onsdag 27 januari 2010

Flirt med Sd-väljarna kanske?

Jag ser att Reinfeldt inte vill ha fler burkor i Sverige med motiveringen att man inte ska behöva dölja sitt ansikte och hår i ett land som Sverige.

Till en viss del håller jag med han och Sahlin, som har ungefär samma åsikt. Man ska inte behöva ha burka, slöja eller någon form av av klädesplagg på sig. Om man inte vill själv.

Man ska inte heller behöva vara fastbunden, piskad eller hårt hållen när man har sex. Eller någon annan gång. Om man inte vill själv.

Och det är ju just det som är problemet. Vad gör man med de som vill ha burka eller något annat som de flesta av oss ser som otidsenligt och ett tvång vi inte vill veta av? Förbjuder dem att ha det?

Nä det är bara en flirt med Sd-väljarna de sysslar med, för diskussionen om att ingen ska få ha sex hur de vill kommer inte att komma denna gången heller. Istället väljer man att göra som de män och kvinnor som vill tvinga andra att ha burka på sig, man tvingar folk att inte få ha det, med den typen av retorik.

Ska man ha lagar om det, vilket han i och för sig säger att han inte vill ha, så får man göra generella regler om huvudbonader och kläder, om man fortfarande ska vara ett land med religionsfrihet, som jag skrivit om tidigare.

Den senaste muslimen jag träffade hade visserligen ingen burka, men det går att förbjuda slöja med samma typ av argument också. Läs gärna det inlägget What goes around comes around och fundera på vad ni har för fördomar om muslimer.

Allt handlar om att flirta med Sd-väljarna och inget annat och jag tror att våra båda politiker är väl medvetna om att det inte går att förbjuda ett klädesplagg som någon har av fri vilja.

Faktiskt tvång, oavsett om det handlar om religion eller något annat. Det ska självfallet förbjudas. Men det är en helt annan sak. Tvång att ha, eller inte få ha, vissa kläder är lika illa. Naturligtvis ska man få ha vilka kläder man själv vill, lika väl som att vuxna människor ska få ha hurdan sex de vill med varandra. Utan att politiker lägger sig i.

Att varken nu politiker eller gemene man inser det är beklämmande. Men vad att vänta av en befolkning där var fjärde vägrar jobba med psyksjuk, trots att de behöver stort behov av stöd, där ett arbete att gå till kan vara en viktig sak.

Dessutom vill jag, tillägga igen, precis som Hd gör, att det behövs fler röster i den politiska debatten än de från de två största partierna. Det är inte ett land med endast två stora partier vi är, även om man tror det ibland...

Edit Annika Ström Melin skriver mycket bra i DN om det här i Frankrike - Staten framför allt


En parlamentarisk kommission vill förbjuda kvinnor i heltäckande slöja att åka buss och tunnelbana i Frankrike. Det ska inte heller vara tillåtet att vistas i skolor, sjukhus eller statliga myndigheter klädd i burka eller nikab.
Det är ett orimligt förslag. Till skillnad mot det redan gällande förbudet mot slöja i franska skolor strider det mot grundläggande medborgerliga rättigheter.
Särskilt utmanande vore att förbjuda kvinnor i burka att åka buss eller tåg. Det skulle stigmatisera och peka ut enskilda medborgare på ett sätt som borde vara otänkbart i den gamla franska republiken.
Det är en sak att kräva att medborgare i direkt kontakt med statens myndigheter ska identifiera sig. Den som söker vård, vill ha ett pass eller offentligt understöd bör rimligen visa sitt ansikte. Men att hindra kvinnor i heltäckande slöja att ta bussen eller tåget kan inte vara förenligt med Europakonventionens principer rörande till exempel förbudet mot diskriminering, skyddet för privatlivet och rätten till tankefrihet.
Och nej, jag är inte kommunist och tycker inte den franske kommunistens idé, som jag inte citerat, är en bra idé då jag anser att individen ska ha mycket stor självbestämmanderätt över vilka kläder man ska få  ha på sig...

Även Sydsvenskan skriver bra om förslaget idag.

I övrigt kan jag lägga till att antalet faktiska burkor är så få att det känns mycket suspekt att alls släpa fram dem i debatten. Som jag skrev om för ett tag sen så konstaterades det att det i Danmark inte ens existerade några burkabärare...

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds hd hd hd hd dag dag dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Klart man ska få ha på sig vilka kläder man vill. Men om man samtidigt gör sig oanställbar genom sin klädstil så ska man inte ha några pengar för sin arbetslöshet av staten.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt och man skall inte få en massa skit uppkört i nosen från massmedia som man inte vill sympatisera med och inte heller program som vill ändra vårt huvud till sådant vi helst vill slippa. Låt människans frihet under ansvar leva och avsätt alla som inte vill sträva efter ett rättvist samhälle.

  SvaraRadera
 3. Fredrik Reinfeldt har aldrig personligen varit i en Tunnelbana och kommer aldrig att vara i en, så hans åsikter om antalet muslimska kvinnor med burka i Tunnelbanan är ju inte speciellt intressanta.

  SvaraRadera
 4. Johan - Det beror ärligt talat på vilket jobb det handlar om. Jag kan tänka mig ett antal jobb, exempelvis som att sitta i telefonväxel/försäljning o dyl där det omöjligt kan spela roll vad man har för kläder på sig.

  SvaraRadera