onsdag 31 mars 2010

Hur tänkte ni nu?

Jag noterar att regeringen satsar på kolkraftverk i Sydafrika, trots att de i vanliga fall brukar vara emot det och trots att det anses vara miljöfarligt och i detta fallet inte människovänligt heller:

Nästa vecka tar Världsbankens styrelse ställning till ett lån till Sydafrika för ett bygga ett jättelikt kolkraftverk. I full drift kommer det enskilda kraftverket att släppa ut 25 miljoner ton koldioxid om året, vilket motsvarar hälften av Sveriges årliga utsläpp.
Kolkraftverket, som projekteras av det statligt ägda energibolaget Eskom, blir det fjärde största i världen.
Ett 80-tal afrikanska och miljö- och medborgarrättsrörelser kräver att Världsbanken säger nej till lånet och får stöd i ett upprop från ytterligare ett hundratal i resten av världen.
USA överväger att säga nej, men Sverige, som ingår i en nordisk-baltisk valkrets i Världsbankens styrelse, kommer att säga ja. Det lovade vice statsminister Maud Olofsson när hon besökte Sydafrika för ett par veckor sedan. Varje land måste ta sitt eget beslut om vilken energikälla det vill ha, sade hon vid en presskonferens i Kapstaden, enligt börs- och nyhetssajten I-Net.
– Sverige skiljer sig inte från andra länder, man stödjer regeringar som säger att den här typen av investeringar är viktiga för landets och människornas utveckling. Men länder som Sverige är själva på väg in i en låg-fossil ekonomi och borde påverka Världsbanken att investera mer i lån till förnybar energi, säger Makoma Lekalakala som är programansvarig vid Earthlife Africa i Johannesburg till SvD.
Kolkraftprojektet medför stora problem för Sydafrikas människor och för miljön, och därför driver Earthlife Africa en kampanj mot projektet.
– Kolkraftverket innebär också kostnader som inte vägs in, som dåliga villkor vid kolgruvorna, tungt förorenade områden kring kraftverket, människor som blir sjuka i luftvägarna, säger Makoma Lekalakala.
Samtidigt så jobbar borgerlig media hårt på att lobba för allianspartierna och baktala miljöpartiet, som antagligen klarat den här, och de flesta andra, frågorna bättre via det rödgröna samarbetet.

Börjar man använda de få lottovinnarna i sin argumentation så tycker jag man förlorat diskussionen, med tanke på hur lite de påverkar... Och läser man dessutom kommentarerna till många av de artiklarna om den stora lottovinsten så kan man konstatera att många skribenter säger att det vore vettigare att fördela rikedomarna på fler vinnare. Precis som vänsterpartiets politik.

Samma sak tycks gälla pensionärerna som alliansen kommer fortsätta att lugga tills de alla är fullständigt flintskalliga...

Mer media dag sds smp smp nsk sds sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar