söndag 6 juni 2010

Världens fest - En annan värld är möjlig Växjö 2010

Igår var jag, tack vare jobbet, på Världens Fest i Växjö vilket var en trevlig tillställning med många intressanta föredrag, seminarier, konserter med mera. (Bilder finns i slutet av inlägget)

Utöver sakerna jag nämner här nedan så tyckte jag det var en intressant diskussion, om flera olika ämnen, som jag hade med mina bordskamrater vid middagen. Damernas namn uppfattade jag aldrig, men de var från S:t Peters klosters församling i Lund, om jag inte fattade fel.

Mitt emot mig hade jag biskopen i Västerås, som var där för att ställa politiker till svars för klimatfrågan (vilket jag tyvärr missade), som  jag hade flera trevliga diskussioner med, bland annat kring kyrkvaktmästarnas roll i bemötandet av besökare till kyrkogårdarna.

Middagen i sig var det inga som helst fel på, men det roligaste, och mest uppskattade var det Palestinska ölet, som görs i den enda renodlade kristna byn på västbanken, Taybeh.




Själv är jag ju nykterist, men fick en mycket liten slatt av biskopen, vilket var den första gången, utöver nattvarden, som jag drack något med alkohol på minst 8 år.

Men det var det värt eftersom det var väldigt gott, och vad ska få en att mycket tillfälligt att bryta principen att inte dricka alkohol alls, om inte möjligheten att få dricka ett Palestinskt öl, så  här i tider av utsatthet för Palestinier?.

Det går för övrigt att läsa mer om öltillverkaren i några artiklar: Ölet flödade på Palestinsk oktoberfestOktoberfest med politik och pilsner och Ölfest ger PR åt Palestinsk by, samt på deras hemsida.

De sakerna jag fastnade för mest för under Världens fest, var mässan som var uppbyggd kring Lars Winnerbäcks musik, som passade utmärkt i sammanhanget, och den tidigare ärkebiskopen K G Hammars seminarium "Tid att tänka nytt - En värld bortom vapnen".

Den har sin bakgrund i The Gothenburg Process, som är ett ekumeniskt initiativ som rör frågor kring tillverkning och försäljning av konventionella vapen för militärt bruk, vapenexport och krigsindustrin, utifrån ett kristet perspektiv.

Bakom organisationen står Sveriges Kristna RådKristna FredsrörelsenLife and Peace Institute och Svenska Missionsrådet.

De sakerna jag fick lära mig på det seminariet, som jag inte visste så mycket om tidigare, var ett antal olika saker.

Sydafrika togs som ett exempel på där vapenexporten, av JAS inte minst, påstods innan affärerna att det skulle påverka landet positivt socialt. Istället så har det genererat 700 processer av korruptionsåtal.

En märklig sak var att när det gäller vanliga affärstransaktioner så är det ofta företagsledare och liknande vill skryta och visa upp sin verksamhet.

Här väljer man istället att hålla en mycket låg profil och väljer att döpa om det man exporterar till "svensk teknologi" istället för krigsmateriel, som exempelvis hos det svenska företaget Aimpoint som gör lasersikten för både civilt och militärt bruk.

Hammar berättade vidare om hur kyrkan från början, fram till 300-talet, om jag inte förstod det fel, var pacifistisk men sen började lägga i sig den värdsliga makten mer och mer.

Hammar tog ett exempel på att kyrkan och kristendomen borde försöka närma sig en mer pragmatisk pacifism som ståndpunkt och sa att även om man har icke-våld som ståndpunkt så kan man inte kräva att alla alltid ska låta bli att använda våld, exempelvis om någon våldtar någon. En total konsekvens behövs inte eftersom vi mer eller mindre bryter mot alla principer vi har vid något tillfälle.

Anledningen till att vapen alls existerar är för att skapa trygghet, men frågan man bör ställa sig är om den inte skapar mer våld? Vet man att någon antagligen är beväpnad så är man mer benägen att skjuta fortare för att inte riskera sitt eget liv.

Han tyckte också att man kunde sätta press på riksdagskandidater att ifrågasätta vapenexporten mer, eftersom det finns möjlighet att kryssa in folk. Tyvärr tror jag själv att partipiskorna viner för mycket för att det ska vara något som är möjligt. Det märks tydligt när det är några frågor där det finns stora skillnader inom ett parti, att det är få som vågar gå emot partiets officiella åsikt.

Från början fanns den svenska vapentillverkningen för att se till att vår egen armé hade tillgång till vapen och inte var beroende av omvärldens välvilja att sälja vapen till oss.

