måndag 23 augusti 2010

Oroad trots bra utspel

Jag ljuger om jag säger att jag inte alls är oroad när det gäller valet, i synnerhet när de potentiella finansministrarna har så olika attraktionsgrad, precis som partiledarna, och opinionen svänger åt olika håll på kort tid...

Kända S-anhängare tycker att det ska bli en väckarklocka för att få fart på dem och jag delar uppfattningen så till vida, som bland annat Göterborgs store man Göran Johansson säger, att det är dags att gå tillbaka till ideologin och visa på hur samhället blir ett annat och mindre humant med borgerlig politik.

Det är lätt att få blå dunster i ögonen av de utspel alliansen, som i många fall är ofinansierade, gör i form av mer pengar till pensionärerna när det lättar missas att det knappast är de utan de mer välbeställda som tjänar på exempelvis vårdvalet. Många tycks ha glömt att det innan denna regeringen tillträdde var så att lön och pension beskattades lika.

 Den röda sidan kommer med ytterligare några bra utspel, bland annat om mer pengar till förskolorna, som jag var inne på tidigare, som definitivt tillhör grunden för vad de rödgröna står för. En bra förskola och barnomsorg i stort är utan att tveka en av de sakerna som gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen att leva i.

Risken med den moderata allianspolitiken är att antalet arbetslösa fortsätter att öka och att ännu fler utförsäkrade men fortfarande sjuka människor utförsäkras till en mycket osäker framtid, där man prioriterar att sätta dem i arbete framför att göra dem friska. Det är verkligen beklämmande att behöva läsa om "Annas" man "Martin" som beskriver hur illa det är när samhället som ska värna om sina invånare inte alls bryr sig om vad som är bäst för individen...

Det är naturligtvis oerhört sorgligt att läsa historier som den ovan och den om Liza som hennes man skriver som valde att ta livet av sig.

Man måste alltid inse att när det kommer till vissa sjukdomar så går de inte att behandla som om det vore ett brutet ben eller långdragen förkylning, där man tydligt kan se när personen är frisk. Man måste definitivt i ännu högre grad lyssna på de behandlande läkaren.

Ytterligare utspel, ett riktigt bra i mina ögon, kommer från de rödgröna, i form av att öka möjligheten för små elproducenter att sälja el samt mer riktade insatser för klimatets bästa:

De rödgröna listade förslag som, förutom nettomätningen av el, fanns med redan i de rödgrönas gemensamma vårbudgetmotion. Det rör sig om 600 miljoner kronor för att återinföra ett program där företag, kommuner och andra kan få stöd för att investera i klimatvänlig teknik.
Det handlar om att bevara det nuvarande rot-avdraget men plussa på med en klimatbonus på 10 000 kronor per fastighet utöver det existerande avdraget för att uppmuntra till klimatförbättrande åtgärder.
Ett särskilt rot-avdrag för skolor på sammanlagt 600 miljoner ska genomföras och ett riktat rot-stöd på 1,5 miljarder 2011 och 2,5 miljarder 2012 till flerbostadshus införas, med klimatprofil.
Nettomätning ska ge små elproducenter möjlighet att kvitta el som de levererar till marknaden mot den el de själva förbrukar.

Mer media ab ab ab ab svd dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp hd hd hd smp skd skd kb nsk nsk nsk dag smp gp kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Jerker

  Pensionärerna har lägre skatt nu än under de rödgröna....

  SvaraRadera
 2. Då menar du att det är rättvist att de beskattas hårdare?

  SvaraRadera
 3. De beskattas inte hårdare när de beskattas mindre. Eller menar du att det är ok att beskatta pensionärer mer så länge man beskattar löntagare lika mycket?

  SvaraRadera
 4. Sänkta skatter innebär också mindre skatteinkomster. Detta innebär som en effekt försämrad samhällsservice.

  Något som oroar mig är att man från den Rödgröna hörnan verkar ha accepterat straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa och föräldralediga. Om man nu tycker att dessa grupper tjänar för mycket jämfört med de som jobbar hade det varit ärliga att helt enkelt säga att man sänker ersättningsnivåerna. Men det hade vi nog reagerat på mer så man använder den positiva omskrivningen, jobbskatteavdrag.

  SvaraRadera
 5. Gustav - Det är väl orimligt först och främst att ha olika beskattningar?

  Sven - Exakt, på båda punkterna...

  SvaraRadera