söndag 2 januari 2011

Notabelt om sd av Svenska Dagbladet

Jag läser om den gamle sd-ledaren i dagens Svenska Dagblad och förvånas lite över deras okritiska artikel om hur den forne partiledaren Mikael Jansson började rensa upp i sd...

Fast som bland annat Expo lyft fram så ökade antalet människor i sd med vitmaktbakgrund i valet 1998 än vad det var innan Jansson tillträdde och upprensningen lämnar mycket i övrigt att önska.

Mikael Ekman och Daniel Poohl skrev en bok och flera debattartiklar om det hela, bland annat i Expressen i höstas:

I ett försök att skönmåla partiets rötter beskrivs Bevara Sverige svenskt som en "tvärpolitisk lobbyorganisation". I själva verket var det en rasistisk grupp som samarbetade med både nazistiska och fascistiska organisationer. Bland ledamöterna i partistyrelsen mellan 1989 och 1995 har drygt 60 procent på olika sätt varit kopplade till den nazistiska rörelsen, före, under eller efter sin tid i partiet. Sammanlagt har fyra av tio av Sverigedemokraternas kandidater i valet 1994 före, under eller efter sin kandidatur varit kopplade till den svenska nazismen. Bland dem fanns medlemmar i nazistiska och fascistiska organisationer, vit makt-konsumenter och bidragsgivare, vit makt-musiker och propagandaspridare.

Sverigedemokraterna påstår att partiet påbörjade sin utrensning när Mikael Jansson tillträdde som partiledare 1995. Men inte heller det stämmer. Det var inte de extrema företrädarna som skulle bort. Det var skinnskallarna. Inte på grund av sina åsikter, utan på grund av sitt stökiga beteende. 50 procent av Sverigedemokraternas samtliga kandidater i valet 1998 har före, under eller efter sin kandidatur varit kopplade till den svenska nazismen.När Sverigedemokraterna splittrades 2001 gavs partiet möjligheten att uppdatera bilden av sig själva som ett parti fritt från extremism. I partiets officiella historieskrivning var det först då partiet "på allvar gjorde upp med extremistiska tendenser". Även om partiet idag på ett annat sätt håller dörren mot vit makt-rörelsen stängd har partiet sedan dess tagit emot pengar från antisemiter, avslöjats ha medlemmar och företrädare som på olika sätt engagerat sig i den nazistiska rörelsen. Vissa har sparkats ut ur partiet. Andra inte. Kopplingarna till nazismen upphör inte. I vår bok "Ut ur skuggan - en kritisk granskning av Sverigedemokraterna" avslöjar vi att en person med en lokal förtroendepost så sent som i fjol var aktiv i den nazistiska paramilitära gruppen Legion Wasa.

I kommande nummer av tidskriften Expo avslöjas att ett 50-tal sverigedemokrater har kopplingar till grupper som partiet officiellt tar avstånd ifrån. Flera av partiets kommunfullmäktigekandidater i höstens val har varit aktiva på det nazistiska nätforumet Nordisk. Där har de bland annat sökt kontakt med andra vit makt-grupper, gjort reklam för vit makt-band och förnekat Förintelsen.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Jag undrar hur många kriminella det rör sej bland vänsterextrema. Hur var det nu, varför skulle vi låta bli att associera dej med kommunistiska diktaturer och annat elände som den röda fanan fört med sej genom åren? Visste du att en av Expos grundare är dömd för mordbrand och misshandel av sin flickvän?

  SvaraRadera
 2. Visserligen bra att du tar en kritisk hållning till en artikel i pressen. Men gör du det inte litet lätt för dig? Du kritiserar att Janssons omsvängning av SD gick långsamt och stötte på problem. Men ifrågasätter du att Jansson bytte SDs riktning?

  SvaraRadera
 3. Kalle - Jag vet att sd:s partiledares flickvän är dömd för misshandel och vad Expo får fram måste vara lika relevant som annat eftersom det går att bevisa.

  Martin - Han påbörjade något men visst är det märkligt att han som inte tycker om nazister trivdes så bra bland dem? Som Expos artiklar visar så var det ju fler från vitmaktrörelsen efter han kom dit

  SvaraRadera
 4. Och inte ett ord om mordbrännaren och kvinnomisshandlaren Hubinette. Passar det dina politiska intressen tar du till, och avfärdar, vilka källor som helst hursomhelst. Intressant, dock drabbas Din trovärdighet ganska ordentligt av det. Det är förvånande att du inte ser det själv.

  SvaraRadera
 5. Själv ljuger du eftersom han inte är dömd för mordbrand. Däremot misstänkt för, men inte dömd. Ser du inte att din trovärdighet naggas av att du försöker få icke-dömda att framstå som dömda?

  SvaraRadera