måndag 19 april 2010

Argument mot sverigedemokraterna

För några dagar sen så skrev jag inlägget Tyvärr sd i Älmhults kommun, när nyheten kom att det skulle komma en lista med sverigedemokraterna inför valet även i Älmhult, till skillnad från förra valet.

Nu ser jag att min partikamrat Michael Haider har fått in en ypperlig insändare i Smålandsposten, Några frågor till Älmhults sd:

Socialnämnden har sparat in mellan 10-20 millioner kronor i den senaste budgeten. Detta har skett genom att göra sig av med personal (20-50 personer). Naturligtvis drabbar denna nedskärning de som behöver hjälp på olika vis och den personal som finns kvar och skall utföra arbetet. Här är frågan:
Hur kommer SD att ställa sig till socialnämndens lyckade beslut och hur kommer ni att agera inför nästa budget i denna fråga?
Med tanke på hur illa partiets representant svarade i den tidigare artikeln som jag länkar till i Tyvärr sd i Älmhults kommun så betvivlar jag på att han får något svar...

Smålandsposten innehåller idag ytterligare en oerhört bra insändare, Verkligheten mot sverigedemokraterna, skriven av representanter för vänsterns, moderaterna och sossarnas studentorganisationer i Växjö:

Sverigedemokraterna motsätter sig annan religionsutövning än den kristna, man opponerar sig mot homosexualitet och man anser att Sverige håller på att omformas till ett mångkulturellt samhälle och de sågar samtidigt en sådan utveckling då man menar på att detta leder till våld och motsättningar. De invandrare som tar till sig majoritetskulturen och på sikt uppgår i nationen accepterar man. Vad är majoritetskulturen? Den nuvarande majoritetskulturen accepterar att människor är olika.
Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund bedriver därmed en politik som syftar till att rasera andra kulturer. Vad som utgör den svenska kulturen är höjt i dunkel och man verkar inte vara särskilt intresserad av att klart definiera vad det handlar om. Istället så misstänkliggör man de som inte passar in i normen, vad nu normen är. Samtidigt har man felaktiga förklaringsmodeller på samtida problem, i Växjö har SD:s partiföreträdare skyllt droganvändning på invandringen. Bristande resurser till tullen, finslipade knarksmugglare och social utslagning betonas inte. Att skylla Sveriges problem på invandring blir i nio fall av tio helt fel.  
I läroplanen för gymnasiet står målen för skolans verksamhet, exempelvis så ska skolan sträva efter att elever inte accepterar att människor utsätts för förtryck och kränkande. Man ska samtidigt arbeta för att eleverna förstår och respekterar andra folk och kulturer. Läraren ska uppmärksamma och i samråd med övrig skolpersonal vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling. 
Alla som arbetar i skolan ska medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen. Att Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund inte är välkomna på svenska gymnasieskolor borde därmed ses som en självklarhet. Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet. 
Inlägget Hört talas om empati? och Ta avstånd från rasismen är inne på samma typ av retorik, då från min sida:

Det är anmärkningsvärt att man inom Sd driver samma politik som går emot det demokratiska i att ha religionsfrihet och att få bygga de kyrkobyggnader man vill ha och anser sig behöva, under förutsättning att det följer alla andra regler för byggnader i Sverige, vilket gör att de ligger nära de nazister som kommer att delta i valet i några av kommunerna i landet.

Uppdaterat

Ytterligare argument mot sd och deras politik är att den understryker det faktum att de med invandrade föräldrar, även om de sköter sig aldrig så mycket, fortfarande trots en ny generation, får fortsätta att bli behandlade som invandrare. Det är f-n ta mig skamligt att man inte kan bedöma människor efter vilka de är istället för vilka de ser ut att vara...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!12 kommentarer:

 1. Läs det här citatet och tänk några varv: "Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund bedriver därmed en politik som syftar till att rasera andra kulturer. Vad som utgör den svenska kulturen är höjt i dunkel och man verkar inte vara särskilt intresserad av att klart definiera vad det handlar om."

  SD vill rasera andra kulturer och insändaren tycks ifrågasätta att det finns en svensk kultur.
  Är inte det lite märkligt?

  Jag tror att de flesta skulle ha svårt att klart redogöra för "sin" kultur, men samtidigt tror jag få tvekar om de är turkar, syrianer, palestinier, amerikaner osv.

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag definitivt inte att den gör.

  Problemet är väl snarare att inte ens de som säger sig värna om svensk kultur kan definiera vad som är faktisk svensk kultur. Hur ska man kunna värna om något som man inte vet vad det är?

  SvaraRadera
 3. Så den som inte kan ge en innehållsförteckning för sylten utan bara säger att den är god ska hålla käften?

  Men det var egentligen inte det som var min poäng. Det jag förundras över är att en så stor del av Sveriges aktörer i, och aspiranter till, kultureliten våndas och lider med utsatta folkgrupper vars existens eller rätt till sin kultur hotas - vilket de gör helt rätt i - samtidigt som de på allvar tycks ifrågasätta att det finns något som man kan kalla en svensk kultur.

  Jag tycker att det luktar lite von oben om det hela. De primitiva folken har ju sina spännande och färgstarka kulturyttringar. Vi står liksom över det och har helt frigjort oss från kulturella band.

