onsdag 23 februari 2011

Alla talar om vädret men inget gör något åt det

Jag noterar att alla partier tycker att elen är för dyr, men att ingen gör något åt det, ungefär som med vädret...

Frågan är varför man hela tiden ska prata om avregleringar, när ingen vill ta konsekvenserna av avregleringens ökade kostnader, för tvärtemot vad som påstås så innebär det inte nödvändigtvis att det blir en varken billigare eller bättre produkt i slutändan för oss konsumenter. Snarare tvärtom...

Det finns en uppenbar risk för att boendet kan bli oerhört dyrt, inte minst om lånebubblan briserar samtidigt som andra kostnader ökar, precis som det riskerar bli med upphandlingar som går för 1 krona eller hur dyrt det blir för oss alla om pengarna styr forskningen, och inte behoven.

Det är som med friskolorna, som först nu får en skärpt övervakning, som kan göra att vissa av dem mister tillståndet och frågan är varför det är så ointressant från regeringen att kontrollera skattepengar som försvinner bort till en verksamhet som i vissa fall inte fungerar, så att man först nu tar itu med problemen? Det är väl ändå inte bara skattepengar som försvinner till halta, sjuka barn, lytta, fattiga och arbetslösa som ska övervakas? För det handlar väl inte enbart om att värna om sina egna väljargrupper och övervaka de som inte tillhör dem?

Nä det är bättre vi fortsätter ge oss på de minsta och svagaste grupperna, och snålar in på äldreboendenas kaffe som "är så dyrt". Undrar om vi inte kan börja förlita oss på att kaffet betalas av idéela krafter, eftersom det verkar vara lösningen enligt kristdemokraterna? Det finns i vart fall ett antal kristna som väljer att agera via de olika påskupproren i landet som visar på en mer sann tro än kd gör.

Att utlandsfödda oftare nekas sjukpenning förvånar mig inte. Det är samma sak som med att de inte behandlas på samma sätt av rättsväsendet utan döms hårdare, enligt undersökningen som gjordes över rattfylleridomar, tvärtemot vad många försöker påstå. Det finns ingen rättssäkerhet i den typen av slutsatser,  som jag inte kan minnas att någon försökt agera mot.

Uppdaterat Fast ibland skäller jag för mycket på regeringen. Anders Borg försöker ju göra något åt det hela. Som att ta ut skatt för förändringar som inte genomfördes:


Orsaken till den nya skatten var att regeringen ville privatisera trafikförsäkringen. Alla trafikskador skulle i fortsättningen enbart ersättas med pengar från försäkringsbolagen och inte belasta den allmänna sjukförsäkringen. Syftet var att föra över kostnaderna för trafikskador på fordonsägarna via försäkringspremierna och inte låta samhället ta dem. Kostnaderna för statskassan hade ökat dramatiskt och det här var regeringens sätt att bromsa utbetalningarna.
Dessutom hoppades regeringen att det skulle påverka bilisternas beteende när de som körde försiktigt antogs få lägre försäkringskostnader.
Men först skulle frågan utredas. Och under tiden tog regeringen det första steget genom att införa den nya skatten på bilförsäkringar.
För det fanns ett stort problem med privatiseringen. Den var omöjlig att införa om försäkringsbolagen också skulle behöva ta över ansvaret för utbetalningar till dem som redan blivit trafikskadade. Många har rätt till livräntor som betalas varje år ofta livet ut.
...
Kostnaderna visade sig då vara mycket högre än regeringen räknat med och därför skrotades raskt hela förslaget om privatisering av trafikförsäkringen. Ett pressmeddelande skickades ut samma dag som utredningen presenterades. ”Kostnadshöjningar i denna omfattning är inte rimliga att genomföra.”, stod det i pressmeddelandet.
Men skatten som var det första steget i privatiseringen har vi kvar. År efter år betalar vi denna skatt på trafikförsäkringen och många är säkert i tron att pengarna går till trafikskadade. I själva verket går de in i samma kassa som alla andra skatter vi betalar.
Det är lätt att låta fantasin flyga och tänka ut nya skatter som Anders Borg kan införa på samma sätt. Varför inte skatt på utförsåkare? De tar större risker och belastar sjukvården mer. Detsamma gäller de som går på för höga klackar när det är halt ute. Kanske dags för en klackskatt?
Frågan är vad finansminister Anders Borg tänker göra med den skatt som i dag tas ut på trafikförsäkringarna. Säga som det är att den är viktig för statskassan och att bilister gott kan fortsätta att betala den? Eller ta bort denna skatt och höja fordonsskatten om det nu är bilar som bör beskattas.
Men en sak vet vi, många små skatter på olika saker och beteenden är oftast samhällsekonomiskt ineffektivt. Och ärlighet vara längst.

Det är klart att den skatten behövs för den syns inte när man hävdar att man dragit ner skatterna på lönerna. Däremot slår den orättvist mot alla, hur skötsamt man än kör och hur mycket man än tjänar. Vilket gör att de med högst lön tjänar mest på den. Tack så mycket!

Media dn dn dn dn kvp ab ab hd gp gp gp gp gp dag dag dag svd svd svd svd svd e24 e24 nsk nsk ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar