tisdag 20 april 2010

Låt unga bo hemma och leva fattigt

Låt unga jobba för lägre löner tycker centerpartiets ungdomsordförande.

Det är bara ett problem. Man behöver, även om ung, om man vill flytta hemifrån och inte bo kvar hemma tills man fyller 30 år, en lön man kan leva på.

Många löner, i synnerhet inom de branscher där arbetsuppgifterna räknas till de mer "okvalificerade" som många unga får som första jobb, har så låga löner att det är tveksamt om någon som inte bor hemma har råd att klara sig på de lönerna.

I synnerhet i lite större städer med höga hyror och bostadsbrist, som sannerligen inte blir bättre av de borgerliga politiken mot mer bostadsrätter, som man naturligtvis inte får låna pengar till för att man har för låg och osäker lön...

Så frågan är varför man inte vill göra de unga självständiga och fria?

Uppdaterat

Jag hade glömt att Josefin Brink hade besvarat den här frågan redan under senhösten förra året på ett bättre sätt än jag gjorde här ovan:


Om unga ska tvingas jobba för så mycket lägre löner än äldre borde centern rimligen också införa lägre hyror för unga, lägre matpriser, lägre taxa i kollektivtrafiken och ungdomsrabatt på sjukvård och biobiljetter. Det gör de inte. Beskedet är alltså att unga ska sänka sin levnadsstandard ytterligare jämfört med äldre. Och att det på något sätt skulle leda till lägre arbetslöshet för unga som grupp. Det är rent hokus pokus.
Att arbetsgivarorganisationerna, särskilt så här i avtalsrörelsetider, alltid hävdar att höga löner är det som orsakar arbetslöshet är inte förvånande. Men det är ett partsintresse, inte ett faktum, som centerpartiet tycks tro. Det finns ingenting som tyder på att sänkta löner i allmänhet leder till minskad arbetslöshet. Tvärtom är arbetslösheten betydligt lägre i exempelvis Sverige och Norge, där lönerna är relativt höga, än i länder som Litauen och Lettland där lönerna är låga. Om centerpartiets tes stämde skulle det ju vara precis tvärtom.

Mer media ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar