fredag 14 maj 2010

Klarsynthet

Jag har alltid tyckt det är märkligt att det i västvärlden, till skillnad från många andra ställen, är så att troende håller sig på högerkanten av politiken.

Nu så här inför det kommande valet så torde det vara än mer viktigt att fundera på vilka frågor man som troende tycker är viktiga, inte minst efter konstaterandet att Väckelsen avtar med materialismen...

Fast istället koncentrerar man sig på helt andra saker och inte alls på det som borde vara viktigare, hur medmänniskorna mår, som att det finns en annan förklaring till sjukskrivningarna än vad många politiker framför idag, dyra nedskärningar i skolan och ökad press på de sociala myndigheterna i kommunerna på grund av alliansens politik.

Är det verkligen viktigare med privatiseringar som utarmar de som bäst behöver hjälp eller en regering som fortsätter gynna de som tjänar pengar på missbruk av alkohol och utarmar allt av det som tidigare var den svenska modellen?

Mer media dag dag dag ab skd dn




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

24 kommentarer:

  1. Frågan om hur jag ska rösta i nästa val har upptagit mitt tänkande under en längre tid. Kanske för att båda blocken lovar något gott.

    Men mina hjärtefrågor om välfärden för de svagaste (röd-grön) och för familjens och individens frihet (blå-lila) kan inte förenas i det ena eller andra blocket, eftersom de har helt har olika åsikter om saken.

    Men kristdemokraterna har inte förstått evangeliets omsorg om de svagaste. Predikade Jesus om frihet för individer, företag och familjer? Eller förklarade han sin lära i saligprisningarna i bergspredikan?

    Men en röst på Sverigedemokraterna kan tvinga fram en koalition mellan (M) och (S) eftersom ingen av dem vill bilda en regering med (SD).

    Kan det vara så paradoxalt att en röst på (SD) kan rädda samhällets svagaste och öka individens frihet?

    SvaraRadera
  2. Jag tror ärligt talat att varken för mkt eller för lite kroppsarbete är nyttigt. Både kropp och hjärna behöver sitt.
    Gamla greker ska man inte lita på för det är få av deras vetenskapliga fakta som är fakta idag.

    En röst på Sd går emot allt vad kristendomen står för. Du vet lika väl som jag vad liknelsen om den barmhärtige samariern handlar om och att hjälpa andra människor trots att de inte är en av de dina, något som hela Sd:s politik är emot.

    SvaraRadera
  3. Intressant reflektion.

    Men är det inte samtidigt en ganska grov generalisering?

    Det är knappast så att de flesta troende röstar t.ex. på (kd). Särskilt inte efter att de har blivit allt flummigare med vad de menar med k'et i beteckningen.

    Håller med om att det är konstigt hur en del lyckas förena en kristen syn på samhällets mest utsatta grupper med klassisk borgerlig politik som främst gynnar de rikaste.

    Jag känner ett par troende som är engagerade i (v), men de känner sig misstänkliggjorda både från partiet och från religiösa sammanhang.

    Är det inte så att (v) har gett uttryck för ganska kraftiga antireligiösa ståndpunkter, som gör det svårt för troende att rösta på det partiet?

    Ironiskt nog, eftersom kommunism har ganska många likheter med en kristen grundsyn.

    Finns det egentligen något enskilt bra alternativ? Om det nu ens är bra att blanda ihop tro och partipolitik...

    Tycker att Johannes sätter fingret på en öm punkt:

    "Men mina hjärtefrågor om välfärden för de svagaste (röd-grön) och för familjens och individens frihet (blå-lila) kan inte förenas i det ena eller andra blocket, eftersom de har helt har olika åsikter om saken."

    Jag är själv partipolitiskt bokstavslös, lutar åt motsatta alternativ av olika anledningar, och passar inte in helt någonstans, men kommer som sagt snart att utmana er politiker till att ge mig ett bra alternativ att rösta på...

    SvaraRadera
  4. Kul att du tycker det!

    Jag upplever det som om de flesta troende röstar på kd, men att det finns relativt många undantag.

    Det beror på vad man syftar på med vad V har gjort som är antireligöst?

    Jag tycker både du och Johannes missar att frihet inte i så hög grad kommer från högerhåll utan snarast från vänsterhåll. Ett sånt exempel, som jag nämnde i inlägget till Cattis, är FRA- och Ipred-lagarna.

    Sen är jag av åsikten att faktisk frihet alltid förutsätter att man har de grundläggande tryggheterna som hälsa (el möjlighet till sjukvård) en inkomst som går att leva på, en bostad osv och de sakerna nedprioriterar högern enligt mig till förmån för att exempelvis få vara hemma med vårdnadsbidrag, som betalas ut oavsett om du faktiskt behöver pengarna eller inte.

    SvaraRadera
  5. Det vore intressant med en enkät bland troende vad de röstar på. Tror det skulle bli ett ganska förvånande resultat.

    Säger inte att v är orsaken förstås, men håller ni (officiellt) inte med om den marxistiska inställningen att religion är ett opium för folket?

    Har inte Gudrun sagt en del negativt, eller varför tycker jag mig minnas det? (Före fi.)

    Frihet - spännande och väldigt stor fråga.

    Lutar lite åt att medborgarlön skulle kunna ge alla den frihet som bara de som har skyhöga löner i praktiken har nu. Tycker det är fel att vissa ska tjäna många tiotusentals kr/mån, när andra ska leva på 3.500 kr... Och särskilt fel tycker jag att det är med höga politikerlöner, för då tappar politikerna snabbt verklighetsuppfattningen.

    Halkar lite ifrån ämnet kanske... :-)

    SvaraRadera
  6. Ingen fara om du halkar så lite från ämnet :)

    Hur tror du att det hade fördelat sig?

    Jag är helt säker på att Vänsterpartiet inte officiellt tycker att religion är ett opium, även om säkert många av dess medlemmar som så tycker det. Jag har inte hört annat än att man är för religionsfrihet.

    Vad Schyman sagt vet jag inte men jag betvivlar inte att hon sagt negativa saker om tro. Tro tycker jag f ö är som mycket annat, det kan användas både till bra och dåliga saker.

    Samtidigt så får man komma ihåg att det är få som vill vara politiskt aktiva och jag tror det skulle bli ännu färre om det inte fanns möjlighet att få ersättning i någon form. Men jag håller med dig om att den är för hög i många fall, men å andra sidan har de som befinner sig högt upp inom företag mycket högre lön än politikerna.

    SvaraRadera
  7. Oj vad produktiv du är, inlägget hade redan halkat till nästa sida! Jag brukar försöka begränsa mig till ett eller två blogginlägg om dagen, så folk hinner se dem och kommentera i lugn och ro... :-)

    Fördelningen... Ja, jag tror att också jag skulle bli förvånad, så därför vore det intressant med en undersökning. Men en spontan gissning är att de fördelar sig över alla partier. Kanske med lite högre frekvens inom kd. Men i övrigt över hela skalan.

    Pratar ni någonsin om religion inom partiet? Eller är det för brännbart? Ses det som en privatsak?

    Undrar varför så få vill vara politiskt aktiva... Kanske för att mötena verkar ske på ett lite "torrt" och formellt sätt? I alla fall ser det ut så utifrån från min horisont. Har mycket lite erfarenhet av politik (startade ett parti en gång, och var nära att dras in på valsedeln för ett annat lite senare, backade ur i tid). Men grejen är att jag är jätteintresserad av politiska frågor, och skulle gärna jobba med det (förutsatt att jag blir frisk) - fast kanske inte på de traditionella sätten, och kanske inte i form av partipolitik.

    Jag skulle kunna förnya riksdagen rejält...ha ha! Blåsa in lite frisk luft i korridorerna... Så de tillrättalagda tupéerna flyger av... Och så att alla får det bra i det här landet! :-)

    Nej, sluta drömma nu, säger jag till mig själv och nyper mig i armen. Detta är 2010 och politiken är åt skogen, och hur många vill se en rejäl förändring?

    SvaraRadera
  8. När jag väl har tid att skriva så är det lika bra att ta chansen :)

    Jag upplever att det är betydligt fler på den borgerliga sidan, i synnerhet hos kd och moderaterna.

    Väldigt sällan tycker jag men å andra sidan så är sällan religion en kommunal- eller landstingsrelaterad fråga.