Kristdemokraterna argumenterade på ett mycket märkligt sätt för fortsatt vapenexport, eftersom svensk vapentillverkning inte kan existera annars, som om det vore ett självändamål, men fick mothugg från Dagens ledarsida, som visar att de inte tycks följa partiets egna grundvärderingar...

Det är lite märkligt att man idag enbart nedrustar den svenska armén, men likväl är det landet i världen som per invånare och var så redan 2005 enligt freds- och konfliktforskningsinstitutet Sipri om man räknar exportvärdet.

Det sker trots att många fortfarande tror att vi inte säljer vapen eller krigsmaterial till krigförande länder, men det finns många sätt att kringgå de reglerna och svensk vapenexport bidrar till krig:












Trots restriktiva svenska regler om vapenexport till krig visar det sig att flera av mottagarna av svenska vapen är inblandade i väpnade konflikter. Svenska Saab, Sveriges största vapenexportör, har med tillstånd av svenska myndigheter sålt hundratusentals pansarvärnsvapen till USA som de använder i krigen i Irak och Afghanistan. Ett annat exempel är att Sverige trots den långvariga och lågintensiva konflikten mellan Indien och Pakistan fortsätter exportera krigsmateriel till båda parter. Till Indien försöker Saab nu sälja Jas Gripen och Bofors vill sälja ytterligare kanoner. Pakistan köpte förra året militära radarsystem av Saab för flera miljarder kronor.
Detta är oacceptabelt. I Sverige har ett principiellt förbud mot export av krigsmateriel rått alltsedan första världskriget och vapenexporten har varit ett undantag från detta generella förbud. Idag ser vi att undantaget har blivit regel och att ökad vapenexport uppmuntras aktivt av regeringen.
K G Hammar skriver själv i en debattartikel för några år sen i Aftonbladet: Förbjud svensk vapenexport

95% av offerna, enligt Hammar, är civila i krig och hur mycket man än tycker att en militär får skylla sig själv som väljer den rollen, så drabbar krigen alltid civila i mycket hög grad.

Dessutom så är det mycket liten del av vapnen som skrotas, i synnerhet om man jämför med hur mycket nytt som görs. I slutändan så innebär det att vapnen säljs vidare och i slutändan ofta hamnar på ställen där de definitivt inte var tänkta att använda från första början, i kriminellas händer.

Utöver allt det här som jag på ett lätt förvirrat sätt försöker redovisa så sa han något om att det går att styra till viss del själv om man ska stödja vapenindustrin, både vad det gäller privatpersoner och församlingar och deras ekonomi, genom att man väljer att inte spara pengar på sätt som riskerar att gynna vapentillverkningen.

Problemet är och förblir dock att eftersom det numera inte finns många företag som gör allt till en militär produkt, utan att den färdiga produkten är sammansatt av många företags delar, vilket gör att väldigt många har en del i att människor blir dödade.

I slutändan vill jag påpeka att regeringen påstår sig vara splittrad i vapenexportfrågan, trots att svenska folket är emot vapenexport.

Lyckligtvis vill de Rödgröna begränsa den svenska vapenexporten i högre grad, så jag hoppas ännu mer än innan att det blir en rödgrön seger i årets val.

Uppdaterat Jag är, tvärtemot andra, övertygad om att evenemang mycket väl kan vara en av flera vägar att gå, när det gäller att sprida, vad det än må vara som man vill sprida, inklusive en viss tro.

Jag noterar också att domprosten i Växjö, som väl är mannen på bilden längst ner, tackat ja till att bli kandidat i biskopsvalet i Växjö stift.

Jag ska villigt erkänna att jag inte har jättebra koll på många av kandidaterna, men att jag hört mycket bra saker om just domprosten.

Att han dessutom är involverad i Svenska Jerusalemsföreningen ger bara plus i kanten, och jag undrar om han inte var en av orsakerna till att det blev just den palestinska ölen, nämnd ovan, som blev ölen för Världens Fest?

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

Media sds smp gp dag dag dag dag dag hd svd ab gp smp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

  1. Vad kul att Taybeh-ölet nått Sverige, även jag är nykterist men de böhöver vårt stöd med exporten. Själv var jag där under "oktoberfesten 2008" Läs här http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/11/taybeh-del-2.html

    http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/11/taybeh-del-1.html

    SvaraRadera
  2. Jag instämmer i att de behöver hjälp med exporten! Det vore kul om systemet tog in den här ölen!

    SvaraRadera
  3. Bra bild på Maccabee flaskan :-)) Gott öl för oss som gillar det heliga landet.

    SvaraRadera