tisdag 8 februari 2011

Tro inte att regeringen vill hjälpa seriösa företag

Nä, det är förstås ingen risk att någon vill minska lönekostnaderna för de med högst lön.

Men höja pensionerna, det går antagligen bra och när jag blir pensionär om drygt 20 år så undrar jag ens om de 69 år som ska utredas kommer att räcka?

I vanlig ordning så drabbar det dem hårdast som bäst behöver sluta i förtid: De med tunga fysiska jobb inom t ex vård och industri. De som har välbetalda mindre fysiskt tunga jobb är i regel bättre betalda och har råd att ta pension tidigare, precis som nu.

Istället för att gå den vägen så kanske man istället kan satsa mer på vad en seriös bygg-vd skriver om i svenskan idag, i "Stoppa fusket i byggbranschen", i form av bland annat svartjobb, som onekligen försvåar för seriösa företagare, som tappar kunder.

Han kommer med några bra förslag till förbättringar:

1. Tillåt oannonserade kontroller ute på våra arbetsplatser.Skattemyndigheten, eventuellt med stöd av polisen, måste när starka misstankar finns kunna åka ut och på plats kontrollera identitet, rådande anställningsförhållande och att skatter och avgifter är betalda. Vid uppenbara brister slår man till mot företaget direkt. Ta operation krogsanering som förebild. Sådana kontroller skulle bli oerhört effektiva och sända ut starka signaler. Svartjobb accepteras inte! Du kan faktiskt åka dit! Många seriösa företagare och entreprenörer skulle välkomna detta.
2. Företagen ska redovisa sina inbetalda arbetsgivaravgifter individuellt vilket är enkelt med dagens bokföringsprogram. Då får skattemyndigheten något att jämföra med när de kontrollerar.
3. Inför ett utökat beställaransvar. I första hand bör detta gälla hos statliga, kommunala och andra offentliga förvaltningar. Det räcker inte med att det finns F-skattebevis och någon slags försäkring. Här har det blivit bättre men det finns mycket kvar att göra.
De belopp man kan tjäna på att utnyttja svart arbetskraft organiserat och i stor skala är stora och riskerna att åka dit små. Utan någon form av effektiv kontroll blir vi aldrig av med detta samhällsproblem.
Jag har tidigare skrivit om både den här mannen, och problemet ovan, (som han för andra gången på 5 månader lite drygt får in som debattartikel hos SvD) i mitt inlägg Två fantastiskt bra inlägg, där jag bland annat nämnde att Vänsterpartiet vill Agera mot svartjobben och Vänsterpartiet efterlyser fler åtgärder mot skattefusk.

Det är väldigt märkligt, nu precis som då, att det verkar så ointressant från den här regeringen att försöka komma åt de som förstör för seriösa företagare.

I slutändan betyder det inte bara fler riktiga jobb. Det kan också innebära att det kommer in mer skattepengar så att det blir mer motiverat att sänka skatterna. Allt i paritet med regeringens satsningar på jobblinjen.

e24 e24 dn gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Jerker

  Skulle inte invandringen rädda pensionerna?

  SvaraRadera
 2. Det kan den ju mycket väl göra om det blir brist på arbetskraft när 40-talisterna pensionerat sig.

  SvaraRadera
 3. Jerker

  Om siffrorna för arbetslösheten hos invandrare fortsätter som nu,anser du då att det kommer att rädda pensionerna?

  SvaraRadera
 4. Stor arbetslöshet i sig kan ju bero på att pensionärer jobbar länge, så då kan ju det påverka pensionerna som inte behöver betalas ut och att det snarare kan bli billigare att ha människor arbetslösa. (Därmed inte sagt att jag tycker det är en bra lösning)

  SvaraRadera
 5. Jerker

  Så med andra ord,vi vinner ekonomiskt på den höga arbetslösheten bland invandrare?Du kan ju inte mena allvar?I så fall kan det ju inte vara några problem med 7,4% arbetslöshet för landet som helhet,vi sparar ju pengar på att inte betala ut pensioner?

  SvaraRadera
 6. Det sa jag inte att det måste vara så. Men det kan mycket väl vara så strikt ekonomiskt att det är billigare att låta unga vara arbetslösa än att låta människor gå i pension tidigare.

  Men när det inte strikt handlar om invandring så är du inte så intresserad av att resonera uppenbarligen...

  SvaraRadera
 7. Jerker

  Jo,jag är intresserad av att resonera.Det är bara det att det ibland är svårt att hänga med i dina tankegångar.Du har ju fortfarande inte svarat,kommer invandringen som det ser ut i dag att rädda våra pensioner?Gynnas vi verkligen av en hög arbetslöshet bland invandrarna?

  SvaraRadera