    Jag undrar om inte de flesta tycker det är tråkigt och lättare att engagera sig i en fråga i taget istället för något som handlar om nästan alla frågor? Ungefär som du själv säger, inte på det traditionella sättet och partipolitik.

    Jag tror du gjort dig utmärkt som vänsterpartist! :)

    Varför sluta drömma? Det är en av få saker som är gratis och kan leda vidare till bra förslag!

    SvaraRadera
  9. Fast jag engagerar mig i många frågor på en gång... Har inte heller bara en blogg... ;-)

    Men visst kan politik bedrivas bättre än nu. Tycker så mycket verkar gå ut på att kritisera det andra blocket (och det gäller båda sidor).

    Det är väl ändå slöseri med tid?

    Och fattas beslut verkligen bäst vid dammiga skrivbord under långa mördande tråkiga (?) sessioner?

    Hade jag sluppit välja ett parti, men kunnat ägna mig åt sakfrågor och arbeta för de lösningar jag tycker är bäst, så skulle jag nog ha kunnat bli en bra politiker.

    Tror det är lite det jag vill åt, vill förändra.

    Vill motverka: navelskåderiet, det partipolitiska enlinjetänket, polariseringen.

    Vill öppna upp för lite större perspektiv.

    Se där, flera gratistips... Ska ni ha fler får någon anställa mig som gränsöverskridande politisk rådgivare... :-)

    Nej, det är nog svårt att sluta drömma. Det går av sig självt.

    SvaraRadera
  10. Jag har bara en blogg, men den har jag till allt å andra sidan :)

    Samtidigt är det svårt att visa på alternativ till en viss politik om man inte jämför sig med andra. Som att man i t ex idrottsammanhang tävlar mot andra så tävlar man även här mot andra och någonstans måste man visa att man är bättre på ett tydligt sätt, vilket är svårt utan att nämna andra partier.

    Jag tror man måste fatta beslut där man är fler personer som sitter och diskutera hur man ska hantera de frågor man ska besluta om. Jag har svårt att komma på något annat sätt att göra det på.

    Haha hade jag haft makt så hade du fått anställning direkt :)

    SvaraRadera
  11. Man kan ha kvar "tävlingsmomentet" även om man avskaffar partitänkandet.

    Låt säga att vi istället väljer in de allra klokaste personer som går att hitta i det här landet, alla känner väl till någon? Och så får de i uppdrag att gemensamt klura ut något som funkar bra.

    Var och en får presentera sina idéer inom de olika områden som de är bra på, och av de idéerna väljs den som de flesta av de visa kvinnorna och männen röstar på. Man kan också tänka sig folkomröstningar vid större reformer.

    Vad tror du om det...? Helt nytt system. Där man väljs in för att man är ruskigt kompetent.

    Och man kan ha internetmöten. Måste inte vara på plats på ett kontor hela tiden. Numera kan man väl vara uppkopplad t.o.m. i fjällen?

    Inspirerande miljöer tror jag är bra för att brainstorma fram bra politik.

    Ok, nu har jag kommit med massor av tips redan, så då får du nästan lova att lobba för mig om du får makt en dag... Jag kan ge båda blocken genomtänkta råd, om ni envisas med att behålla det nuvarande systemet... :-)

    SvaraRadera
  12. Frågan är bara hur man definiera de klokaste? Det är inte lika lätt som att mäta de bästa i tävlingar. Några tycker de klokaste finns bland moderaterna och jag tycker de finns bland vänsterpartisterna, vilket gör att blir någon slags omröstning av den typen vi redan har nu tror jag.

    Jag lovar att lobba :)

    SvaraRadera
  13. IQ-test är väl en bra början...?

    Tror inte att de mest intelligenta är så intresserade av att strida för en stelbent linje och peppra motståndarna med dynga för att vinna billiga poäng. Det utgör liksom sandlådenivån både i politiken och på nätet. Det borde inte få vara normen.

    De jag har mött är vidsynta och accepterande, kan samverka med dem som har andra åsikter, ser till de stora perspektiven, arbetar fram långsiktiga lösningar, fastnar inte i fjuttigheter.

    Tror vårt land skulle behöva ett gäng sådana...

    Ok, då tar jag det som ett löfte...! :-)

    SvaraRadera
  14. Jag tycker inte iq-test är en bra måttstock eftersom det, hårddraget, egentligen bara mäter om du är bra på att göra iq-tester :) Framförallt så mäter det inte eq och säger inget alls om du är empatisk, vilket jag tycker du måste vara för att vara en bra beslutsfattare.

    Det ska du göra! :)

    SvaraRadera
  15. Har inte tittat in här förrän nu (många sidor att bläddra bakåt, får nog spara en direktlänk nu tror jag). Men vad lustigt att du säger just det, för jag skrev det inte, men jag tänkte det - tycker att både EQ och IQ är viktiga. Skrev faktiskt om det och annat relaterat tidigare idag på facebook... Och det blir nog ett helt inlägg om det i bloggen snart, om reformbehoven av den framtida politiken... Borde kanske ha en separat blogg för politiken om jag fortsätter få en massa idéer så här...?

    Synd att jag sympatiserar med vitt skilda partier om olika saker, annars hade jag ju enkelt kunnat gå med i ett och börjat röra om i grytan... :-)

    Alltså återstår att vi ändrar de politiska premisserna från grunden, enligt mitt förslag...ha ha! Eller att jag får jobba över blockgränserna. För lite lockande är det faktiskt. Det där med politik.

    Kanske borde ställa upp med eget parti och personval i höst... :-)

    SvaraRadera
  16. Jag tycker ju fortfarande att det är vänsterpartist du är ;)

    SvaraRadera
  17. Ju mer jag läser i din blogg, ju mer börjar jag också undra... ;-)

    Befinner mig åsiktsmässigt nånstans mellan (v) och ett parti en bra bit in på högerblocket, det är det som gör mig lite förvirrad... Får inte ihop det.

    Kanske borde läsa ert partiprogram. Är säker på att det måste finnas sånt jag inte håller med om...! Men man kanske inte måste hålla med om allt?

    SvaraRadera
  18. Kan ju passa på att fråga dig då när jag ändå är här: vad är det du tycker gör mig till vänsterpartist mer än till något annat?

    SvaraRadera
  19. Vad är det i det partiet som gör det så bra?

    SvaraRadera
  20. Medborgarlönen är en sak som jag kom att tänka på direkt nu, men det var fler saker som jag inte riktigt minns nu...

    SvaraRadera
  21. Skulle behöva jämföra era partiprogram för att svara ordentligt på det. Det är mer det att jag märker att jag håller med om en del saker som framförs av dem, och detsamma från er.

    Jag kanske står för en mer övergripande politik än någon av er enskilt...och känner igen mig i det som stämmer in? Det som känns "rätt" om än inte alltid rött... :-)

    Hör gärna mer om det här senare om du kommer på något.

    Ska ju rösta på något parti i höst, eller kanske starta "eget", och jag har inte bestämt mig än...

    Det kanske blir en joker....? Allt är ännu möjligt.

    Tror jag ska ha en bloggutmaning om det senare för att avgöra saken.

    SvaraRadera
  22. Sen tror jag inte man ska stirra sig blind på partiprogrammen. Det är nästan bättre att försöka hänga med under de utspel och diskussioner som förs. Mycket i partiprogrammen, nästan vilket parti vi än talar om, är retorik om hur man vill se långsiktigt. Det lättaste exemplet är S och kungahuset, som jag betvivlar att de, som deras partiprogram säger, vågar plocka bort.

    Bloggutmaningar är bra! :)

    SvaraRadera
  23. Ja, du har nog rätt. Men jag är lite allergisk mot valfjäsk, så politiska tv-debatter brukar jag försöka undvika.

    Det du kallar "retorik om hur man vill se långsiktigt" brukar jag benämna "svikna vallöften".

    Ska vi gissa att det står ett gäng s-politiker och ler brett på framträdande plats i storkyrkan imorgon?

    Bloggutmaning kommer, i sinom tid. Men valalternativen krymper...

    SvaraRadera
  24. Du får komma ihåg att det också blir så att man måste välja bort vissa vallöften som parti om man inte får ensam majoritet för att kunna samarbeta med andra partier.

    Det finns säkert ett antal s-politiker men jag konstaterade att det också finns de från S som stannar hemma.

    SvaraRadera