tisdag 29 mars 2011

Från fullmäktige i Älmhult

Jag minns inte riktigt hur många kommunfullmäktige jag har varit på så här långt som åhörare/icke tjänstgörande ersättare, men det är som mycket annat att efter ett tag så flyter det ihop med varandra och man minns inte riktigt alla gånger när olika saker diskuterades.

Men det här fullmäktige tror jag att jag kommer att komma ihåg väldigt väl under rätt lång tid.Det började med en timmes lång föredragning om regionfrågan av Roland Gustbee, som jag kände väl igen från Regionfullmäktige i Växjö i fredags, där han rapporterade både om hur långt man kommit, att det var rätt bråttom att bestämma sig så att regeringen inte bestämmer åt oss, samt partiernas olika ståndpunkter.

Sen fortsatte fullmäktige med några enkla frågor från oppositionen om simbassängens ombyggnad (som inte känns helt genomtänkt utan onödigt snålt resonerat kring), skolskjutsar och färdtjänst (som kommunen väljer att upphandla själv istället för via länstrafiken som har lättare att samordna med andra turer och kan det här bättre) och till sist en fråga om inte de styrande i kommunen är rädda för att få höjda kostnader om de låter den kommande friskolan hyra in sig i den gamla Blohméskolan ett år innan deras egna lokaler är klara.

Det sistnämnda bemötte kommunalrådet från centern med att det vore dumt att inte hyra ut en lokal som står tom för att få in pengar.

I princip kan jag hålla med om det, men nackdelen är att det i gengäld blir pengar som försvinner från den kommunala skolan, via skolpengen, samtidigt som du står kvar med dina egna lokaler och kanske framförallt personalen, som inte går att säga upp på hur kort tid som helst. Personalkostnaderna är som de flesta vet en hög kostnad.

Jag vet inte om siffran stämmer,men jag har hört 9 miljoner, från ett par håll, som försvinner och det är ytterst tveksamt om man ens är nära av att kunna ta ut så mycket hyra för ett års skolverksamhet.

Nästa sak att avhandla var kommunens Vindkraftsplan, som till sist antogs. (Vindkraftplanen för vår kommun går att läsa här.)

Nu är jag väl medveten om att vindkraften är omdiskuterad, både nationellt och i vår kommun. Tyvärr tycker jag att många verkar missa den insikten som ett antal människor insett, att vi måste ha flera olika sorters energikällor, både för att kunna bryta med oljeberoendet och för att inte dra på oss mer problem med dagens kärnkraft, där vindkraft är en energikälla bland flera olika.

Men, efter omändringar där människor överklagat så är det rätt få områden kvar som kan bli aktuella. Det är inte bara det att de inte ska ligga för nära bebyggelse, samhällen eller annan verksamhet som kan påverkas. Det ska dessutom ligga där det blåser tillräckligt mycket. Det gör att det bara är några få områden kvar i kommunen och inte i närheten av tätbebyggt område.

Oavsett vad så är energi viktigt och vi alla förstör så mycket energi att det inte finns någon anledning att inte bidra själva också, vilket i sig kan skapa jobb och en bättre miljö. (Läs gärna DN:s skola om vindkraft)

Det var här någonstans som fullmäktige började åka iväg så långt ut i retoriska snårigheter att det blir svårt att glömma...

De enda som egentligen var emot vindkraftplanen var sd, som reserverade sig mot den, vars ena närvarande medlem argumenterade på ett mycket märkligt sätt.

Det handlade hela tiden om hans gård som hade stora ledningar som gick över och förstörde för honom och om att han kanske vill bygga stugbyar på sin mark för sina barn och deras framtid.

Inte vet jag hur andra politiker är, men det är sällan man hör någon som argumenterar så egoistiskt och ensidigt för egen vinnings skull. Själv försöker jag driva frågor som gynnar samhället och de många och utsatta och inte mig själv personligen. Hade jag varit som sd:arna ovan så hade jag kunnat välja att argumentera för lägre skatter, vilket absolut gynnat mig, men inte samhället i stort.

Energin och miljön är så viktiga frågor att jag gärna offrat utsikt m m för vindkraftverk. Eller som man säger i DN:s skola om Vinden som energikälla: "Även om vindkraftverken förstör naturupplevelsen så räddar den vår planet. Vad är mer värt att prioritera? En miljövänlig energikälla som kan göra skillnad hur vår natur ska överleva eller en vacker utsikt?"

Nästa fråga var om att kommunen ska skriva avtal med migrationsverket om fyra ensamkommande flyktingbarn, som till en början ska placeras i Markaryd, eftersom ansökan görs gemensamt med dem.

Inte oväntat så blev det en stor debatt där och ett antal mycket märkliga argument från sd:s representant.

Att sd var emot det hela var självklart, eftersom det var vad de gått till val på och är enfrågepartiets huvudfråga.

Det var de sedvanliga argumenten som lyftes fram, bland annat om kostnaderna för invandringen. Bortsett från att det viktigaste naturligtvis är det rent humana, att ta hand om människor i nöd, så är inte det ekonomiska argumentet särskilt relevant.

Lustigt nog så citerade en centerpartist ett gammalt inlägg i den här bloggen, vilket han insåg först i efterhand, med att mediantiden för att få en invandrare i arbete är sju år och det är få svenska ungdomar som börjar jobba och bidra med skatt innan de är 20 år...

Märkligt nog så argumenterade en av sd:arna för att alla ska behandlas lika, men det verkade däremot inte gälla invandrare och att det är ett problem att avgöra vilka som är "seriösa flyktingar". Det är naturligtvis migrationsverkets uppgift att avgöra vilka som är det och inte kommunens sak att göra...

De mest horribla kommentarerna och jämförelserna kom den andra gången sd:s representant var uppe. Först konstaterade han att det gärna fick komma invandrare hit "bara de skötte sig och dansade kring midsommarstången" och sen drog han en parallell till de svenska ungdomar som åker till Norge för att arbeta under dåliga förhållanden och hur synd det var om dem.

Dansa kring midsommarstången? Det verkar som sd-politikern inte har koll på våra egna traditioner, då det främst är mindre barn som dansar kring midsommarstången. Jag har inte gjort det sen jag var 6-7 år och jag utgår från att jag borde slängas ut också.

Jag åker hellre till halvdana förhållanden i Norge, än att behöva fly från ett land i krig som kan betyda min död om jag inte åker därifrån snabbt. I synnerhet som pojke eftersom det främst är de och män som blir uttagna till att kriga och löper störst risk att dö. Att ens försöka göra den jämförelsen som sd-politikern gör, tycker jag är bland det mest osmakliga jag har hört från en politiker någonsin.


Vänsterpartiet la en motion för rätt exakt två år sen om att Älmhult skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn. Även om det tog tid så är jag väldigt glad att det på lite sikt, om än indirekt, faktiskt blev så att motionen gick igenom.

Det hade varit bättre om det varit fler barn än fyra, men det är åtminstone ett fall framåt i den här frågan.

(Vänsterpartiet Älmhult har en ny hemsida: http://almhult.vansterpartiet.se/)


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

27 kommentarer:

 1. Ber om ursäkt att jag använde ett argument från din blogg utan att ange källa. Kom på först efteråt var jag läst det!

  Vidar Lundbeck (C)

  SvaraRadera
 2. Det gör inte något, huvudsaken var att argumentent fanns där och då, oavsett vem som sa det.

  SvaraRadera
 3. "Det är naturligtvis Migrationsverkets sak att göra detta"

  Då ska man väl inte heller gömma de som Migrationsverket inte anser har skäl att stanna?

  SvaraRadera
 4. I relationen kommunen och vad de kan bestämma så är det migrationsverkets sak att avgöra vilka som är lämpliga att stanna här i just det här avtalet.

  Sen att migrationsverket gör fel och att privatpersoner som känner de drabbade människorna personligen och hjälper dem är en helt annan historia.

  SvaraRadera
 5. Tomas Harrysson29 mars 2011 19:14

  Bra referat från mötet Jerker. Tyvärr bedöms lokalpolitik som så ointressant att tidningarna knappt skriver om det. Heder åt dig som gör det!
  Jag måste dock som vanligt gnälla lite på din inställning till friskolor och de missförstånd som vänstersidan allt som oftast gör.
  Vi kan nog utgå från att K-O skolan rekryterar den mesta personalen från befintlig kommunal skolpersonal vilket betyder att det troligen inte blir något större personalöverskott. Problemet är i så fall att kommunen ytterligare dräneras på på bra lärare. K-O skolan kommer att kunna välja och plocka russinen då kommunen ofta missköter sin roll som arbetsgivare.
  VAd som också är viktigt är att kommunen anpassar sin administrativa organisation till det elevantal man har i egen verksamhet. Klarar man inte av att göra det så blir det en kostnadsökning. Klarar man det så blir detta totalt sett en stor besparing för kommunen. Det blir det nästan alltid. Dessutom bjuds kommuninvånarna på ytterligare en valmöjlighet vilket jag personligen tycker är mycket bra.

  SvaraRadera
 6. Jerker

  "Sedan att Migrationsverket gör fel och att privatpersoner som känner de drabbade personligen och hjälper dem är en helt annan historia"

  Hur vet du att de gör fel i dessa fall?De har gjort en bedömning,och då ska väl den gälla?Något säger mig att du inte skulle vara upprörd om det visade sig att väldigt många fått stanna på felaktiga grunder.

  SvaraRadera
 7. Tack för berömmet Thomas!

  Tycker du det är lite uppmärksamhet lokalpolitik får i media så måste jag säga att landstingspolitiken får ännu mindre uppmärksamhet, trots att sjukvård är oerhört viktigt.

  Det är möjligt att det du säger kommer att stämma, men det finns ingen garanti för att de kommer att göra det.

  Om det är så att de har egen övertalig personal på annat håll eller söker någon speciell erfarenhet/kompetens som ingen av de nuvarande har så finns i vart fall risken att de inte väljer just de lärarna.

  Jag kan inte reglerna för hur lätt en kommun har för att göra sig av med övertaliga människor och hur deras anställningsavtal ser ut. Jag inbillar mig dock att det är lättare för ett privat företag.

  SvaraRadera
 8. Alex - Det vet jag naturligtvis inte om de gör om det inte är ngn jag känner personligen, men att möjligheten finns betvivlar jag inte.

  SvaraRadera
 9. Jerker

  "Men att möjligheten finns betvivlar jag inte"

  Och naturligtvis gäller även det omnämnda.Är det okej att ange gömda flyktingar som ska utvisas,eller är det något som gör dig upprörd?

  SvaraRadera
 10. Jag blir inte upprörd om människor gömmer andra människor som de anser har anledning att frukta för sina liv om de skickas tillbaka. Det är deras sak att avgöra.

  SvaraRadera
 11. Jerker

  Blir du upprörd om folk avslöjar gömda flyktingar och de därmed avvisas?

  SvaraRadera
 12. Jerker

  Blir du upprörd om folk gömmer misstänkta brottslingar om de fruktar för deras liv?

  SvaraRadera
 13. Jerker

  Gäller ditt nej även om brottslingarna är dömda?Angående ditt ja,du blir alltså upprörd om folk hjälper myndigheter så att deras beslut kan verkställas?Även om du inte har en aning om de har rätt att vara här?

  SvaraRadera
 14. Beror på vilket brott det är dömda för och till vad för framtid de skickas till. En fortkörning och att bli skickade till en säker död ställer jag mig inte positiv till alls.

  Det beror självfallet på omständigheterna.

  SvaraRadera
 15. Jerker

  "Det beror självfallet på omständigheterna"

  Hur menar du?Ponera att myndigheterna kommit fram till att de inte har några skäl att vara här,hur reagerar du då?

  SvaraRadera
 16. Att man från V sida argumenterar att Alla som vill komma hit till Sverige och få PUT ska få det. Det är en märklig inställning anser jag. ALLA? Jag har fått detta argument från en vänsterpartist på annat håll men det verkar vara er inställning överhuvudtaget. Hur kan alla få komma hit? Det finns 100 MILJONER nödställda barn i världen. Ska alla de få komma om de vill det? Var drar ni gränsen om en sådan finns? Anser ni att det är okej att man kommer in på oriktiga uppgifter, dvs ljuger om var man kommer ifrån, hur gammal man är osv osv.? Det är alltså okej ur er synvinkel? Att de som kommer inte är barn är också klarlagt. Vid ett tillfälle så visade sig ett DNA test att personen var långt över 18 år....uppemot 40 var väl mer realistikst. Är det okej? Att sedan komma ihåg var man kommer ifrån när man fått PUT och be sina anhöriga komma hit är också okej då.....Ja jag vet inte var ni ska få alla pengar ifrån men det är tydligt så att ni tror att svenska folket kan kramas ur hur mycket som helst.

  SvaraRadera
 17. Alex - Det beror som sagt på omständigheterna och vad jag själv vet om det hela. Du är väl medveten om att även myndigheter gör fel.

  Annika - Det är jag inte helt säker på att V verkligen argumenterar för. Jag kan hänvisa till Wikipedia som i sin tur hänvisar till partiprogrammet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_invandringspolitik#V.C3.A4nsterpartiet

  Även om det finns så många nödställda barn så kommer ändå aldrig alla att vilja komma hit så din siffra i det här sammanhanget är irrelevant. Det är som att säga att vi måste ha en gymnasieskola i Älmhult som är stor nog att rymma alla Sveriges barn, bara för att de har rätt att söka hit. De flesta kommer aldrig att göra det ändå.

  Är det just barn som ska komma hit så har jag inga problem med att man kontrollerar att de verkligen är barn, i den mån det går.

  I fallet här handlar det dessutom fyra ynka barn, vilket inte är någon hög kostnad alls. Som jag sagt på andra ställen och som Vidar sa under fullmäktige så är kan en invandrare lika gärna vara en investering när medianen för att få jobb är 7 år och för svenskar över 20 år. Och då har jag ändå inte räknat in de humanitära värdena.

  SvaraRadera
 18. Var det för jobbigt att ta in min senaste kommentar?

  SvaraRadera
 19. Kommunerna har i de flesta frågor en självbestämmanderätt, men den sätts i detta fallet helt ur spel. Det är ett hårt slag mot demokratin & folkviljan. Att tvinga kommunerna att ta in ensamkommande barn är ett hot mot den självbestämmanderätt vi har inom kommunerna. (KL)

  SvaraRadera
 20. Nä, det enda jag tycker är jobbigt är när du inte följer de få reglerna för att få kommentera här, vilket är lite konstigt eftersom sd:are annars brukar vara noga med att folk ska göra det :) (De står till vänster under "Kommentarerna"). Jag minns att jag påpekade det för ett tag sen när det var en annan av dina kommentarer jag inte släppte igenom.

  Ankarbarn nämnde du i en kommentar, men de är ju oerhört ovanliga: http://viisverige.blogspot.com/2009/11/myten-om-ankarbarn.html

  SvaraRadera
 21. Vilka regler? Suspekta länkar? Eller anonymitet? Hyfs o etikett? Svensk lagstiftning? Vilken/vilka är det jag har brutit mot? Tyvärr har jag missat att du sagt något om detta och kan ju be om ursäkt utan att jag för den sakens skull vet vad jag ber om ursäkt för. Men bara för att vara på den säkra sidan. Tala om för mig vad det är du inte gillar när man skriver här....

  SvaraRadera
 22. Suspekta länkar. Jag ser ingen anledning att göra direktreklam för sd-anknutna bloggar osv.

  SvaraRadera
 23. Nåväl det känns som att du inte vill ta del av olika synsätt utan väljer det ensidiga, dvs det du själv tycker är okej. Men vill blunda för att det finns andra som tycker annorlunda. Ska man skriva här så ska man tycka likadant som du.

  SvaraRadera
 24. Då är du dålig på att läsa Annika. Inte minst kommentarerna i det här inlägget. Du ser själv att t ex Alexander m fl får säga oerhört mycket som jag absolut inte håller med om och som är kritiskt mot mina åsikter, inklusive dina egna, så det stämmer inte att man måste tycka som jag för att få skriva här.

  Du har säkert regler för vad folk får säga hemma hos dig också, vilket är din rätt eftersom det är du som bestämmer där. Jag ser det här som samma sak.

  SvaraRadera
 25. Nejdå Jerker jag läste Alexanders inlägg och jag menade mer angående mina länkar. Jag tycker inte de är suspekta utan jag känner mer att det kan vara viktigt för vem som helst att kanske läsa andra saker än bara sitt. Jag läser tex dina länkar för jag vill se om jag kan hitta något som jag kan fundera över och det är genom aktivt lärande man lär sig...inte bara genom att se på det man själv hittar. Synd att du tar det så och ser positivt på olika synsätt. Men vi är alla olika och det är viktigt med debatt. Jag har inga regler hemma hur man får prata här, annat än att jag inte acceperar att man pratar i munnen på varann...:) Och naturligtvis inte heller ett grovt språk men det ser jag som självklart och mina vänner är inte den typen heller. Hej hej

  SvaraRadera
 26. Åsikter som står för långt ifrån mina egna är inte åsikter jag vill bidra för mycket till att göra reklam för. Jag så t ex inte poängen med att för ett par dagar sen länka själv till sd:aren som la ut mordutredningsbilder på en våldtagen kvinna, inte minst eftersom jag är mycket emot den typen av saker. Det gick utmärkt att argumentera mot det ändå.

  Du ser, även om du inte har många regler så har du de reglerna i alla fall :)

  SvaraRadera