tisdag 8 februari 2011

Varför inte minska på de med högst lönekostnad?

Jag skrev igår om Idoltävlingar och partiledare om den orättvisa fördelningspolitiken i landet och mer generellt om inrikespolitiken.

Aftonbladet har en bra ledarartikel idag om Hur Sverige blir allt mer delat mellan fattig och rik och det är ett konstaterande att det inte är någon risk att det blir någon förändring av det heller, eftersom det knappt finns någon opposition, inte ens inom regeringens olika partier.

De 50 största bolagen i Sverige lät sina Vd tjäna 12 miljoner var i genomsnitt, vilket ger över en halv miljard. Uppenbarligen, precis som jag sagt innan, så finns det pengar för några få grupper av människor, men knappast de som behöver inkomsterna bäst.

Precis som Anders Svensson skriver i sitt blogginlägg så En politik för minskade klyftor som behövs och inget annat och lösningen är många gånger ett arbete. Men regeringens politik har inte lyckats på det planet och det hade behövts betydligt mer direkt yrkesinriktad utbildningar, istället för att välja att göra som regeringen gjorde vid förra mandatperiodens start, lägga ner mängder av den typen av utbildningar.

Skånska Dagbladet skriver en rätt rolig, eller tragikomisk, ledare på temat ovan i Anställ en billig indier, som svar på hur man ska kunna spara pengar på direktörernas höga kostnad:

I ett samhälle med alltför stora klyftor riskeras samhällets stabilitet. Sverige har dragit fördel av en harmonisk arbetsmarknad med få konflikter. Om klyftorna blir för stora riskeras denna stabilitet.
Men stora klyftor förtjänar att kritiseras av ett annat skäl, nämligen för att det speglar en bristande professionalism högt upp i makthierarkierna. Innan högre utbildning blev tillgänglig för varje begåvad person var kompetenta chefer en bristvara.
I dag är män och kvinnor med begåvning att leda börsföretag och myndigheter en bulkvara eftersom utbildningssystemet och arbetslivet närmast sprutar ut chefsbegåvningar. Med enkel marknadslogik där tillgång och efterfrågan styrs finns det inget behov av att betala höga chefer stötande höga miljonlöner. Det är bara att säga nej och ta någon som säljer sig billigare t. ex en välutbildad indier i stället för någon från Handels. Så mångmiljonlönerna är en kvarleva från en förgången tid.
Frågan är varför man bara ska spara in på de vanliga arbetarnas kostnader när det finns andra billiga alternativ att tillgå idag? Det är dessutom relativt få som blir drabbade personligen, om man väljer att byta ut de här 50 personerna, till skillnad från när du inom ett och samma företag kan göra dig av med hundratals människor.

Man kan hur som helst se att många företag gör bra vinster idag, men frågan är hur mycket av de vinsterna som kommer de anställda till godo och om de väljer att anställa fler personer?



Alfa Lavals vinst som väntat
Extrautdelning från Tele2
Swedbanks vinst överraskade
Höganäs ökar vinsten
Securitas gör vinst
Ökad vinst för Axfood
Vinstlyft för Wihlborgs
Vinstökning för Telenor

Klyftorna ökar konstant och det gynnar bara de som redan har det bra, trots att det finns all anledning med bättre ekonomiska förutsättningar för de som inte har det bra, då deras köpkraft också påverkar möjligheten att anställa fler personer. Men det är kanske Välgörenhet vi ska förlita oss på istället?

Som tröst får vi avregleringar som inte gör vårt liv billigare eller lättare, utan istället ökar några fås vinster och inte heller vill den ansvarige granska priserna, trots att apoteksavregleringen inte höll vad som lovades innan...

Till sist så noterar jag att Carl Bildt skojar med oss, när han pratar om hur viktigt det är med frihet på nätet. Undrar vem han lurar, han vars parti har minskat friheten på nätet i Sverige och inte  uttalat sig negativt kring de företag som tjänar pengar på att exempelvis hjälpa Kina att övervaka deras internet?

Uppdaterat I det här ämnet så rekommenderar jag även Lars Ohlys utmärkta debattartikel Klyftorna göder främlingsfientligheten

Mer media ab ab dn svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd exp exp exp nsk dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Du skriver: "De 50 största bolagen i Sverige lät sina Vd tjäna 12 miljoner var i genomsnitt, vilket ger över en halv miljard".

    Antag att vi konfiskerar den där halva miljarden och sprider den på sju miljoner lötagare. Det blir runt sjuttio kronor per löntagare och år.

    Knappast ett problem man lägger krut på.

    SvaraRadera
  2. Varför ska vi konfiskera den och dela ut bland alla? Det är du som kommer med den idén, inte jag. Jag tycker istället att den ska användas för att anställa fler människor i företagen det berör. Det hade alla tjänat på. Ja utom möjligen den där överbetalda vd:n då...

    SvaraRadera