lördag 20 mars 2010

Fixstjärnor i politiken - olyckligt

Jag skrev igår om hur vissa politikers agerande borde vara politiskt självmord, men det tycks någonstans som att man överlever länge på förtroendet för partiledarna, vilket gör att partier med "fel" partiledare hela tiden riskerar tappa röster.

Egentligen tycker jag att den typen av resonemang är ett stort underbetyg till alla inblandade, i form av politiker, media, partier och väljare.

Man behöver inte vara särskilt politiskt intresserad eller insatt för att inse att politiken i Sverige inte är något enmansarbete, utan att det, till skillnad från många andra länder, verkligen är partipolitik och att inte ens partiledarna ensamt kan varken berömmas eller lastas för partiets politik. Även hur partipiskan snärtat till enskilda politiker med annan åsikt än den förhärskande inom ett specifikt parti visar på att aldrig så profilerade politiker får en chans att faktiskt driva igenom förslag som få andra i partiet delar.

En av anledningarna till att väljarna blir lurade att tro att fixstjärnorna, oftast partiledarna, i ett parti är så viktiga är personvalet, som borde avskaffas. En annan är både medias och partierna oförmåga att lyfta fram andra personer än partiledarna, eller möjligen ministrarna i en sittande regering, och i viss mån tidigare ministrar.

Problemet är att partiledarnas för- eller nackdelar skymmer förslagen som partierna i stort lägger fram, som egentligen borde vara det som diskuteras och påverkar vilka åsikter som får väljarna att välja ett visst parti.

Sen vet jag inte om jag tror det är så illa som Sydsvenskans ledande politiska skribent tycker, att kvinnorna röstar vänster för att alliansen ofta representeras av fyra medelålders kostymklädda män... Det undrar jag om det inte säger mer om skribentens fördomar om sitt eget kön?

Ett bra förslag idag, som förhoppningsvis får uppmärksamhet eftersom det hamnar på debattsidan hos ett av landets större sidor, är det rödgröna förslaget om sänka skatten för studentkorridorsboende så att hela korridoren räknas som en hel bostad, vilket sänker hyra med upp till 1000 kronor per månad. En sak som jag inte ens visste var möjlig eftersom jag inte visste om hur beskattningen av studentbostäder fungerade, men som definitivt påverkar det faktum att få studenter klarar av en oförutsedd utgift på några tusenlappar.

Uppdaterat Ungefär som väntat, men första gången karln tar bladet från munnen, när Reinfeldt säger att partipiskan är viktig. Bra, men varför vill han då ha personvalet kvar?

Mer media dn dn dn svd svd svd sds sds hd kb dag dag ab skd skd exp exp exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar