Det är rätt intressant att se alla kommentarer på det faktum som visades fram igår, att SCB med sin stora undersökning visar på rödgrön ledning inför valet.
Det finns rätt många ursäkter och bortförklaringar, både i bloggar och på ledarsidor.
Märkligast av alla är ändå DN:s huvudledare, som tvärtemot alla andra tidningars ledarsidor, av de tiotalet tidningar jag läser on- eller offline, som inte alls handlar om SCB:s undersökning och den svenska inrikespolitiken. De väljer istället att stoppa huvudet i sanden och skriva om Sydafrika och fotbolls-VM...
Missförstå mig inte, ledaren är både välskriven och relevant. Men den hade i gengäld fungerat som ledare vilken dag som helst under den senaste tolvmånadersperioden. Det måste verkligen tagit hårt på DN:s ledarskribent för dagen att alliansen visar så oväntat dåliga siffror...
Sen gör många andra vad de kan för att i någon mån stoppa huvudet i sanden och inte vilja inse fakta, som
GP som säger Nej det är inte kört, Sydsvenskans Allt kan hända eller Norra Skåne som hävdar Slaget är långtifrån förlorat. Självfallet är det så. Inget är säkert innan rösterna är räknade. Men det visar däremot att det är långt från avgjort så här långt och att de allianstrogna är bra på bortförklaringar...
Lustigast är dock alla, både bland kommentarerna som inte kom fram i mitt förra inlägg och bland ledarskribenterna, som försöker påvisa att undersökningen slår fel eftersom den gjordes innan svängningen mot alliansen började. De rödgrönas budget presenterades dock i början av mätperioden, den 3 maj, och bör i huvudsak ha kommit med för att påverka väljarna.
De ungas röster är ofta rödgröna, men det kan också påverka att det är så få unga som tycks komma fram i politiken så att de syns på listorna.
Fortfarande så finns det mycket att diskutera och mycket att kämpa för, för alla politiker.
En sån sak är det faktum att arbetsgivare fortfarande misstror föräldrar. När hörde ni senast någon från alliansen misstro något annat än de arbetslösa för att inte söka tillräckligt med jobb? Det är inte lätt att vara förälder, i synnerhet inte kvinna som "alla" tar för givet är den som ska vara hemma med sjuka barn eller kvinnan som i huvudsak tar ut barnledigheten de första åren.
Frågan är vilka nya köpare det ska finnas till de produkter som görs, om det inte föds människor? Vilka nya ska anställas? Hur bra medarbetare blir man om man knappt vågar skaffa barn?
Det går att konstatera ytterligare en gång att det knappast bara går att lämna lagar och regler till marknaden att bestämma. Här har exempelvis politikerna en utmärkt anledning att lägga sig i för att skapa regler som gör att både män och kvinnor är hemma lika mycket, oavsett vad företagarna tycker i sitt kortsiktiga tänkande. Det behövs definitivt en regering som tar arbetsmiljön i stort och smått på allvar.
Mer anledningar att rösta rött är regeringens ogenomtänkta plan på obligatorisk A-kassa, när det som behövs snarare är avgifter som gör att folk vill stanna kvar i den frivilliga som finns redan nu.
Ytterligare är att utrikesministern misstänks för inblandning i folkmordsbrott, vilket gör att man måste ifrågasätta lämpligheten att han sitter kvar.
Än fler får man när man läser om hur kristdemokraten Odell vill sälja ut Vattenfall. Det är knappast bra att lämna ut livsviktig näring till marknaden, och det är dessutom en näring som ger bra vinst. Som HD:s ledare säger så är det självklart att svenska staten, dvs svenska folket, ska ha kontroll över svenska naturresurser av den här typen.
Läs gärna mitt blogginlägg från igår också SCB:s sköna siffror värmer.
Mer media svd svd svd svd dn dag dag ab ab ab ab ab hd smp nsk sds hd hd smp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
fredag 11 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar