torsdag 10 februari 2011

Diktaturerna gynnas av västs inkomster

Det är ett par dagar sen jag skrev om situationen i Egypten senast. Inte mycket har hänt, utöver att det känns som att människors vilja och tålamod med att faktiskt förändra landet till en demokrati verkligen är genuint och bergfast i många av demonstranternas sinne. Något som jag tycker tyder på att de styrande verkligen kommer att ha svårt att komma undan med något annat än att ge upp.

Det senkomna, men nu ökade stödet från USA, som får vissa att hävda att USA blandar sig i ett lands inre angelägenheter, är ett välkommet stöd och en bra markering mot diktaturen.

Däremot är jag osäker på hur genuint stödet är, inte minst om man ser hur bekymrad andra länder är över att "revolutionen kan sprida sig till andra länder"... Ja, herregud, med det resonemanget hade vi kanske haft de forna öststaterna kvar än idag, och vem vill det?

Samtidigt så skriver en VD för ett reseföretag i Sverige en debattartikel hos DN om att Turism kan vara en god och demokratisk kraft och i själva verket hjälpa till att skapa revolutioner och förändringar.

För att alls företaget ovan ska kunna driva sin verksamhet så krävs det mutor, kontakter med företag och människor som är beroende av diktaturen och turismen gynnar bara ett fåtal ställen av stora länder.

Dessutom så går det igen hänvisa till öststaterna som inte föll på grund av turismen och hur många länder som helst som trots turism, som Kina, snarast får ett starkare grepp om sin befolkning, tack vare de ökade resurserna som västvärlden öser in när de sålt ut sin egen tillverkningsindustri.

Lika lite som tyst diplomati hjälper Kinas befolkning, lika lite hjälper att orkritiskt betala de som står bakom diktaturerna i världen.

En demokrati hade dessutom kunnat uppmärksamma de kinesiska barnens situation i högre utsträckning än idag.

Mer media ab ab ab ab ab ab ab svd svd hd hd gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag exp dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

  1. I dont believe in the good intentions of USA, look what has happened in the latin countries, certainly that kind of "help" is a way to control.
    I have been in China, and I dont think tourism contribute big thing to democracy, I could see a lot of represio ...n, the people is not free to say what they think, if you make questions they will answer nothing, even outside of China they do... and some touristical places in China, you are treated bad if you are chinese... so...

    SvaraRadera
  2. Thanks for the comment! :)

    I agree with you that I doubt that China tourism will help. Good to hear from someone that been there!

    SvaraRadera