måndag 7 juni 2010

Privatiseringar av ondo

Det finns gott om risker med privatiseringar, vilket jag börjar tänka på när jag läser Är vi för privata? på Smålandspostens debattsidor :  

1. Skattepengar går till vinster åt privata företag 

Ägarna finns ofta dessutom utomlands och beskattas inte i Sverige utan hamnar i fickorna på riskkapitalbolag i skatteparadis.  

2. Vinstkraven går ut över personal och verksamhet. 

Vinsten måste plockas från något. Ofta blir det personalen som får komma emellan. Försämrade kollektivavtal och minskad personalstyrka är några sätt.

3. Demokrati och insyn minskar 

Om man säljer ut en verksamhet till ett privat företag kan man inte längre rösta på politiker som har något inflytande över den. Ju mer som privatiseras, och därmed dras undan från folkvalda politiker, desto mindre värde får rösträtten och demokratin.  

4. Klassklyftor och segregation ökar 

Privata företag, vare sig det gäller vård, skola eller bostäder, har inget intresse av att fördela resurserna rättvist. Ofta är istället intresset det omvända: att slippa de tunga fallen, de problemtyngda områdena, vilka det är svårt att göra vinst på.  

5. Sparande vid ekonomiska kriser fördelas på färre enheter vid mer privatiseringar. 

Vid ekonomiska kriser så kan man använda sig av krav på sparande hos exempelvis skolor och vårdinrättningar.  

Ett enkelt exempel: Behöver du spara exempelvis en miljon snabbt som kommun så kan du fördela det på tio skolor och tio vårdinrättningar av olika slag, vilket ger i teorin 50 000 kr i besparing per ställe.  

Har man istället sålt ut tio så slår besparingarna hårdare per kvarvarande ställe, 100 000 kronor, vilket gör det sämre för de som är i behov av skolorna och vården, vilket också får det att se ut som om de kommunala inrättningarna är sämre än de privata, vars ekonomi inte går att skära snabbt i på grund av avtal med kommunerna.


Mer media abInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar