker det finns någon anledning att agera eftersom det inte går att driva vidare mot en rättsprocess där man ändå inte kan bevisa vem som äger alkoholen i bussarna som ingen vill kännas vid.

En lagändring efterfrågas, och det borde definitivt vara på tiden inte bara för det, utan en omändring av de införselkvoter som finns, som inte gör något gott för folkhälsan alls.

I kombination med besparingar på unga, inte minst inom socialtjänsten, får bara effekten av att fler inte bara dricker mer, utan även går vidare mot tyngre droger.

Som har sagts i fler år, sägs fortfarande, det är få som testar droger nyktra, vilket gör att det finns all anledning att senarelägga möjligheten för alkoholdebuten hos unga.

I slutändan hade det inte behövts fler vårdplatser, gett fler läkare som kunnat ta hand om andra patienter och dessutom kunnat finansiera skattesänkningar, eftersom många av platserna som upptar direkt eller indirekt är alkoholrelaterade och stora summor försvinner i samband med alkoholförtäring.

Kort sagt så behövs det politiker på riksplanet som vågar gå emot den rådande dryckeskulturen i Sverige och det betvivlar jag att det finns, tyvärr... Trots att vi alla får vara med och betala dyrt för lättillgängligheten på alkohol i landet.

Mer media svd svd ab smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Den nya droglagen blir utmärkt här. då kan polis och tull beslagta drogen om de misstänker att den skall missbrukas, laglig eller ej. då upphör problemen med att motivera beslag av bussresenärerna eftersom alkohol ALLTID helt legitimt kan misstänkas vara tänkt för missbruk (dvs för att droga sig med).

    SvaraRadera
  2. Tror du verkligen att den nya lagen kommer att användas så?

    SvaraRadera