lördag 12 juni 2010

Man blir så trött...

Man blir så trött när man läser om hur unga tjejer bemöts på internet, som i artiklarna hos svenskan idag: Det är massor av olika perversa typer som addar mig varje dagVar tredje 15-åring har fått oönskade sexkontakter på nätet och Två tjejer om oönskade sexkontakter på nätet.

Bakom artiklarna ligger BRIS rapport Barnen, BRIS och IT 2010.

De visar tydligt behovet av att ha vuxna som de kan kontakta inte bara i skolor, utan även på nätet, något som samhället definitivt bör ställa upp med att göra.

Frågan är vad det gör med de som blir utsatta i längden?

Uppdaterat Dagen tar upp en viktig faktor, som jag inte såg i artiklarna ovan, mobbade flickor löper större risk att drabbas, något som definitivt lägger ett än större ansvar på vuxenvärlden att se de som är mobbade. Det gäller självfallet inte bara föräldrarna, utan även personal på skolorna och fritidsverksamheterna, vilket igen understryker vikten av att inte dra ner på personalen...


Mer media dn sds dag gp 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

12 kommentarer:

 1. Man blir så trött på dessa tjatiga artiklar om hur utsatta tjejjerna är på nätet. Men hallå - hur farligt är det? Någon jävla tönt kläcker ur sig kränkande kommentarer. Jamen - så himla oväntat att det kan hända om man på nätet kontaktar okända personer. Och varför ta risken att ta fysisk kontakt med personen i fråga eller lämna ut personliga uppgifter.

  Inte för att jag stödjer skitstövlarna som gör detta. Men - kontrollen över vad som sker eller inte sker ligger helt i de "utsatta" tjejjernas makt. Snacka med någon annan i stället.

  SvaraRadera
 2. Du kanske inte är en tonårstjej och vet hur det är att vara ung och osäker? Det är inte olagligt att vara ung och naiv, det tror jag de flesta av oss har varit. Däremot är det beklämmande att vuxna människor utnyttjar det faktum att nästan alla är det i unga år.

  SvaraRadera
 3. För lite annan vinkel, kolla Hanna Fridén på krönikan http://www.expressen.se/debatt/1.1743183/sluta-skramma-oss-unga-om-natsexet# och http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12478833 där hon kommenterar det hela.

  SvaraRadera
 4. Jag har ngt vagt minne av att jag läst de texterna och inläggen innan och jag kan inte säga att jag tycker hon har helt fel, men det hon beskriver är ju snarare någon som vill än de sakerna jag länkar till som är till unga tjejer som inte alls vill.

  SvaraRadera
 5. Fast hennes poäng är väl lite att internet är MINDRE farligt än, öh, verkligheten. Även i de fall folk blir "nät-antastade", vilket förstås är jobbigt, så är det förmodligen mindre jobbigt att nån skriver snusk till en på nätet än att nån trycker upp en mot en vägg och tafsar irl.
  Men debatter om internet-snusk har en tendens att få det att låta tvärtom nästan... som om internet är VÄRRE än nånting annat. Det blir lite den här paniken inför sånt som är nytt.

  SvaraRadera
 6. Jo DET håller jag med henne om, men några av de som berättade i en av svenskans artiklar hade valt att visa sig mer el mindre nakna.

  Det som gör det värre är att jag tror det är vanligare att man blir påhoppad än man blir irl. Och ärligt talat tycker jag inte det är en ursäkt att det är värre irl som gör att det känns acceptabelt att behöva stå ut med oönskade påhopp.

  SvaraRadera
 7. Nej nej, självklart kan man inte säga att det är OKEJ med påhopp på internet bara för att det är ännu värre att bli påhoppad irl. Jag menar bara att man får ha lite perspektiv, att det är så lätt att utmåla INTERNET som nåt läskigt... Det är väl övergrepparna (hm, det där lät inte som nåt riktigt substantiv i plural...) som är dom läskiga, och dom är ju i så fall allra läskigast irl.

  SvaraRadera
 8. I viss mån tror jag att man behöver lära yngre att inte ta sig så illa vid utan bara ignorera de som tar kontakt på ett sätt som inte känns riktigt bra. Tom jag, som var rätt gammal, när jag i mitten på 90-talet började använda internet, tog illa vid mig ett antal gånger de första åren innan jag insåg att nivån här var värre än irl och att det bästa bara var att ignorera alla idioter.

  SvaraRadera
 9. Jag måste säja att jag är förvånad att inte ungdomar idag är mer försiktiga på nätet! Unga människor är ändå idag uppvuxna med internet och vet vilka faror som lurar, det är jag säker på. Dom flesta ungdomar fixar även det här problemet genom att inte vara så lättledda, men det finns alltid dom som låter sig luras till saker som dom sen ångrar. Jag tycker det är konstigt!

  Inte så att jag ursäktar idioter, men jag tycker ändå att ungdomar banne mig ska begripa bättre! Ge fasen i att lämna ut sig så otroligt lätt! En del bloggar är ju t ex rena utfläkningen och när man läser profiler på olika sajter kan man bli mörkrädd. Det är som att en del unga inte fattar vad det är dom gör när dom fläker ut sig med foton och texter. Titta bara på foton på Snyggast t ex - har varit in där och kollat nån gång och det känns inte som att en del tjejer har nån koll alls på vilka signaler dom förmedlar. Inte för att det heller ursäktar idioter, men nog måste man tänka sig för när man lägger ut bilder. Förmodligen ligger det mycket bekräftelsebehov bakom sånt här och då känns det än mer tragiskt.

