fredag 7 januari 2011

Mer alkohol till folket

Jag noterar att många barn har haft en orolig jul enligt BRIS. Det finns ingen anledning att tro något annat än att det i många fall handlar om barn som inte fick uppleva en Vit Jul av sina föräldrar.

I och med det nya året så kommer det lagändringar som möjliggör att även restauranger som inte gör varm mat får servera alkohol. I sak kan jag egentligen tycka att det är en gammal och lite fånig regel som hängt med för länge.

Men med tanke på att det sätts rekord i drickande av föräldrar så är det olyckligt att det blir fler ställen som säljer alkohol, vilket fortsätter öka acceptansen för drickandet överhuvudtaget.

Artikeln Ett land av sorgligt bakfulla föräldrar är lite märklig, som lyfter fram hur märkligt det är att en gravid kvinna får rådet att inte ens dricka ett glas vin.

Eftersom man fortfarande inte vet exakt var den skadliga gränsen går för hur mycket man som gravid kan dricka så borde det vara självklart att man under graviditeten och amningen kan låta bli att dricka. Har man så svårt att avstå något ej livsnödvändigt under så kort tid så vet i katten om det inte vore bättre att börja fundera på vilka prioriteringar man har i livet och hur mycket man dricker egentligen? (Självfallet bör den blivande pappan också låta bli att dricka som stöd för mamman).

I övrigt kan det finnas all anledning att låta bli att dricka, eller i vart fall inte dricka ofta och mycket, även efterföljande år, för att ge ett gott exempel för sina barn att man inte måste dricka alls.

Mer media hd smp smp gp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Jag håller med om det ädär med gravida och alkohol. Jag har aldrig förstått varför man känner ens ett behov att dricka vin när man är gravid. Nu förstår jag visserligen inte behovet att dricka alkohol öht, men när det faktiskt direkt kan påverka någon helt oskyldig borde det väl ändå inte vara så svårt att bara skippa alkoholen en så kort period.

  SvaraRadera
 2. Skönt att det finns de som håller med!

  SvaraRadera
 3. Det finns även en annan vinkel men den väljer du att helt bortse från eftersom den inte passr dina politiska syften. Jag tror det finns stor anledning att misstänka intoleranta muslimska föräldrar har del i det här. Eftersom det är så förbjudet att föra statistik över etnicitet så kommer vi aldrig att veta och kommer aldrig att kunna bearbeta problemet fullt ut. Praktiskt för dej och dina grumliga politiska syften, opraktiskt för barnen.

  SvaraRadera
 4. Alltså, graviditet och amning ska inte blandas ihop. Om man dricker när man är gravid får fostret samma promille-halt som man själv. Men om man ammar, får BRÖSTMJÖLKEN samma promille-halt som man själv.
  Om jag är så full att jag är nära döden av alkohol-förgiftning så kanske jag har 4 promille i blodet. Detta är alltså EXTREMT mycket att ha i själva blodomloppet. Men att ha det i en dryck är nästan ingenting. Det är mycket, mycket svagare än en lättöl, som kan innehålla upp till 2,25 PROCENT, dvs 22,5 promille.
  M a o, om man dricker när man ammar så är bröstmjölken fortfarande i princip alkoholfri, t o m om man skulle supa så hårt att man nästan dör. Detta vet vården, så när barnmorskor har tillfrågats varför dom ändå råder ammande mammor att vara helnykterister så kommer det moraliserande prat om att man inte ska dricka när man har bebis osv... Men man blir ju knappast otillräknelig om man tar en öl till maten. Och det gäller ju dessutom pappan i lika hög grad.

  Jag tycker inte man ska ge råd på helt falska grunder, och därför är det bra att ändra amningsråden. Tycker man att föräldrar ska vara helnykterister av ANDRA skäl, så SÄG dom skälen då, istället för att hitta på att barnet skulle kunna skadas av bröstmjölken när det inte är sant. När det gäller graviditet däremot håller jag helt med. Där får faktiskt fostret i sej av alkoholen som mamman dricker, och man vet inte vart gränsen går för skador, så lika bra att råda till helnykterhet.

  Angående restauranger så vete sjutton om det blir fler än tidigare som kommer att servera alkohol. När jag stod i baren på en studentpub för evigheter sen så fick vi permanent alkoholtillstånd genom att ha en påse snabbmakaroner och lite pulversås i köket bakom disken. Så enkelt är det alltså. Det skulle väl vara ställen som öht inte har nån spis då, som inte fick servera tidigare men som nu får det...

  SvaraRadera
 5. Dvärghundspossen - Det enda jag hittade var att det kan få minskad produktion av bröstmjölk annars håller jag med dig i vad du säger, utöver de mer uppenbara anledningarna som att en förälder borde vara nykter nog att agera om något händer barnet.
  Att det var så lätt innan visste jag inte. Jag trodde det kontrollerades mkt mer i vart fall i mindre samhällen.

  SvaraRadera
 6. Kalle - Som du brukar resonera om de barnen så hade jag gissat att du tror att de inte kan, får eller vågar ringa.

  SvaraRadera
 7. Det här var ju i Stockholm, kanske är kontrollen bättre på mindre orter, jag vet inte. :-)

  SvaraRadera
 8. I Älmhults kommun finns det inte så många restauranger med utskänkningstillstånd att hålla reda på och om något händer så är nog möjligheterna större att det sprids vidare till rätt person.

  SvaraRadera