  SvaraRadera
 4. Om man ska värna om god sylt så måste man självfallet kunna definiera vad god sylt är. Det säger sig självt.

  Ingen förnekar att det finns kultur både i Sverige och i andra länder. Däremot har jag aldrig hört någon hävda att någon annan kulturs olika beståndsdelar är så unika att de absolut inte finns någon annanstans.

  Och kulturyttringar som du säger, är ju en annan sak. Det finns väl inget som säger att vi här i Sverige har några danska, norska och hemska tanke turkiska kulturyttringar som vi tagit till oss?

  SvaraRadera
 5. Exakt, ett von oben-perspektiv. Om nån känner oro och att "Sverige känns inte som hemma längre" då ska man inte avkräva personen en sociologisk, ekonomisk och etnologisk analys.

  Folks oro måste tas på allvar - inte skuld- och skambeläggas genom tillmälen om rasism, islamofobi eller främlingsfientlighet.

  Du är (nog) för intelligent för att behöva slinka undan problemställningen genom att insinuera att jag skulle se svensk kultur som opåverkad av yttre impulser? Bättre kan du säkert.

  SvaraRadera
 6. Nu blandar du bort korten, det var vad svensk kultur innebär vi diskuterade. Inte om någon känner oro över att Sverige inte känns som hemma längre. Det är definitivt inte per definition samma sak.

  Sverige känns inte som hemma för min del, med tanke på alla nedskärningar bland de sociala försäkringarna m m.

  Naturligtvis ska folk skuldbeläggas för de sakerna när det är relevant.

  Jag är intelligent nog för att inse att du försöker slinka undan däremot :)

  SvaraRadera
 7. Min poäng är att även om folk inte kan definiera vad som är svensk kultur har de med all säkerhet inga problem med att uppleva om de lever i en svensk kultur eller inte. Och nu upplever många, framförallt äldre, att de inte längre känner sig hemma.

  Kulturer ändras självklart hela tiden - i olika takt i olika tider och i olika geografiska områden. Men jag tror nog att om man skulle göra en studie av hur stor känslan av tillhörighet och närvaro/frånvaro av konflikter är så skulle områden med stora förändringar av befolkningssammansättningen under en kort tidsperiod uppvisa låga värden för trygghet och social gemenskap.

  Allt handlar om takten förändringar sker i. SD växer för att allt fler upplever att samhället har växtvärk. Det hinner inte skapas ett vi eftersom tillflödet av ”de andra” är för stort på för kort tid. Dessutom bidrar identitetspolitiken till att bibehålla vi och dom-perspektivet. Jag tycker att man från samhällets sida varken ska uppmuntra eller undertrycka invandrade människors etniska identitet. Jag är väl mer för smältdegel-modellen än skansen-modellen.

  Och människor ska inte beskyllas för att vara rasister eller främlingsfientliga bara för att de vädjar om en minskad invandring.

  SvaraRadera
 8. Äldre känner sig å andra sidan sällan hemma därför att tiderna förändras. Tom jag känner inte igen mig från när jag var ung, men vad vore världen utan utveckling, även om det gör att jag inte hänger med riktigt alla gånger?

  Människor kan då förväntas att kunna argumentera på ett vettigt sätt och det är de få som kan i denna frågan.

  SvaraRadera
 9. Jag kan ge dig ett välkänt citat

  "Ungdomen nuförtiden älskar lyx. Den uppför sig illa och föraktar auktoriteter. Den visar ingen respekt för äldre människor och älskar tomt pladder i stället för arbete. Barnen nuförtiden är tyranner i stället för fredens tjänare. De reser sig inte längre när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, pratar före alla andra, glufsar i sig maten och tyranniserar sina föräldrar."

  Skribenten är Sokrates, som levde ca 400 f kr och det visar att tiderna alltid förändrats och att de äldre alltid haft svårt för att förstå förändringarna, som ibland kanske är hos dem själva.

  SvaraRadera
 10. Räddningsplankan "framförallt äldre" se den som en present från mig.
  Tack och adjö!

  SvaraRadera
 11. Ger du upp nu när argumenten tog slut? Det är naturligtvis inte bara, om än oftast, som har svårt för förändringar som måste göras för att samhället ska gå framåt. Alltså är inte förändringar, som du försöker få det till, generellt sett av ondo.

  SvaraRadera
 12. Citatet "Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund bedriver därmed en politik som syftar till att rasera andra kulturer. Vad som utgör den svenska kulturen är höjt i dunkel och man verkar inte vara särskilt intresserad av att klart definiera vad det handlar om." blir aningen märkligt om man rycker det ur sitt sammanhang. Det fanns inte plats i artikeln att problematisera, vad som är klart är att det uttryckligen blir resultatet att man raserar det okända och ondgör sig över multikultur. Man kan kasta sten mot i princip vem som helst, det gör SD mer farliga.

  Artikeln fortsätter, "Istället så misstänkliggör man de som inte passar in i normen, vad nu normen är." och det får man ställa i relation till det första citatet. SD:s politik på detta område är inte seriös. Kulturer blandas övertid, något SD erkänner men nu vill de alltså stoppa det. Tramsigt, farligt och repressivt. Sverige kommer bli ett nytt Danmark om de får en stark maktposition.

  SvaraRadera