  Kan även hålla med föregående kommentar: ignorera idioterna! Men framför allt: tänk på vad ni gör och vad ni lägger ut. Det är liksom stämplat i sten, det man lägger ut på nätet.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker du är för hård mot de unga. Jag är säker på att både du och jag gjorde misstag som unga, även om internet inte fanns då och att det fanns möjligheter för en illasinnad vuxen att utnyttja det dessutom.

  Det är den vuxnas ansvar att förstå att inte utnyttja barn och unga, även om man självfallet ska försöka lära dem farorna innan de utsätts för dem.

  Jag tror också på bekräftelsebehoven och frågan är varför så många unga i onödan har så dåligt självförtroende att de gör den typen av saker?

  SvaraRadera
 11. Ja, jag kanske är för hård... men jag har själv ungdomar som är uppvuxna med internet och dom har varit väldigt medvetna om farorna (dom är vuxna nu dvs alla över 20!). Det är helt klart vuxnas ansvar, men jag är ändå FÖRVÅNAD över att ungdomarna inte har lärt sig mer - det har ju ändå hänt en hel del saker pga nätkontakter (kopplerihärvor bl a).

  Att sen en del medvetet tar kontakt med unga personer i syften som inte är okej är ju naturligtvis illa, men normalt fungerande vuxna gör inte det, utan det är personer som inte riktigt har allt där det ska vara... om man säjer så. Vuxna människor har väl alltid utnyttjat unga sexuellt, så risken finns även utan internet, men det blir mer tillgängligt naturligtvis via nätet, som med mycket annat. Det borde ungdomar idag vara medvetna om, eller hur? Precis som ungdomar förr i världen var medvetna om andra saker som var riskfyllda då... Klart man gör dumma saker som ung, så har det alltid varit, men såna uppenbara saker som att fläka ut sig på internet tycker jag ändå borde vara nåt som dom flesta unga skulle begripa att man ska låta bli om man vill känna sig lugn. Jag tror att det beror på andra saker än att man inte fattar, som t ex det här med bekräftelsebehov och jag undrar också varför det är så.

  Det skulle även vara intressant att veta hur många av alla ungdomar som finns på nätet, som de facto blir utsatta. Nätet kryllar ju av unga människor eftersom det är ett naturligt sätt för dom att umgås precis som att man pratar i telefon eller har kontakt på annat vis. Vad jag menar är att dom flesta unga har vett att inte haka på dom dårar som finns därute... det är jag säker på. Samtidigt är det ju väldigt enkelt att noncha folk på nätet - det kan vara svårare i verkliga livet. Det ser man på alla barn som blir utsatta av närstående män (oftast), trots att dom inte gjort det minsta lilla själva för att söka kontakt, så att säja. Man läser nästan dagligen om sexuella övergrepp på barn och ofta är det närstående som utnyttjat dom, många gånger länge länge.

  Så, att fläka ut sig med bilder och text på nätet borde faktiskt vara förbjudet för ungdomar att göra, tycker jag. Det skulle kunna vara nån form av kontroll på alla typer av kontaktsajter, men tyvärr är det naturligtvis en utopi. Frihet vill vi ha, men när den friheten betyder att andra kan ta sig friheten att bete sig som vi inte vill att dom ska göra, då blir det ramaskri. Vem har rätt att utöva sin frihet och inte, på nätet? Om man frivilligt går med på att visa upp sig mer eller mindre naken i cam, vem är då den ansvarige? Har varit medlem på sajter där det är 18-årsgräns både för medlemskap och för bilder dvs det får inte förekomma foton av personer som inte är fyllda 18 när fotot togs. Jag har anmält hur många foton som helst hos profiler där medlemman ÄR 18 fyllda, men ändå har lagt ut foton på sig själva där dom varit under 18 år, trots att det står klart och tydligt i reglerna att det är totalförbjudet. Hur dum är man då?

  Jag anser att ungdomar MÅSTE fatta vad det är dom håller på med, oavsett om dom blivit "lurade" av en vuxen person... På nätet är det lätt att sätta stopp på en gång och man väljer själv hur utmanande man ska vara!

  Nåja, nu blev det långt och utsvävande, men det är faktiskt en stor fråga det här och problemet gäller inte enbart ungdomar. Alla typer av kontaktsajter har dom här problemen och det är även vuxna som går på "nitar". Och sjuka människor som söker kontakt med barn och ungdomar i sexuellt syfte kommer det tyvärr alltid att finnas... med och utan internet. Se bara på Katolska kyrkan...

  SvaraRadera
 12. Fast nu är vi där igen ;)

  Du skriver att du är förvånad att "ungdomarna inte har lärt sig mer". Hur menar du att man ska ha lärt sig om man är relativt ny och ung på internet? Det är ju inte medfött, utan det är ju upp till vuxenvärlden att förklara farorna för dem.

  Jämför med forna tiders "fula gubbar", hur skulle barnen då lära sig att de alls fanns om ingen förklarade det för dem?

  SvaraRadera