torsdag 26 augusti 2010

Mat- och missbrukspolitik

För ett par veckor sen så skrev jag ett inlägg som heter Flumpolitik från alliansen, som handlade dels om hur missbruksvården inte alls fungerar, tvärtemot vad många, inklusive jag själv, trodde vad det gäller förmågan att hindra missbruk via att förbjuda bruk och eget innehav av narkotika.

Själv har jag, som sagt tidigare, varit för det men man måste inse när det uppenbarligen inte fungerar i verkligheten, eftersom polisen prioriterar de mer lättfångade missbrukarna, än att försöka få tag på de större skurkarna bakom det hela.

Det som påstods då av bland annat Björn Johnsson och Björn Fries, visar sig idag stämma sett till att missbrukarna ökar i antal.

Det understryks idag i en debattartikel i DN idag, Bara en av fem missbrukare får vård idag, av regeringens utredare Gerhard Larsson som konstaterar att missbruket av både alkohol och droger har ökat explosionsartat under de senaste 15 åren och att det är väldigt svårt att få vård.

Att alkoholbruket har ökat under de senaste 15 åren förvånar mig inte och jag tycker fortfarande att det är dags att försöka driva en politik mot eu:s införselregler som kom för just 15 år sen och som förstörde mycket.

Inom alkoholområdet finns en tendens till att inte betrakta missbruk och beroende som behandlingskrävande sjukdomstillstånd, utan som beteendeproblem hos individen eller sociala problem. I vissa landsting anses inte behandling av missbruk eller beroende vara ett ansvar för hälso- och sjukvården, utan för kommunens socialtjänst, vilken saknar möjlighet att ordinera behandling med läkemedel. Detta kan vara en orsak till att personer med problem alltför sällan eller sent söker professionell hjälp.
Vänsterpartiet i Kronobergs driver att man ska försöka få mer organiserat och bättre samarbete mellan just landsting och kommunerna så att ingen faller mellan stolarna och det går naturligtvis inte att behandla missbrukare på socialtjänsterna utan det måste ske ett samarbete som är bättre mellan de som faktiskt kan föreskriva medicin som hjälper och de som snarast hjälper till med mer praktiska saker i form av socialtjänsten...

Vänsterpartiet centralt konstaterar också att Kampen ska vara mot narkotikan och inte narkomanerna, som naturligtvis ska få hjälp i första hand.

samma gamla inlägg som jag nämnde ovan så nämner jag även om hur kd och centervridna ledarsidor driver att man ska få bättre mat på bland annat äldreboenden.

Det fortsätter även jordbruksministern från centern med idag. Synd bara att han inte alls verkar ha koll på vilka regler som gäller, utan att de regler han själv tidigare varit för, som är styrda från eu. Vilken är poängen med att lägga förslag som är ogenomförbara, eller menar karln att han vill att vi ska gå ur EU?

Bättre vore att driva möjligheter att i upphandlingar, om vi nu alls ska ha den formen vid större inköp, att få specificera både hur maten tas fram och varifrån den köps in, just av miljöskäl, som också borde få vara en del i vad som vägs in i vad som är viktigt för maten.

Centern brukar ju annars hävda att de är alliansens miljöparti, men här vet de uppenbarligen inte ens på ministernivå vad som gäller... Det är riktigt allvarligt.

Mer media sds sds dn dn gp gp ab ab hd hd gp gp skd nsk svd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar