måndag 29 mars 2010

Vem bryr sig om diktaturer egentligen?

Jag var inne på det i det lite långa och röriga inlägget Kriminalitet och näthat, att det är märkligt hur tyst man kan vara om demokrati och mänskliga rättigheter från borgerligt håll så fort det finns pengar att tjäna.

Alla minns vi Göran Perssons allt annat än genomtänkta hyllning av "stabiliteten i Kina" för nu rätt många år sen.

Det är oerhört märkligt att läsa hur Sverige och svenskar nu böjer sig djupt ner och bugar utan problem åt kinesiska intressen som innebär att det förhoppningsvis trillar pengar över vårt land.

Men det finns några som reagerar lite i varje fall, även om det är rätt tyst... Hurraropen är förhastade när Maud Olofsson tycks vara glad över att ett stort svenskt företag blir kinesiskt och kronjuveln blir ett diktatursmycke, som Aftonbladet uttrycker det.

Man kan tycka vad man vill om religion och troende, men det är vanligtvis så att de flesta svenskar anser att man ska få vara kristen och ha yttrandefrihet. Det gör det märkligt att läsa om hur evangelisationsbåten Elida hotas:

"Sailing for Jesus Christ" kan man läsa på två ställen på båten. Det gav ledningen för Ostindiska Kompaniet kalla fötter. Inga politiska eller religiösa budskap fick störa kineserna.
Du måste flytta på din båt, krävde Ostindiskas vd Rikard Thornander. Men Stefan Abrahamsson, som äger båten, sade nej.
- Det är vår plats, vi hyr den av Göteborgs stad, svarade han.
Ostindiska ömsom vädjade ömsom hotade, men inget hjälpte.
- De sade att de inte skulle förse oss med el, om vi inte gjorde som de sade. Vi får el från deras fastighet, men vi klarar oss utan den, säger Stefan Abrahamsson.
Så Ostindiska Kompaniet fick vika sig, båten med kineserna ombord gled långsamt förbi Elida och lade till bara några meter därifrån. Budskapet om Jesus lyste klart. Men uppenbarligen störde det inte mer än att Volvoaffären roddes iland.
Stefan Abrahamsson säger att det utgått något slags påbud om att kineserna inte fick störas av politiska eller religiösa paroller. En demonstration utanför Volvo några timmar senare skapade stor nervositet hos polisen som gjorde allt som stod i dess makt för att dölja de politiska budskapen.
- Jag tycker det är beklämmande att vi ställer upp på den formen av krav. Sverige är ett fritt land och det passar bra att kinesiska gäster att möts av kristna budskap. I Kina sitter idag 100 000 människor fängslade för sin tro, säger Stefan Abrahamsson.
 Som vänsterpartist blir man ofta slagen i huvudet med att man skulle vara för diktaturer eller mot demokrati på något annat sätt.

Under min tid inom vänsterpartiet så har jag aldrig träffat på någon som förespråkat något annat än demokrati och yttrandefrihet.

Därför är det mycket märkligt att se hur tyst det är, inte minst bland allianspolitikerna, men även övriga kritiker nu när man lägger sig så platt för den diktatur i världen som avrättar flest av alla länder i världen och hur lite uppmärksamhet det får att man inte vill tillåta "Sailing for Jesus" få sprida sitt budskap lika fritt som om det inte fanns kinesiska makthavare i närheten...

Mer media svd svd svd hd dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gt gt skd sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Herr Nilsson29 mars 2010 11:06

  Vad man säger och vad man gör är olika saker. Socialismens misslyckande kommer av att man lägger för mycket centralt. En grupp, en liten stad till exempel, kan hitta lösningar som inte går enligt partiets linjer och de styrande får reprimander eller avsätts. Problemet är att grupper inte får använda de lösningar som är bäst för den gruppen utan ska hålla sig till de centrala direktiven. Om socialismen kunde lösa det problemet skulle den ha en annan framtid än 5 - 6 procent. Man pratar gärna om demokrati och yttrandefrihet men det är inget att lita på. Historien förskräcker.
  Notera att jag därmed ingalunda ställer mig bland "högermänniskor". De har nästan alltid enbart pengar som värdgrund. I högerländer får man säga vad man vill så länge det inte riskerar att kosta någon något.

  SvaraRadera
 2. Tror det är första gången jag håller med en vänsterpartist, känns lite konstigt..! Men oerhört klarsynt faktiskt, trodde inte det fanns så många sådana vänsterpartister.
  Känns oftast som om de är historielösa när de inte avsäger sig sina kommunistiska rötter och ideologier.
  / Lasse

  SvaraRadera
 3. Om du inte gillar Kina, varför vara vänsterpartist(kommunist)?

  SvaraRadera
 4. Nilsson - I detta fallet fick man tydligen inte säga vad man vill, det vill säga om sin tro, trots att man befinner sig i Sverige.

  Lasse - Självfallet finns det klarsynta vänsterpartister, dvs de allra flesta :) Jag tycker f ö det är värre att agera i nuet för en diktatur som allianspartierna gör än att ha problem med den historien andra skrev.

  Tony - Borde inte frågan vara varför allianspartierna gillar Kina trots att de inte är kommunister? Jag är f ö inte kommunist och det är inte synonymt med vänsterpartist.

  SvaraRadera