fredag 2 april 2010

Är det så fel med straffskatt på det som är skadligt?

Experter vill ha godisskatt, eller snarare skatt på det som är onyttigt, inte minst sånt som är ohälsosamt, inte minst sett till stort sockerinnehåll.

Frågan är varför det skulle vara så fel? Det behövs, och inte bara för barnens skull som artikelförfattarna skriver om, utan för den allmänna folkhälsans skull, när de konstaterar att godis har bland de vanligaste produkterna som vi köper med oss från affären.

Dessutom har man mycket att vinna på om man väljer att sänka momsen på frukt och grönt, i synnerhet det som är ekologiskt odlat, för att gynna det som är nyttigt för att styra konsumtionen till något bättre.

Däremot är jag oerhört tveksam till om det går att genomföra rent praktiskt, inte minst med tanke på att det är fritt att transportera och sälja varor inom EU-området.

Dock borde detta, så väl som alkohol och tobak, gå att få in under perspektivet att det gynnar folkhälsan med straffbeskattning av onyttig mat.

(Och den här åsikten har jag trots att jag periodvis levt på choklad :) )

Mer media exp gp skd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar