söndag 2 januari 2011

Inga enkla lösningar på komplexa problem

Jag tycker att Jonas Sjöstedt får till en riktigt bra debattartikel i Aftonbladet i Släpp prestigen - Ompröva euron, där han frågar sig om det är för bankerna, euron eller välfärden vi hjälper med eurosamarbetet?

Det är precis som jag och många andra kritiker sagt innan, man kan inte ha en och samma valuta för något så stort område som EU-länderna är, eftersom olika länder har olika behov av valutapolitik för att fungera väl, eftersom det är för komplext för att låta sig göras.

Inte ens tidigare tunga företagsledare, som svenskan nämnde för några dagar sen, är intresserade längre och anser att vi bör glömma samarbetet under lång tid framåt.

Dessutom bör vi vara glada att vi inte gick med, för vem vet hur vår ekonomi sett ut då just nu? I synnerhet med ett antågande ekonomiskt maktskifte. Trots att jag är vänsterpartist och som många av dem ur många aspekter tycker illa om USA, så tycker jag inte på något sätt det är bättre att Kina blir en allt större maktfaktor ekonomiskt. Märkligt nog så är det USA och den övriga västvärlden som till stor del har skuld i det landets stora och snabba tillväxt och risken är att det fortsätter om de sitter på en stor uranfyndighet som ger oss alla energi också, utöver alla varor vi redan låter tillverkas där.

Sen kan Expressens ledarsida fortsätta drömma bäst de vill, för snart så kommer även nya euroländer som idag tjänar på euron gråta blod över att inte heller de får bestämma över valutapolitiken som passar dem bäst.

Och svenskans ledarsida kan gnälla över Vitrysslands diktatur bäst de vill, trots att Kina är landet som riskerar att påverka oss alla mest ekonomiskt sett.

Mer media smp e24 e24 exp skd nsk hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar