söndag 14 mars 2010

Politik

I morgonens långa Mot en trygg och rättvisare rödgrön framtid så nämnde jag flera olika saker.

Bland ifrågasätter jag det faktum att inte bara religösa friskolor finns, utan även att friskolorna rent generellt existerar, mot i många fall bättre vetande.

Det verkar åtminstone som om även politikerna börjar svänga vad det gäller just de religösa friskolorna, eftersom det inte verkar illa nog att skattepengar försvinner ut ur landet via privatiseringen och att betygen blir för bra för allas bästa...

På många sätt så tycker jag det är lite konstigt eftersom det annars tycks finnas så stor acceptans för kyrklig närvaro i den vanliga allmänna skolan, för att inte tala om skolavslutningar.

Men jag misstänker att det handlar om skriverierna om ett antal muslimska friskolor som misstänks för att inte ha skött sig särskilt bra, när det istället borde handla om avprivatisering av alla skolor...

Det hela ser onekligen lite konstigt ut när man å ena sidan börjar uttala sig kritiskt mot religösa friskolor, å ena sidan fördömer den egna demokratiskt inröstade riksdagens beslut att fördöma folkmord och sen applåderar Vilks, som nu vill göra såpa om Jihad-Jane, som om det inte räcker med såpor om hemmafruar med psykiska problem...

Tänk om regeringen ägnade mer tid åt reella problem som drabbar många av de boende i Sverige, som exempelvis att invandrare, även de med utbildning, har betydligt svårare att få jobb, trots försök...

Tills vidare får man försöka trösta sig med att Olofsson ku-anmäls efter att ha bedrivit partipolitik på myndighetssite, för att än en gång bevisa att hon och centern hör hemma utanför riksdagen och att folkpartiet ytterligare befäster sin ickeliberala politik, genom att ge statligt finansierade subventioner.

Uppdaterat DN:s ledarsida skriver idag om de religösa friskolorna och försvarar dem med att man ska rikta kontrollen mot undervisningens innehåll och inte riktas mot "lärare eller rektorers trosuppfattning". Man bör, enligt mig, definitivt kontrollera finansiärer och ägares bakgrund, inklusive undervisningens innehåll, om man väljer att ha kvar friskolorna alls, eftersom det också kan påverka.

Men visst, drar man DN:s resonemang till sin spets så kan man i teorin starta skolor av nazistisk eller stalinistisk bakgrund och frågan är vem som vill ha det? Som jag sa tidigare så är inte problemet nödvändigtvis religionen, utan vad ägarna till skolan förväntar sig att vinna på att driva en skola som borde vara viktigt, vilket gäller alla friskolor.

Eller så kanske man kan gå en mellanväg, man väljer att tillåta alla typer av skolor, som följer reglerna, men tar bort all skattefinansiering, ungefär som det var förr med renodlat privata skolor. Frågan är fortfarande varför översikten över både kunskap och de vinster som uppenbarligen går att exportera till länder utan skatter och där de aldrig kommer tillbaka till svenska staten ska försvinna till några få riskkapitalist bolag och deras ägares händer?

Mer media svd svd svd dag dag dag hd hd hd hd hd sds dn exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Ja, nog kan man se rött när man läser denna blogg.

  Det faktum att det allmänna skolväsendet existerar på grund av att den kristna kyrkan frivilligt först byggt upp skolor överallt, intresserar väl inte? Och att demokratin näst bara finns i kristna länder är kanske inte heller relevant?

  Det viktiga är väl vad barnen lär sig för att klara livet. Och bevisligen klarar de som gått i kristna skolor sig bättre än andra i snitt.
  De bästa skolorna är för övrigt friskolor.

  Men det är dessutom odemokratiskt att ens ställa denna fråga, dessutom utan att skilja mellan kristna skolor och t ex muslimska. Staten äger väl inte medborgarna? har vi inte rätt att sända våra barn till de skolor vi vill??

  Se hur det har blivit i socialistiska kommunistiska stater där religionen varit förbjuden och staten bestämt allt. Där kan man tala om förtryck och bakåtsträvande med koncentrationsläger och avrättningar av meningsmotsåtndare.

  Läser just nu om Kinas förre diktator Mao som orsakat uppskattningsvis 70 miljoner människors liv!

  SvaraRadera
 2. Du lever lite i förgångna tider Lelle. I dagens svenska politik så vågar inte regeringen Reinfeldt annat än att stryka stater med tveksam vandel, som exempelvis Kina du tar som exempel eller Turkiet och Ryssland som är aktuella nu, annat än medhårs. Det vågar Vänsterpartiet göra.

  Vänsterpartiet är också mot Ipred och FRA-lagarna som är övervakningslagar av en typ som Östtyskland varit stolta över.

  Vad det gäller skolväsendet så blev det tvingande via lag att ha en skola och jag är osäker på om det alltid var så frivilligt. Innan dess fanns dock visst intresse av att lära ut bibelns ord i första hand, så det var knappast av intresse av att lära folk att läsa generellt sett.

  I övrigt noterar jag att du inte hänger med riktigt. Friskolorna har ofta högre betyg, men i många fall har de inte bättre kunskaper när de kommer till högskolorna eftersom en sak som höga betyg är en bra försäljningsmetod när man vill locka elever till skolorna.

  Så vitt jag vet så har det knappast blivit bättre i högerdiktaturer heller, vad det gäller skolorna.

  SvaraRadera
 3. Att vänsterpartiet är emot FRA och Ipred är inget annat än ett spel för gallerierna. Erbjuds VPK eller MP ministerpost/er kommer dom gladeligen att släppa på sin iver mot dessa, och liknande, idiotlagar. VPK och MP profilerar sej nu med att vara emot dessa idiotlagar men det finns inte en chans på jorden att dom håller fast vid det om dom erbjuds ministerpost mot att släppa till.

  SvaraRadera
 4. Alltså, det de handlar om är som vanligt om inget parti får absolut majoritet, att man får förhandla om vilka frågor man ska få igenom sina krav på. Ju fler röster på V och Mp som är emot i de här frågorna desto lättare blir det att få igenom deras åsikter. Säg att Mp och S skulle ha fler mandat tillsammans än vad S har, något som inte är en total omöjlighet. Då kan de gemensamt gå emot S och enligt alla regler vara i majoritet i denna frågan internt.

  SvaraRadera