lördag 26 februari 2011

Extremism får inget fäste i ett rättvist samhälle

Daniel Suhonen skriver en bra artikel om vänstern och islamismen i Aftonbladet.

Även om det självfallet är viktigt att försvara alla människors rätt till vilken tro de nu än vill ha, så måste man kunna granska sig själv och de sina kritiskt också. Det finns naturligtvis problem i vilken tro, politisk, religiös eller fotbollsrelaterad, som blir för extrem.

Samtidigt så måste man, tyvärr, förstå varför attacker som ofta drabbar oskyldiga också gör att andra sidan som stödjer motparten driver desperata människor in i extremism, oavsett vilken sida man står på i en konflikt och oavsett vilken extremism man hamnar i.

I ett mer rättvist och jämlikt samhälle, där klasskampen är överflödig, kommer extremismen att ha mycket svårare att klara sig i. Vore inte det något att kämpa för först och främst, eftersom det blir svårt för extremism att få näring där?

Något som är nog så viktigt att tänka på nu när diktaturerna faller...

Media dn hd gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

25 kommentarer:

 1. Istället för att tala om extremism (ett ord som alltför mycket ingår i liberaljargongen och därför kan bli otydligt) tycker jag att man i detta sammanhang hellre bör skilja mellan å ena sidan de religionsutövare som vill påverka det sekulariserade samhället och å andra sidan dem som nöjer sig med styra i sin egen församling.

  Med ett sådant synsätt framgår det att kristdemokraterna är ett värre hot än till exempel Jehovas vittnen. KD vill påverka samhället medan JV håller sig inom sin egen grupp och avstår från politik. Detta samtidigt som KD:s religion är svag och JV:s stark (eller bibliskt fundamentalistisk).

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag är en vettig tanke att resonera som du gör. Frågan är om JV skulle bli en stor församling i Sverige, om de skulle låta bli att påverka politiken? Jag har f ö ingen uppfattning om huruvida det finns politiskt aktiva vittnen eller inte.

  SvaraRadera
 3. Det här var intressant, menar du då att islam i Sverige _inte_ vill påverka samhället och heller inte har någon möjlighet till det? Eller är just islam och muslimer i Sverige totalt immuna från all form av skepticism i din värld? Vidare så nämner du "ett mer rättvist och jämlikt samhälle", varför kan du inte krypa till korset och erkänna att du egentligen menar att ingen ska tjäna mer än någon annan oavsett utbildning, prestation eller befattning. Varför inte erkänna dej vara den kommunist du faktiskt är?

  SvaraRadera
 4. Det finns garanterat de som vill det i den mån det finns några militanta islamister, men de lär vara lätt räknade här.

  En viss löneskillnad tycker jag är rättvis, men som det är nu är det långt ifrån det.

  SvaraRadera
 5. Så du menar alltså att de som för fram krav om särbehandling i samhället i olika former, som dessutom får gensvar för det, inte existerar? Eller är det dessa du kallar militanta islamister? Eller är Sveriges Muslimska Råd, med Helena Benaouda i spetsen vars svärson numer är terroistmisstänkt, militanta islamister? Sveriges muslimska råd vill införa shariahlagstiftning i Sverige och arbetar hand i hand med Socialdemokratiska broderskapsrörelsen för att nå fram till just det. Är dom militanta islamister dom med? Sveriges muslimska råd är den största muslimska församlingen i Sverige med runt 150000 aktiva medlemmar. Ca 30% av Sveriges muslimer. Är det lätträknat få stycken som du vill påskina i dina lögner?

  Jag undrar även om du tycker att skillnaden mellan en koncernchef över ett multinationellt företag med tiotusentals anställda ska bara ha en i det närmaste marginell löneskillnad från en lokalvårdare? Eller tycker du att en universitetsutbildad person ska ha i princip samma lön som en icke utbildad?

  SvaraRadera
 6. Fast du är ju rätt tröttsam med att försöka göra det till en grej vad hennes svärson gör. Jag lovar att min svärmor vet inte mycket av vad jag gör eller inte gör så för allt vad hon vet kunde jag göra saker hon inte alls tyckte om.

  Sist jag läste Säpo yttra sig så ansåg de att det fanns i sämsta fall drygt hundra stycken extrema islamister, vilket är färre än vad Säpo uppgav att det fanns av nazister som är potentiellt farliga för enskilda individer. Fast den sidan av extremister har du aldrig oroat dig för av ngn anledning...

  Jag tycker inte människor med enformiga jobb som förstör deras hälsa ska vara lågbetalda. Japan hade som kutym förr att den högst betalde i företaget skulle ha max 10 gånger så mycket i lön som den lägst betalde. Det tycker jag var en rätt bra måttstock, även om man kan diskutera om just siffran 10 är den perfekta, eller om det är 7,5 eller 20 :)

  SvaraRadera
 7. Jag har tagit reda på att politiskt aktiva Jehovas vittnen blir uteslutna ur församlingen. Det ska alltså inte finnas några sådana JV-medlemmar. Skälet - som inte har med JV:s numerära storlek att göra - är att JV anser att Bibeln förbjuder de kristna att hålla på med politik.

  SvaraRadera
 8. Ok, tack för infon.

  Jag lärde mig för ett tag sen att fram till 300-talet efter kristus så var kristendomen sektliknande och pacifistisk och brydde sig inte om omvärlden. Men efter det så ändrade de och brydde sig om politik (i den mån det kan kallas för det då) och på den tiden var våld ett vanligt sätt att få sin vilja fram.

  Vad det gäller JV idag så går det naturligtvis att påverka politiken på andra sätt om man vill.

  SvaraRadera
 9. Jehovas vill inte påverka politiken på något enda sätt. Den förändring de tror på införs av Gud och inte av människor. Politisk påverkan leder inte till frälsning eftersom det bara är tro som frälser. Politiska kampanjer och beslut leder inte till att någon omvänder sig. Det här gör att JV inte lägger sig i partnerskapslagar, fri abort och annat liknande och samtidigt är emot homosexualitet och abort för sin egen del.

  SvaraRadera
 10. Skillnaden är att din svärmor inte är ordförande över en väldigt stor församling som har en tydlig politisk agenda. Vad det gäller extrema islamister så är väl ändå det en definitionsfråga. Jag föeslår att du läser på lite vad den moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi står för värderingar och har för förehavanden.
  Om det vore andra förhållanden, där man helt exkluderar islam och muslimer men att en ledare för en större församling av något slag hade nära samröre med någon som var inblandad i en större skandal skulle du skriva spaltmeter om det, i synnerhet om det är någon koppling till din politiska motpol. Det här gör dej till en hycklare när du nu försöker att svepa över att Sveriges muslimska råds ordförande är släkt med en av de terrormisstänkta som nu sitter frihetsberövade i Danmark. Som du skriver, "att göra en grej av det". Du menar alltså att det inte är anmärkningsvärt överhuvudtaget. Du menar att det är fullt jämförbart att din svärmor inte är medveten om att du skulle ha snattat en påse godis på ICA med att vara terrormisstänkt. Om man är lite insatt i hur saker och ting har rört sej kring ordföranden för Sveriges muslimska råd och hennes dotter så behöver man inte vara raketforskare för att inse att den här kvinnan är fullt medveten om vad hennes svärson sysslat med. Vem vet, hon kanske tillochmed uppmuntrar till det.
  Nazistiska extremister ser inte jag som något hot ut en samhällsmening. Dom kommer aldrig få utrymme att förändra politik åt ett nazistiskt håll, inte ens på kommunal nivå. Därför ser jag inte dom som ett hot, inte överhuvudtaget. Islamism däremot, är på stark frammarsch och islamism är väldigt likt nazism i ideologin så det förvånar mej väldigt mycket att du inte oroar dej mer över det än nazisterna.
  Vad det gäller lönerna så är vi nog hyfsat överens där när du framställer det som du gör. Jag anser inte att det är försvarbart med månadslöner och bonusar som ger mångmångmiljonbelopp. Det har jag aldrig hävdat. I synnerhet när det är dåliga tider och folk måste sägas upp, då borde det vara total indragning av bonusar och den första åtgärden vore att sänka VD:ns lön, om inte annat som en symbolisk handling. MEN, sålänge det inte är skattemedel som betalar dennes lön så anser jag att det är upp till företaget och de anställda.
  Då kan jag uppröras mer över alla dessa direktörer på statliga verk som har skyhöga månadslöner i förhållande till prestation samt det faktum att dom i egentlig mening aldrig får sparken utan bara byter uppdrag, detta i princip oavsett hur illa dom har skött sina uppdrag. Jag kan uppröras mer över att ett antal år i riksdagen ger automatiskt en livstidsförsörjning som nästan är oberörbar samt ett pensionsavtal de flesta panesionärer i Sverige bara kan drömma om.

  SvaraRadera
 11. Nu är du dum. Det spelar ingen roll vad hon är ordförande i, lika lite som det spelar roll var min svärmor är det eller inte. Normalt sett har man inte full insyn i varandras privatliv ändå.

  Vi behöver inte jämföra med snatterier. Jag kunde varit inblandad i helikopterrånet utanför Stockholm eller för den delen Palmemordet. Hur skulle hon få veta något om det och varför skulle jag sagt något till henne, även om hon så tyckte det var bra?

  Den moderate riksdagsmannen anser sig vara misstolkad vet jag. Om det är sant vet jag däremot inte, men jag vet att det finns två olika åsikter om det hela.

  På kommunal nivå finns ju uppenbarligen möjligheten eftersom de fick, om än en kort tid, ett mandat i en kommun.

  Jag hoppas du är medveten om att det privata näringslivet ger betydligt högre löner i de allra flesta fallen än vad offentliga gör? Men de har inte samma typ av redovisningskyldighet för allmänheten så det får man inte reda på så lätt.

  Jag tycker det är lika illa och orättvist oavsett vem som får orimligt hög lön, i synnerhet när de gör ett dåligt jobb. Gör jag ett dåligt jobb får jag sparken.

  SvaraRadera
 12. Jerker

  I Västerås har flera förskolor och skolor tagit bort fläskköttet efter påtryckningar och klagomål från muslimer,och jag tror inte speciellt många av dem är att betrakta som islamister.Vad tycker du om det?Är det rätt väg att gå för att "komma närmare" varandra?

  SvaraRadera
 13. Dottern och svärsonen har ju varit med i underliga situationer förr, bägge blev anhållna och arresterade misstänkta för terroristbrott i Pakistan eller var det nu var för en tid sedan. Om inte den här kvinnan är medveten av vad svärson och dotter sysslar med...oavsett vad borde hon avgå. Om inte annat för att försöka behålla lite trovärdighet, å andra sidan är det inget mediadrev som driver bort henne som det skulle vara om det handlade om icke-muslimer.
  Den moderate riksdagsmannen, HAN anser sej vara misstolkad av den enkla anledningen att han har sagt för mycket om vad han har för avsikter. Det är enda anlendingen. Läs på om taqqyia! Han är inte ett uns misstolkad.
  Ja nazizter fick mandat en kort tid, påverkade dom politiken åt ett naziztiskt håll under den tiden? Om inte, så har jag ju rätt i att nazister inte är något hot överhuvudtaget, dom får inget utrymme att föra sin politik.
  Som jag skrev tidigare så anser jag att det är upp till företag och anställda, inte staten, att avgöra löner. I vart fall så länge det inte är löner som bekostas av skattemedel, ett exempel skulle kunna vara VD för privata vårdbolag. Där skulle jag kunna se någon form av reglering.
  Gör man ett dåligt jobb ska man få sparken, jag håller med dej i det fullt ut men med det förbehållet att jag anser det vara extra illa när det är en anställning av myndighetsperson i någon form där lönen bekostas av staten. Det är egentligen bara där jag äger rätt att kritisera, vad privata näringsverksamhet osm bekostas av annat än skattemedel har jag inte så mycket att säga till om mer än att jag kan visa avsky eller liknande.

