fredag 23 april 2010

Dags att förändra presstödet

Kulturministern vill se över presstödsreglerna och det som krävdes var en rasistisk tidskrift som ges ut av Nationaldemokraterna.

Frågan är om det är det som är anledningen till att se över presstödsreglerna och om det inte borde vara något annat som styr över vilka som ska få presstöd?

Bakgrunden är att en av redaktörerna som bestämmer om vilka som ska få presstöd väljer att avgå för att han inte vill att Presstöd inte ska användas för att finansiera rasismen:





Det behövs inte många minuters läsning för att se att redaktörerna för den här tidningen hade trivts bra på Rasbiologiska institutet. Det är kort sagt en rasistisk tidning som skattebetalarna stöder.
Och så måste det vara säger systemets försvarare, eftersom nämnden inte får ha åsikter om innehållet. I Presstödsförordningens tredje paragraf kan man läsa: ”Presstödsnämnden får vid tillämpningen av denna förordning inte ta hänsyn till vare sig tidningens politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor.” Inte ens om innehållet är direkt olagligt går det att neka presstöd.
I sändningstillståndet för Sveriges Television och Sveriges Radio vågar man däremot ta ställning till innehållet: ”Det är inte heller tillåtet med program eller inslag som är uppenbart kränkande för något av könen eller mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning”, slås det fast.
Public servicebolagen är alltså förbjudna att driva rasistisk propaganda medan presstödssystemet betraktar den rasbiologiska tidningen Nationell idag som ett bidrag till mångfalden. I Presstödsnämnden finns många kompetenta personer med gott omdöme, som borde få vettiga regler att arbeta med.
Jag tycker han för fram en mycket relevant poäng i jämförelsen med sändningstillståndet för SvT, som säger att de inte får kränka utifrån kön eller hudfärg, sexuell läggning, nationalitet eller religion.

Samma regler borde naturligtvis vara mer än lämpliga för att förändra urvalskritieriet även för presstödet.

Sen borde man å andra sidan diskutera om vi alls ska ha presstöd när det gäller tidningar som inte bara går ihop utan även ger vinst? Att ha det till tidningar på orter där det finns en stor dominant tidning, där en av dem har det svårt att att få ekonomi i det hela tycker jag är en annan sak som gynnar demokratin.

Mer media svd svd dag dag ft sds smp skd hd dn dn dn dn dn dn nsk exp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!








7 kommentarer:

  1. Eftersom yttrandefrihet inte längre finns i Sverige så är det dags att ta bort presstödet helt. Och samtidigt så borde man passa på att lägga ner partiorganen (S)(V)T och (S)R.

    I höst är det dags att rösta bort de antidemokratiska partierna från riksdagen = allihopa!

    LEVE FRIHETEN

    SvaraRadera
  2. Har inte läst tidningen så egentligen borde jag inte uttala mig. Är för fri invandring dessutom, men när jag tänker på hur presstöd går till kommunistiska publikationer så ser jag ingen skillnad. Extremism som extremism, och vem ska bedöma vad som är politiskt rumsrent? Drar en parallell mellan kriminella mc-gäng där gänget får fortsätta existera men varje individs brottslighet är det som bedöms, och kommunism/nazism/rasism/afa. Folk ska ha rätt att ha sina åsikter (tankefrihet) och om presstödet är utformat på detta sätt har dessa extremistiska grupperingar sin fulla rätt att ansöka och få tillgång till stödet. Idén med stöd är förlegad.

    SvaraRadera
  3. Tttore - Visst finns yttrandefriheten. Och partiorgan? Knappast att de är partiorgan för partier som inte ens har den indirekta makten över dem...

    Deevo - När det är tidningar som inte följer samma regler som gäller för SVT så håller jag med dig och jag håller med dig vad det gäller även de som vill ha bort demokratin. Mer rumsrenhet tycker inte jag behövs.

    SvaraRadera
  4. Såå,när blev kommunistpartiet demokratiskt, då?

    SvaraRadera
  5. thomas - Exakt vilket kommunistparti syftar du på?

    SvaraRadera
  6. Yttrandefrihet = alla får säga allt om allt.

    Jag kan bli fälld för brott om jag står på ett torg och läser högt ur SCBs eller BRÅs statistik.

    Kallar du det för yttrandefrihet?

    SvaraRadera