lördag 2 april 2011

Det var på tiden!

Jag har flera gånger tidigare, senast i Äntligen ett steg framåt, efterlyst att fotbollsklubbarna och deras supportrar får betala den dyra skattefinansierade övervakningen som deras ofta inkomstbringande verksamhet kostar, i form av polisbevakning.

Nu är vi där, och polisen börjar ta betalt, vilket kan bli dyrt för klubbarna. Men precis som med inlägget tidigare, så verkar det ibland bara vara plånboken som fungerar att slå mot när man vill förändra något.

Personligen tycker jag det här systemet ska tas vidare till andra saker som tydligt kostar samhället mycket pengar, som med alkoholen, som även ofta är en orsak till läktarvåldet. Förhoppningsvis är fansen fans och inte intresserade av att kosta sina klubbar massa pengar, även om jag tvivlar i många fall...

Det diskuteras visserligen hur mycket alkoholen kostar samhället per år, men oavsett den exakta summan så är det åtskilliga miljarder.

Jag såg en karta för ett tag sen, troligen i Accent magasin, som jag tyvärr inte hittar online, om var polisen får göra flest ingripande i Stockholm. Inte oväntat var det kring krogtätaområden, vilket drar med sig kostnaderna uppåt, i synnerhet om man räknar in även sjukvårdens kostnader för alkoholrelaterade skador.

Nu väntar jag bara på att nästa förslag i samma lysande riktning är att börja låta alla som tjänar pengar på alkohol ska få betala för de kostnaderna de polisinsatserna drar med sig.

Media dn dn svd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

16 kommentarer:

 1. Det här är så tossigt. Förstår du inte hur absurt det är? De som går på fotbollsmatch, har de inte betalat skatt? Ska de inte förvänta sig samma skydd som andra utan att tvingas betala en gång till?

  Sen kan man givetvis dra det längre än fotboll och alkohol. En guldsmedsaffär som blir rånad ska givetvis betala för polisutryckningen. Och varför inte ta upp göteborgskravallerna. Där var ju V med och organiserade flera demonstrationer, den notan måste bli riktigt hög för er.

  SvaraRadera
 2. I ärlighetens namn borde ju fotbollsklubbarna då också slippa betala moms på biljetterna, moms på all kringförsäljning på arenan odyl..ska de betala för något som är och ska vara skattefinansierat bör de givetvis inte betala någon skatt heller..

  SvaraRadera
 3. Mycket av övervakningen idag sker ju med privata vaktföretag, hos bolag som får betala ur egen ficka trots att man tycker att det är något som polisen borde sköta om.

  Jag ser ingen skillnad här ärligt talat och jag tycker som sagt att även andra evenemang som drar med sig merkostnader ska betala för sig.

  Hade det bara handlat om vanlig ordningsövervakning så hade jag inte haft den åsikten jag har nu.

  SvaraRadera
 4. Vem ska betala för polisen vid t ex gatumöten för SD?Är det SD eller motdemonstranterna?

  SvaraRadera
 5. Det är inte jämförbart eftersom det händer så sällan.

  SvaraRadera
 6. "inte jämförbart eftersom det händer så sällan"....? Är du helt förryckt? Hur är det inte jämförbart? Det händer, alltså är det jämförbart! Även om det bara händer en gång på 1 år är det jämförbart. En polisinsats är en polisinsats. Punkt!

  Ska du argumentera i frågan så sätt in dig i den, kom inte med lösryckta utfall och vikta argumenten så att de passar din förutfattade mening!

  SvaraRadera
 7. Självklart är det mer befogat när det är något som händer ofta och regelbundet än om det händer en gång per år, inte minst ekonomiskt är det ett större problem.

  SvaraRadera
 8. Jerker

  Det händer väl åtminstone några gånger per år?Vem ska betala i dessa fall?

  SvaraRadera
 9. Jag tycker inte det går att jämföra eftersom att ingen tjänar några pengar här.

  SvaraRadera
 10. Jerker

  Frågan kvarstår,vem ska betala kostnaderna för polisen när SD har möten?Är det SD själva,motdemonstranterna eller staten?

  SvaraRadera
 11. Du bara måste hata idrott? Detta är förfan ett samhällsproblem, inget idrottsproblem, kan inte fatta varför klubbarna ska pröjsa för det som allmänheten orsakar när de genererar flerfaldriga belopp i moms tillbaka på allt de säljer och all övrig skatt som betalas inom klubbarna.

  Förövrigt är det förbannat fjantigt att förbjuda bengaler etc, för 10år sedan klagade ingen när hela norra stå stod i brand, men nu är det plötsligt förfärligt när det tänds ett 20-tal. Dessutom försöker man genomföra ståplatsreducering för att få färre huliganer på matcherna. Det roliga är att stora delar av firmorna numer håller till på sittplats så det är jävligt misslyckat. Låt klubbarna få ta lagen i egna händer så får ni nog se att det händer grejer, vi på ståplats vill stå och sjunga för vårt lag, och gärna tända ett gäng bengaler för det är en sinnessjuk stämningshöjare.

  Sverige börjar bli ett riktigt jävla pissland som förfaller totalt. Först få in ett jävla rasistparti i riksdagen, och nu ska man försöka döda fotbollen också. Står hockeyn på tur?

  SvaraRadera
 12. Alex - Den som tjänar pengar på det, vilket ingen gör med demonstrationer som jag ser det.

  Pierre - Inte alls, jag är tom AIK:are där vissa av deras fans t o m är en stor anledning av att det här behovet finns :)

  SvaraRadera
 13. Problemet är att det finns så mycket myter kring fotbollen och kostnader kring den och hur våldsam den är.
  I de summor som brukar nämnas räknas alltid 100% av personalkostnaden med. Poliser som ska vara i tjänst oavsett om det är match eller inte. Poliser som ska vara där folket är. Merparten av dessa skulle alltså vara i tjänst och kosta samhället lika mycket pengar även om det inte var match.

  Slår man ut den totala kostnaden för polisbevakningen (utan att räkna bort de poliser som ändå skulle vara i tjänst) kring Allsvenska fotbollsmatcher hamnar summan per besökare på runt 30 kr (uträknat med 2007 års statistik)

  Det har troligtvis stigit en smula men fortfarande handlar det alltså om totalkostnaden inte merkostnaden som skulle bli avsevärt mycket lägre.

  En rimlig summa för att vi samhällsmedborgare ska kunna välja att ha trevligt tillsammans och samtidigt känna oss trygga.

  Det stora problemet är och förblir att berörda parter inte vill samarbeta, och att etablicemanget kring fotbollen vägrar att ta ansvar.

  Man löser inte detta problem genom att flytta kostnader någon annanstans för det är det enda man gör. .

  Det kommer tyvärr att förvärra problemen, vilket förbundets huvudlösa bötespolitik redan bevisat.

  Hur tänker du när du tror att mer kostnader till de enda som faktiskt gör något åt problemet ska lösa detta problem?

  SvaraRadera
 14. Ökade kostnader eller mindre vinst brukar göra att de som tjänar mindre pengar på allvar försöker agera.

  SvaraRadera
 15. Du förstår fortfarande inte att det redan testats genom förbundets bötepolitik och det förvärrar bara problemet genom att skapa onödiga motsättningar mellan supportrar, klubbar och förbund.

  Problemet är att det är för få som tar ansvar. Att flytta kostnader är inte att ta ansvar.

  Jag hade köpt Förbundets bötespolitik om dessa böter gick till förebyggande arbete och kom till nytta. Jag hade köpt ett förslag om att betala för polisinsatser om polisinsatsen också innebar att de tog klubbarnas säkerhetsansvar inne på arenan, men nu handlar det inte om det utan om att en massa folk i beslutandeställning ser ett problem men inte har en aning om hur de ska hantera det.

  Kontakta AIK, Hammarby, Djurgården, IFK Göteborg m fl klubbar. Inled en dialog, fråga dem hur de jobbar de är de enda som vet vad det handlar om.

  Det är dags att sluta sätta käppar i hjulet för de som verkligen vill och kan ta ansvar, men ständigt motarbetas av inkompetenta skrivbordshuliganer.

  SvaraRadera
 16. Men det här väl gjorts flera gånger förut utan att det kommit någon förändring?

  SvaraRadera