måndag 19 april 2010

Jag blir bara trött!

Jag blir bara trött på den här typen av artiklar som Dras flickor naturligt till dockor? är.

Varför?

Jo för även OM det är så att flickor naturligt dras till dockor så gäller det inte alla. Om man inte på allvar försöker låta barnen välja vad de själva vill ha eller vill göra, utan att i högre utsträckning än nödvändigt påverka dem, så kommer de barnen som INTE vill göra som fördomarna om deras kön säger våga välja vad de vill leka med, vilket i sig och i förlängningen kan påverka val längre fram i liven vad det gäller utbildning och jobb.

Det är bra att det faktiskt känns som om det är på väg att förändras, vad det gäller fördomar om könen, med tanke på att det är fler och fler kvinnor som väljer högre utbildningar och kommer mer och mer in på typiskt manliga yrken, även om det känns som att det är lång väg kvar att vandra innan det är så jämlikt det går att få.

Dit når vi först när vi inte bara ler överseende med pojkflickor, som gör och klär sig enligt vad vi tycker är typiskt pojkar.

Dit når vi först när vi inte har det minsta problem med motsatsen, flickpojkar, som föredrar saker och lekar som är typiskt flickor.

Själv kan jag konstatera att jag aldrig någonsin tvivlat på min heterosexuella läggning, vilket jag på sätt och vis kan beklaga. Det trots att jag gärna lekte med dockor och nallar också.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!6 kommentarer:

 1. Håller med helt! Många hänger upp sej så mycket på ifall könsskillnader är "medfödda" eller "inlärda", man tror att jättemycket står och faller med den biten. Det gör det inte.
  Jag menar, om jag säger att det är en medfödd könsskillnad att män är längre än kvinnor så är nog inte detta nåt vidare kontroversiellt påstående. Om det fanns t ex nåt yrke där det var viktigt att vara minst 1,85 lång, så skulle det yrket av naturliga skäl bli väldigt mansdominerat, och tvärtom. Att däremot reta långa tjejer och korta killar, säga att det måste vara nåt fel på dom osv är ju ändå självklart fel. Om man sa till en 1,85 lång tjej som ville söka det där yrket att det inte kan gå för att hon är kvinna, så vore det diskriminering. Om man försökte tvinga alla korta killar att, tja, gå i platåskor, och alla långa tjejer att ständigt böja knäna och kuta med ryggen så vore det förtryck.
  Jag kan mycket väl tänka mej att vissa generella skillnader i personlighet mellan män och kvinnor hänger ihop med t ex olika halter av könshormon och därmed har nån sorts genetisk bas. Det spelar ingen roll om det är så, det kommer fortfarande bara att röra sej om genomsnittsskillnader, inte att nästan alla kvinnor är på ETT sätt och nästan alla män på ett ANNAT sätt. Det kommer fortfarande att bli förtryckande att försöka pressa in alla av ett visst kön i samma mall.

  Sen en sista kommentar bara om s k "pojkflickor"... det som anses som lite kul och positivt är ju när tjejer beter sej som LYCKADE killar. Sportiga, glada, framåt osv. Att vara en liten tjej-nörd, som jag var, är inget ideal, utan bara hundra procent konstigt och fel.

  SvaraRadera
 2. En lysande kommentar som jag håller helt med om och som inte bara var längre utan även mycket bättre än mitt ursprungsinlägg! Tack!

  SvaraRadera
 3. Frågan är egentligen väldigt enkel.

  Vi lever mitt i evolutionen.

  Den evolutionära processen skapar variation (centralt begrepp)och därmed normalfördelning.

  Frågan kompliceras av att vi tillhör de tvåkönade arterna som då inte enbart är underställda naturligt urval utan även sexuellt urval. DVS TVÅ dimensioner av urval som konkurrerar med varandra.

  Det utbildas naturligt två normalfördelningar. En manlig och en kvinnlig normalfördelning.
  För egenskaper där sexuellt urval inte varit dominant är de två könens normalfördelningskurvor nästan lika. Andra egenskaper har "odlats fram" av sexuellt urval och där skiljer sig normalfördelningskurvorna åt även om det också där finns överlapp.

  Preferens för docklek är mer vanlig bland flickor. Det visar omfattande studier. Men det är inte ett dugg konstigt att vissa pojkar delar denna egenskap.
  Precis på samma sätt som att vissa flickor gillar att brumma med bilar.

  Evolutionsläran är den mest humanistiska läran av alla läror, bara man har lust att förstå

  Fick folkflertalet lära sig mer om detta i skolan var det mången dispyt som kunde läggas på hyllan.

  Det normala är normalfördelningen. OBS! Fördelningen! Inte en enskildhet på fördelningen.

  Men eftersom människan dessutom är ett socialt djur så är det ofrånkomligt att kollektivets makt i högre grad bestäms av vanligheten än av ovanligheten.

  Det räcker med att titta på Melodifestivalen för att förstå detta.

  Men har man fattat evolutionsläran så slipper man mobba de som gillar frijazz.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på hur dålig modern jazz är så bör det dock mobbas ändå. Men inte fullt så hårt som de som tycker om dansband ;)

  SvaraRadera
 5. Förutom värme och stöd för den utsatte flickpojken verkar vi dela musikantipatier och smak.
  Jag har skrivit ett försvarstal för flickpojkarna på Newsmill. Här är länken ifall du vill reda ut närmare var vi är överens och oöverens.
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/30/kan-gudrun-schyman-ge-oss-har-under-armarna

  SvaraRadera