torsdag 4 februari 2010

Hållfastheten brister

Mängder av snö skrev jag om igår, och tog upp där lite nackdelar trots mitt fortsatta gillande av snön på grund av olyckor, utöver det hårda livet jag skrev om tidigare för de som är utan bostad som finns på mindre orter också.

Men nu när det börjar komma så mycket snö att tak börjar braka ihop så är frågan vilka regler som styr för hur mycket tryck tak ska tåla? Det känns anmärkningsvärt att tak alls kan gå ihop. Visst, handlar det om, som i några fall, tältliknande konstruktioner så förstår jag att de inte håller.

Men borde inte någon reagerat innan och stängt lokalerna?

På jobbet har vi problem med att snön rutschar ner från rätt många meter ner på en gång och gav ca en meter tjock och hårt packad snö. Jag hade inte velat vara under där, eller hitta någon som låg krossad av det när vi tog bort det. Det enda som fanns att göra var att spärra av där risken fanns för fortsatta ras.

I slutet på 80-talet så jobbade jag på en privat trädgårdsfirma, som bland annat skötte om gräs, ogräs, snöröjning m m runt Albano (som då var i princip nedlagt som veterinärskola men hade djursjukhus), polishuset på Kungsholmen och Stadshuset på samma ö.

Just det sistnämnda stället var vintern 88-89 direkt livsfarlig vid flera tillfällen, då det dråsade ner främst istappar från väldigt hög höjd när jag jobbade där, och det var mer tur än något annat att jag klarade mig undan att få något i huvudet.

Här hemma så har vi konstaterat vid flera tillfällen att den tidigare ägaren var lite av en hemmapulare som gärna gjorde mycket med huset själv och att många saker har haft brister, som att till exempel lägga en lös förlängningssladd till belysningen på vinden direkt i kutterspån, vilket definitivt orsakat en brand om en råtta bitit sönder sladden.

Han har också byggt en carport, där sambons gamla, men välskötta, Saab står. Den har platt tak och har en konstruktion som går runt om för att hålla taket uppe. Tyngden från snön lär vara värst i mitten på taket, och det finns inget som stöjder taket från insidan av taket mitt på så att säga.

Det gör mig ärligt talat lite nervös för att det ska rasa igenom, i synnerhet om det fortsätter att snöa eller regna och blir än tyngre, och det är inte, så vitt jag kan avgöra, särskilt lätt att ta bort snön som är på mitten av taket utan att själv gå upp där, och riskera att åka igenom.

Förhoppningsvis så är plåttakets konstruktion så starkt och hållfast att det håller. Men med tanke på flera av de snåla lösningarna på huset i övrigt så är jag långt ifrån säkert på det...

Nåväl, vi får se om sambon flyttar bilen i morgon, när hon läst det här :)

Nu verkar det dock som om det, tvärtemot vad jag såg för några timmar sen på de vädersidor jag har som bokmärke, att det ska bli varmare och soligare i helgen, så kanske kan den värsta tyngden smälta bort lite..

I övrigt rekommenderar jag artiklarna och bilderna till Snögubbar på dekis och Ny butik med låg hyra, som visar på lite positiva och roliga nyheter från Sydsvenskan i det för sydskåne ovanligt snöiga vintern.

Media svd svd svd svd svd svd svd hd dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds smp smp smp smp smp hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd ab kb kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. såna som du kallade man för diversearbetare förrut. Bara gnäll. att du inte vill göra nåt av ditt liv är din sak. synd att du inta hamnade under den packade snön.

    SvaraRadera
  2. Knappast. Jag är kyrkvaktmästare nu och var trädgårdsarbetare då i Stockholm. Göra nåt av mitt liv gör jag uppenbarligen, både privat och med jobbet. Betydligt mer än en anonym som gnäller i bloggar ;)

    SvaraRadera