lördag 15 maj 2010

Nu är jag visserligen inte sosse...

Nu är jag visserligen inte sosse, och än mindre är jag Mona Sahlin, men så svårt är det inte att förstå varför man från de rödgröna väljer att vara emot rut-avdraget.

Den egentliga huvudfrågan, som egentligen alla oavsett politisk åsikt borde hålla med om.

Varför ska vissa jobb subventioneras med skattelättnader men inte andra?

Jag har själv en gammal bil, och sambon också, och frågan är varför inte vår bilmekaniker inte ska få ett rut-avdrag också, så jag och alla andra med gamla bilar kan ordna upp våra gamla bilar så att de blir i bättre skick och mekanikern kan anställa en person till. Varför inte lägga ner pengar på att göra dem till etanol- eller gasbilar så de blir mer miljövänliga?

Frågan är varför skattepengar ska gynna några få företagsverksamheter men inte andra? Och dessutom inom branscher där de mesta av verksamheten som görs är saker som de flesta normalbegåvade klara av på egen hand.

Meka med bilar är det däremot få som klarar av...

Ska skattepengar satsas på att hjälpa folk med städning och snöskottning så ska det självfallet satsas på de som behöver hjälpen och inte skänkas bort till de som är rika nog att betala även enligt vanlig beskattning. Men är för snåla för att göra det.

De ska, som alla andra som fuskar med skattepengar, oavsett om det gäller bidrag eller annat, jagas så att de betalar vad de ska.

Vem vet, med mer pengar till övervakning av att alla betalar vad de ska kanske ger inte bara mer jobb åt anställda på skattemyndigheterna, utan även till de firmor som nu startat upp och till alla andra som behöver del av de pengar vi betalar i skatt?




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. Skenheligheten ligger i att man är emot "Rut" avdrag och för "Rot" avdrag(vilket egentligen är samma lag, Rut och Rot är bara olika avdrag). Att dom inte vill främja bilar och bilism är ju inte så konstigt, det vet vi sedan innan. Men varför avdrag när en man hjälper mig med att byta innedörr, men inget avdrag när någon hjälper mig med att bona golvet eller sy gardiner. Sedan att det mest är välbärgade villaägare som även får "rot" avdragen gör det ännu svårare att förstå varför man har denna inställningen. Den kategori anställda som får jobb inom "Rut" är troligtvis längre ifrån arbetsmarknaden, eftersom det många gånger inte behövs stora förkunskaper att utföra jobbet, än snickare, rörmokare och elektriker gör "Rut" än mer viktigt tycker jag. Martin

    SvaraRadera
  2. Rot-avdraget generar inkomster vid sidan om, som att hantverkarna anlitar andra hantverkare och köper de saker som ska sättas in vid en renovering, som exempelvis ett kök.

    Jag kan tycka, som de rödgröna gör, att rot-avdraget är acceptabelt när det är hög arbetslöshet, men inte annars.

    SvaraRadera
  3. Så här bra för skattebetalarna blev det Danska RUT:

    "Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel.
    –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han.
    Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent.
    Danmark har en tradition av småföretagare och Hjemmeservicesystemet ledde till en viss ökning av småföretag eller egenföretag i branschen.
    Martin Koch, näringspolitisk konsult på arbetsgivarorganisationen, Dansk Erhverv anser att ett återinförande av skattesubventionerade hushållsnära tjänster till alla inte skulle vara bra idag. I Danmark är det arbetsbrist.
    –En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla. Vi tycker det är viktigt att underlätta för familjers vardag, men det gör man inte genom att ge en bransch konstgjord andning. Då ser vi mycket hellre en skattereform, som ger människor själva valfrihet att välja, säger Martin Koch till Svenska Dagbladet.
    Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar."
    http://www.yelah.net/articles/20070630220412

    SvaraRadera