  SvaraRadera
 14. Alex - Referens på det? Den enda gången jag kan tänka mig att det är relevant är om det gäller skolor där de som äter viss kost är i majoritet, ungefär som att skolor i Umeå hade så många vegetarianer/veganer en period att det var köttätarna som var i minoritet.

  Kalle - Så vitt jag vet så har hon tagit avstånd mot den typen av åsikter. Vad mer kan hon göra?

  Det går att använda omotiverat höga löner till att konstatera att det finns pengar även för lägre betalda.

  SvaraRadera
 15. Jerker

  På dessa skolor/förskolor är muslimerna i minoritet,ändå har de drivit igenom detta efter påtryckningar.Stödjer du detta?Gynnar det synen på muslimer?

  SvaraRadera
 16. Ja du Jerker, din naivitet och blåögdhet, eller är det något grumligare bakom(?), saknar ände. Ingen har ställt henne mot väggen och ställt de rätta frågorna. Hon vvar med i någon debatt för en tid sedan men det var ingen debatt, det var en tv-sänd ryggdunkarklubb. Alla i studion var redan eniga om att man inte skulle ställa några obekväma frågor. Läs på om taqqiya Jerker! VÅGA bilda dej lite.

  SvaraRadera
 17. Nu tycker muslimska extremister att det blir ett rättvist samhälle med sharia. Så det du skriver blir enbart din definition om vad som är rättvist. Och det är inte rättvist på något sätt. Man kan inte försvara något som är intolerant och sedan säga att man vill ha rättvisa.

  SvaraRadera
 18. Alex - Det går inte så bra med referenserna?

  Kalle - Det tycker ju jag att de har gjort.

  Tony - Man kan försvara folk att få ha vilken åsikt de vill, men däremot inte att man får göra vad man vill. Att de tycker deras samhälle är rättvist är deras sak, inte något jag instämmer med.

  Likväl har extremism svårare att klara sig där så många som möjligt har vad de behöver och skillnaden mellan rik och fattig är liten.

  SvaraRadera
 19. Jerker

  Varför inte svara på frågorna?Om du vill kan du få telefonnumren till skolorna,men du kan väl svara först?

  SvaraRadera
 20. En sån sak har garanterat många Västerårtidningar skrivit om men ändå vill du inte ge mig en länk?

  SvaraRadera
 21. jerker

  Nej,tidningarna har inte skrivit om detta,man kan verkligen fråga sig varför.Vill du kan du få numren till ansvariga,men du kan väl svara på frågorna i alla fall?

  SvaraRadera
 22. Jag har googlat på det innan och jag kan inte ens hitta en foliehattsblogg som skriver om det.

  SvaraRadera
 23. Jerker

  "Jag har googlat på det innan och kan inte ens hitta en foliehattsblogg som skriver om det"

  Det är märkligt,men det är trots allt sant.Jag känner folk som jobbar på dessa ställen och de kan intyga att så är fallet,dessutom kan du få numren till rektorerna.Eller varför inte komma till Västerås och se med egna ögon?Du kanske kan ha en åsikt om det är rätt eller fel och om det gynnar integrationen och folks syn på muslimer?

  SvaraRadera
 24. Bara en liten kommentar till det som diskuterats lite högre upp: Jehovas Vittnen har en annan bibeln än "vanliga" kristna.

  SvaraRadera
 25. Alex - Som sagt så ligger V-ås en bit bort och jag har svårt att tro på att det finns något seriöst bakom att ge mig ett antal hundra kronor till en tågbiljett

  Patrik - Tack

  SvaraRadera