onsdag 3 februari 2010

Grundläggande saker är för viktiga för att skötas om av marknaden

Sjuka i kläm när politiker kastar paj och den retoriska frågan Var ska vi bo?, som i och för sig är en oerhört reell fråga för många, även de som inte nödvändigtvis är hemlösa i ordets värsta mening, utan bara vill flytta hemifrån, är två viktiga saker.

Men blir lite beklämd när man läser SvD:s ledarsidas svar på de rödgrönas förslag om att bygga fler bostäder. Frågan är vad man ska göra om inte rusta upp de redan befintliga miljonprogramsbostäderna? Skribentens förslag om en totalt fri bostadsmarknad lär inte komma någon vart alls, utan lär sluta med vad vi redan har sett. Många undermåliga bostäder för de som inte har råd och priser som är omöjliga att betala för annat än rika och desperata.

Jag är inte enbart glad för miljonprogrammet, för vem kan vara det? Men hade de sköts de ordentligt av ägarna så ger de i alla fall tak över huvudet.

Det är inte bara sjuka som kommer i kläm, utan även de som inte har råd att köpa sina bostäder och jag hade hellre fortsatt att bo i miljonprogrammets bostäder än att vara utan bostad. Det är för viktiga saker för att lämnas ut till den hungriga och hänsynslösa marknaden.

Mer media: dn smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

  1. Något som är minst lika grundläggande som bostad, är mat. Tycker du även att matproduktionen är för viktig för att skötas av marknaden? Tycker du att maten är undermålig för de som inte har råd, och omöjlig att betala för andra än rika och desperata?

    SvaraRadera
  2. I princip Ja. Det har så vitt jag vet visat sig rätt många gånger under en längre tid år att maten produceras på andra än vettiga sätt och inte alltid innehåller det den borde innehålla.

    Däremot har jag absolut ingen idé om hur det skulle lösas rent praktiskt. Men att bra mat, ur alla aspekter, är något som i bästa fall folk med mer pengar att röra sig med har råd att köpa är så vitt jag vet klarlagt sen lång tid.

    SvaraRadera
  3. Om du tänkt dig att socialisera matproduktionen, då har du en uppförsbacke framför dig! Förutom att organisera det hela, ska du dessutom övertyga alla från sossarna och högerut om att du har rätt. Varför förknippas inte Sovjet, Nordkorea eller Kuba med välfungerande matproduktion, exempelvis, utan snarare med brödköer och svält?

    SvaraRadera
  4. Som du ser av mitt svar så vet jag inte hur det ska lösas och hade jag tyckt att det skulle "socialiseras" så hade jag föreslagit det.

    Vad tycker du själv man ska göra för att få fram bra mat och inte mat som luras med både hur det produceras och vad det innehåller? Jag utgår från att du är medveten om hur maten många gånger är nu men det kanske är fel?

    SvaraRadera
  5. Jag får ursäkta om jag drog förhastade slutsatser; jag uteslöt den andra möjliga lösningen (självförsörjning) och utgick från vad din blogg heter. Om du vet vad du vill ha, bör du kanske ha någon idé om hur det ska genomföras också?

    När det gäller kvaliteten på maten - så är jag faktiskt inte medveten om vilken (vilka) av debatterna du syftar på. Det är nämligen flera som pågår - kommer så här direkt på debatterna om tillsatser, om näringsvärden ("för mycket fett, salt och socker, särskilt i färdigmat"), miljöpåverkan (klimatgaser och rapande kossor, biologisk mångfald, besprutning), etiska överväganden (rättvisemärkt, vegetarianism, djurhållning...). Eller du kanske menar dem i klump?

    Personligen har jag svårt att förstå kritiken - är ganska säker på att jag på en budget på en tusenlapp i månaden utan större problem skulle kunna laga god, omväxlande och nyttig mat. Men då krävs det att man lagar från grunden. Få människor i det moderna samhället anser sig ha råd med det (i tid, alltså). Därav mycket av halvfabrikaten, som ofta är sämre ur näringssynpunkt. Konsumentverket plussar för övrigt på min budget med 600 till, så jag kanske är väl optimistisk, men i jämförelse med matkostnaden betalar de flesta betydligt mer i hyra. Så - mitt tips är helt enkelt att laga maten själv, från råvaror, så långt det går. Då vet man vad man får... Vill man vara ännu mer extrem går det alltid att skaffa sig en jordplätt (koloniträdgård, grönsaksland i villaträdgård eller en mindre åkerplätt) och odla själv.

    SvaraRadera
  6. Jag syftade på alla debatterna, eftersom det finns många aspekter att se på innan maten går att kalla för bra mat.

    Halvfabrikaten är naturligtvis illa och förkastliga ur flest synpunkter. Men som konstaterat för någon månad sen så går det inte ens att köpa griskött från känt svenskt företag utan att riskera att ha köpt kött med mycket tveksamma produktionsmetoder.

    Vi odlar mycket själv men 1700 kvm villatomt ger inte allt vi behöver under ett helt år. Men potatis och äpplen har i vart fall gått att få fram så vi klarar oss 7-8 månader :)

    SvaraRadera