Om vi bortser från fallet med just våldtäkten i Bjästa och hetsen på nätet där, där många har mycket att lära, som jag ser som ett extremfall på många sätt där både den som var utsatt för övergrepp och förövaren blir offer för näthat, så läser jag om hur det är farligt att skilja på nätet från verkligheten, men frågan är om det inte är just det man ska göra, bland annat för att det är svårt att kontrollera det hatet, även för den goda sidan?
Det är naturligtvis inte lätt för unga och oerfarna att inse det, men det är verkligen mycket lättare att vräka ur sig saker på nätet som inte är särskilt genomtänkta, och det genomsyrar verkligen internet på många sätt, som en effekt av den upplevda anonymiteten.
Jag som alla andra var definitivt mer lättsårad än nödvändigt i början av min tid på internet i mitten av 90-talet, men det tog inte lång tid att inse att det som sägs här i många fall inte ska tas på så stort allvar, utan är mer munväder än allvarligt menade ord. Skulle jag ta åt mig av all skit jag inte släpper fram bland kommentarerna här, som märkligt nog ökar radikalt vartenda gång jag skriver något negativt som sd, trots att de och deras anhängare ska vara så demokratiska... Bra som tangerar detta går att läsa i Skillnad på mobbing och nätspråk.
Just sd tycks i politiken idag härma alliansen och försöker ge allt till alla och om man tycker det är valfläsk från allianspartierna med höjda pensioner så är det inte ens nära sd:s ogenomförbara ekonomiska löften... Men desperationen tycks öka bland de som inte tycks närma sig makten snabbt nog.
sd och alliansen har det gemensamt, inte minst via just fru Ask, att de resonerar populistiskt kring brott och straff, men de får så bra svar på tal av en Expressenskribent:
Nej, hela kriminalpolitiken har kommit att handla om att tillfredsställa det centerpartisten och juridikstudenten Hanna Wagenius fyndigt kallat "det allmänna rättsomedvetandet". Det finns en oklar, flytande rädsla i samhället som riktas än mot nätpedofiler eller Jihad Jane, än mot buset i buskarna. Denna rädsla försöker politikerna kapitalisera på genom hårdare tag och anslutande nedrivning av de gränser som i demokratier vanligen sätts upp för statens våldsutövning.Den massiva nätövervakningen av människor som inte ens är misstänkta för brott, genom FRA och snart datalagringsdirektivet, är ett tydligt exempel på det senare. Dit hör också oviljan att ta tag i polisens ofta tveksamt skötta internutredningar eller nu senast det av lagrådet tvärsågade förslaget om tvångsdrogprover på barn.Medeltida rättsidéer om skamstraff och skulden som fastslagen redan i själva misstanken är bara ett litet vallgravshopp därifrån....
Att skydda människor från våld och övergrepp är statens grunduppgift. Allting annat är bonus. Detta gäller dock i lika stor uträckning våld från staten, från polis och myndigheter.
Av en slump upptäckte jag att fler och fler interner pluggar på komvux. Dubbelt så många fick betyg 2009 som året innan. Det här är strålande nyheter för riskerna för återfallsbrottslighet.Ändå är det ingenting politikerna skryter med. Sannolikt är de rädda för en opinion som skulle beteckna studiemöjligheterna som daltande. Opinionen antas nämligen vara mer intresserad av hämnd än av egentlig brottsbekämpning.Därför fortsätter vi nedstigningen till medeltiden. Vi har helt rätt justitieminister att leda vägen.Med en vettigare justitieminister och en vettigare regeringen så hade det kunnat fortsätta på en väg som faktiskt kan fungera, med kriminella som får utbildning nog att kunna ta sig ur sina kriminella liv.
Och med bättre utbildade och intresserade medborgare så hade man insett vad som faktiskt är farligt på lång sikt i dagens samhälle...
PS: Så där lagom tills jag ska skicka det här inlägget så läser jag om att Kinas vicepresident ska träffa statsministern, samtidigt som folk gnäller i kommentarerna över V och demokratin....
Det är märkligt att se hur man väljer att vara så tysta och okritiska mot en av världens värsta skurkstater sett till hur många de avrättar så tacksamt och lydigt tas emot utan några protester... Det är egentligen värre än en justitieminister som Ask, och jag har bara hittat en enda skribent som reagerar mot det som borde vara självklart...
Fast sen så visar sig USA vara så lagom trevliga som inte tycker att vi i Europa har "rätt åsikter" om kriget i Afghanistan och skickar CIA att manipulera opinionen här, som om vi inte har rätt till våra egna åsikter, så frågan är varför man ska förvänta sig bättre här?
Uppdaterat 2: Sanna Rayman skriver om att Utbildningsminstern kan inte ensam förebygga händelser som i Bjästa och det har hon förstås rätt i.
Ensam kan han inte förebygga händelser, men han lär vara en av de viktigaste för att kunna göra det, genom att ge tillräckligt med resurser för att kunna ha fler vuxna människor i skolan. Men det verkar vara viktigare med besparingar för skattesänkningar och betyg från lågstadiet...
Mer media gp gp gp dag skd svd hd dn
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
Jag länkar upp detta på FB-gruppen.
SvaraRaderaManuell trackback:
Den animerade justitieministern